restaurant Cafaggi Toscane

Restaurant Cafaggi in Firenze

Wil je in Firenze naar een klassieker onder de restaurants gaan waar niet zo heel veel toeristen komen en waar het interieur toch wat gedateerd is dan moet je zeker en vast naar restaurant Cafaggi gaan. Het zit er altijd vol met Florentijnen en dan weet je dat de keuken dik in orde moet zijn maar dat de prijzen ook nog normaal zijn.

Authenticiteit ten top

Het was via een vriend uit Firenze dat wij er terecht kwamen. Hij had er al een aantal keer over gesproken en nu was het dus gelukt om af te spreken en de gerechten eens te gaan proberen. Het interieur was inderdaad precies zoals hij me had beschreven, de wanden bekleed met hout en tegels zijn nog steeds zoals in de jaren ’60 en in sterk contrast met de moderne interieurs van de meeste nieuwe restaurants.

Het interieur nu zoals het er ook uitzag in de jaren 60

We kregen onmiddellijk een hartelijk ontvangst door de ober van wie de naam mij ontglipt is en na wat gepraat konden we plaats nemen aan onze tafel.

Het restaurant werd geopend in 1922 als vinaio en aanvankelijk werd dus enkel wijn verkocht, later ook kleine snelle gerechten en nog later werd het een echt restaurant. Sinds de opening wordt het gerund door de familie Cafaggi en ondertussen zijn ze al aan de 4de generatie toe.

Sinds 1922 runt de familie Cafaggi dit restaurant en zijn ze ondertussen aan de 4de generatie aanbeland

Let je goed op dan zie je 3 generaties tegelijkertijd aan het werk: grootmoeder Maria coördineert de werken in de keuken terwijl de kinderen samen met de kleinkinderen de bestellingen opnemen en de tafels bedienen. Ook de grootvader, die ondertussen toch al dik in de 70 is, helpt mee. Hij zit vastgenageld op zijn stoel aan de kassa en ontvangt de betalingen alhoewel hij met de moderne kassa’s toch af en toe de hulp moet inroepen van zijn zoon.

Ruime keuze aan typische Toscaanse gerechten

De menukaart biedt heel wat keuze met zowel vis als vlees maar wel vooral typische Toscaanse gerechten zoals ribollita, crostini di fegatini di pollo, arista, trippa, bistecca alla fiorentina, baccalà alla Livornese (meer info over deze gerechten).

gefrituurde groenten en hersennen

ribollita

Je kunt ook een vast menu nemen voor €20 bestaande uit een primo en een secondo. Inbegrepen is de zogenaamde pane e coperto van €3,00 (toch duurder dan gewoonlijk).

Zijn de woorden primo en secondo je vreemd dan kun je het artikel aan tafel in Italië: het menu uitgelegd bekijken.

Iedere dag is er een ander dagmenu dat afhankelijk is van de seizoenen. Dit menu kun je vanaf ’s morgens zelf bekijken op hun website.

Peposo al manzo (runderstoofpotje)

Leuk is ook dat je mezza porzione kunt nemen. Dit is de helft van een gewone portie, handig voor kinderen of als je bijvoorbeeld 2 gerechten wilt proeven in plaats van 1. De prijs wordt echter niet met 50% gehalveerd maar enkel met 30%.

Naast een zeer ruime menukaart beschikt het restaurant ook over een ruime keuze aan wijnen: witte, rode, schuimwijn, dessertwijn en zelfs rosé wijn vind je er terug.

Restaurant Cafaggi is ons alleszins heel erg bevallen. Een goede prijs kwaliteit verhouding, een zeer vriendelijke bediening en een authentiek decor dat je nog maar zelden tegenkomt in de toeristische trekpleister Firenze.

Een foto uit de beginjaren toen het restaurant nog enkel wijn verkocht

Praktische informatie

Ligging: Restaurant cafaggi bevindt zich in Via Guelfa 35R (rood nummer), op enkele minuten wandelen van het plein Piazza San Lorenzo

Openingsuren: van maandag tot zondag (zondag gesloten): van 12.30 tot 15.00 en van 19.00 tot 22.00

Website: www.ristorantecafaggi.it