Reizigers aan het woord – Rudy en Odette uit Zandvoorde

Rudy en Odette wonen in Zandvoorde nabij Oostende in de provincie West Vlaanderen. Beiden zijn op pensioen, de kinderen zijn al lang het huis uit en daarom reizen ze zo’n 3 à 4 keer per jaar: rond pasen 10 tot 14 dagen, in juli 1 maand, rond 15 augustus een 5tal dagen en dan nog af en toe een weekend met de caravan van zodra het mooie weer eraan komt.

Hun lievelingslanden zijn Frankrijk en Italië. Frankrijk ondertussen reeds een eeuwigheid en Italië al 16 jaar omdat hun zoon met familie in Toscane woont.

Zijn er na 16 jaar Toscane nog plaatsen die jullie niet gezien hebben?

Natuurlijk, Toscane heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is om alles tijdens de vakantie te zien. Het voordeel is natuurlijk dat we Toscane niet enkel in de zomerperiode hebben mogen bewonderen maar ook in het voorjaar, de lente, het najaar en de kerstperiode. Kortom wanneer het minder druk is.

Wat vinden jullie de mooiste streek?

De Chianti streek is onze favoriet. We vinden het heerlijk om te wandelen en zelfs te fietsen op de smalle kronkelende paadjes langs de wijngaarden en af en toe halt houden bij een geïsoleerd kerkje, boerderij of wijnkasteel.

Natuurlijk wordt het fietsen er met de jaren niet éénvoudiger op omdat het in Toscane constant bergop en bergaf gaat. We overwegen dus om de volgende keer een electrische fiets te huren.

Bezoeken jullie ook steden?

Ja hoor maar langer dan 1 dag houden we het er niet uit. We zijn al meerdere keren in Firenze, Arezzo, Siena, Pisa en Lucca geweest en we moeten toegeven dat we aan het einde van de dag toch blij zijn als we in alle rust op onze camping of vakantiehuis of bij onze zoon op het platteland aankomen.

We zijn niet echt kunstmensen en bezoeken zelden een museum. Kastelen en kerken gaan we wel binnen maar bekijken liever de monumenten aan de buitenkant. Wat we echt graag doen is er met de auto op uit trekken om kleine pittoreske dorpjes en minder drukke stadjes te bezoeken.

zicht op San Gimignano vanuit één van de torens

In Toscane is er keuze genoeg: Barga, Montepulciano, Pienza, San Gimignano, Cortona, Volterra, Bagno Vignoni, Il Borro en zo kunnen we blijven doorgaan.

Waar verblijven jullie meestal?

Het hangt er van af, als we in de zomer komen is het meestal met de caravan. Meestal blijven we niet langer dan een week op dezelfde plaats en combineren we Toscane met andere regio’s van Italië en ook met Frankrijk. In een maand kun je heel veel bezoeken.

Toen onze zoon nog op een appartementje in Firenze woonde hebben we eens een week verbleven op camping Europa in Firenze. We staan dus meestal op een camping maar vermijden toch wel de wat drukkere grotere campings. Sedert we definitief op pensioen zijn kunnen we gelukkig ook de drukste periode vermijden.

Vorig jaar in mei is er ook familie meegekomen en logeerden we 14 dagen in residence La Poggerina nabij Figline Valdarno maar we misten toch wel de buitenruimte.

Houden jullie van de Italiaanse keuken?

Ja hoor, we kennen ze ondertussen zeer goed en hebben ook al alles uitgeprobeerd: middaglunch in een kleine trattoria temidden van de arbeiders, eten tussen de plaatselijke bevolking op een sagra, een broodje porchetta of lampredotto aan één van de eetkraampjes, …

Een broodje porchetta zal Rudy niet vlug afslaan

We nemen ook geregeld een aperitief net voor het avondeten. Het is namelijk zo dat in Italië allerlei hapjes samen met het aperitiefdrankje worden geserveerd.

Bij sommige cafés krijg je enkel nootjes, chips en olijven maar bij anderen krijg je dan weer een buffet met pasta, kaas, groentenschotels, vlees, pizza en nog veel meer. In dit geval vervangt de aperitief het avondeten.

Tot slot: hebben jullie nog tips voor wie Toscane voor de 1ste keer bezoekt?

Als je de kans hebt bezoek Toscane dan niet in juli want dan is het enorm druk. Augustus is al veel rustiger, op de stranden na, omdat dan de Italianen met verlof zijn en die toch massaal naar de zee gaan.

Bezoek zeker de prachtige natuur van de Chianti streek en de Val d’Orcia streek en houd halt bij kleine dorpjes waar de tijd precies is blijven stilstaan. Bovendien kun je ook heerlijk eten in de niet toeristische restaurantjes van deze plaatsjes en is de verhouding prijs kwaliteit perfect.

Bezoek ook eens een plaatselijke markt en één van de vele middeleeuwse feesten.