restaurant Schiaccianoci Pisa

Restaurant Schiaccianoci in Pisa – de lievelingsplek van ex kanselier Schröder

Af en toe moet je anderen eens vertrouwen en dat deden wij dan ook tijdens onze dagtrip naar Pisa. Onze gastvrouw van B&B Dei Cavalieri raadde ons het restaurantje Lo Schiaccianoci (Via Amerigo Vespucci 104A) aan in de buurt van het centraal station waar zij af en toe naar toe ging en waar je nog de authentieke Toscaanse keuken en gastvrijheid kan terugvinden.

het retro interieur

Ze had ons gewaarschuwd dat het interieur nogal achterhaald was maar dat de prijs-kwaliteit verhouding dik in orde was en we zeker voldaan en met een goed gevoel terug naar onze slaapplaats zouden terugkeren.

Al van bij de inkom begroette eigenaar Giovanni die nogal veel overeenkomst toont met Winston churchill, ons hartelijk. Na de hartelijke ontvangst begeleidde hij ons naar onze tafel en overhandigde ons het menu dat bestond uit 2 geplastificeerde A4 pagina’s: de ene Italiaans – Frans en de andere Italiaans – Duits wat ons deed vermoeden dat hier toch wel toeristen komen.

We kozen een antipasto di terra wat zoveel betekent als een bordje salami, hesp en kaas en een bordje gegrilde groenten om te starten, gevolgd door papardelle al cinghiale (everzwijn) en tagliatelle agli asparagi (pasta met asperges) als primo.

pappardelle al cinghiale

tagliatelle agli asparagi

Ondertussen bracht Giovanni ons een gratis bordje met polenta con funghi porcini (polenta met boleten) en fagioli con salsiccia (bonen met worst). De polenta voor mijn partner die vegetarisch is en de worst voor mijzelf, liefhebber van af en toe een stukje lekker vlees.

Na het heerlijke eten begonnen we ondertussen goed kennis te maken met Giovanni die vertelde dat hij begin jaren ’90 het restaurant overnam en sedertdien tal van bekende Italiaanse en Internationale sterren over de vloer heeft gekregen zoals nobel prijs winnares Rita Levi en ex Duits bondskanselier Schröder.

polenta con funghi porcini en fagiolli con salsiccia

Het was tijdens een congres in Pisa dat de Italiaanse delegatie Schröder meenam naar het restaurant. Voor Giovanni en de andere gasten was het nogal een gezicht wanneer de ex kanselier met zijn lijfwachten binnenkwam in het restaurant. Het is Schröder zo goed bevallen dat hij enkele dagen later opnieuw is komen eten.

authenticiteit troef bij Lo Schiaccianoci

Ondertussen vertelde Giovanni die feitelijk al op pensioen is, ons dat hij enkele jaren geleden erover na dacht om het restaurant te vernieuwen maar dat het geen goede investering zou zijn geweest. Hij heeft immers zijn vaste klanten en vermoedelijk zal het restaurant in de nabije toekomst verbouwd worden naar een pizza kebab zaak zoals de laatste jaren de trend is in de buurt van het station. Jammer dat zo’n stukje erfgoed binnenkort misschien zal verdwijnen.

frambozen in grappa ingelegd

Giovanni en ikzelf

De avond sloten we uiteindelijk af met een dessert, een amaro en een glas frambozen in grappa ingelegd, een recept van het huis en wat dacht je: natuurlijk gratis!

Ook over de prijs-kwaliteit was onze gastvrouw van B&B Dei Cavalieri eerlijk geweest: €50 voor 2 volwassenen en een kind, we waren goed in de watten gelegd en reken er maar op dat we terugkomen zolang Lo Schiaccianoci bestaat.