San Casciano in Val di Pesa en omgeving

zicht op Chianti streek

zicht op Chianti streek

San Casciano in Val di Pesa bevindt zich in de vallei van de rivier de Pesa in de regio Firenze. Het is 1 van de 4 stadjes die deel uitmaakt van de belangrijkste stadjes in de Chianti streek en de voornaamste bron van inkomen is dan ook te wijten aan de productie en verkoop van Chianti wijnen, olijfolie en andere streekgerechten.

San casciano in Val di Pesa heeft een klein gezellig centrum maar is vooral interessant als uitvalsbasis om de kastelen, kerkjes en monumenten in de prachtige omliggende omgeving te bezoeken.

 

Ligging en hoe te bereiken

Met de auto: San Casciano in Val di pesa bevindt zich langs de autoweg Raccordo Autostradale Firenze – Siena die Firenze met Siena verbindt en is dus zeer gemakkelijk te bereiken.

Met het openbaar vervoer: Er is een rechtstreekse busdienst tussen Firenze en San Casciano (bus 368A van Sita), de rit duurt ongeveer 35 minuten


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

torre dell'orologio

torre dell’orologio

In het centrum van San Casciano

Zoals in de inleiding aangehaald heeft het centrum van San Casciano niet zo heel veel bezienswaardigheden te bieden. Hoogtepunten zijn de Torre dell’orologio, de 15de eeuwse kerk chiesa di Santa Maria of Chiesa del Suffragio, de 14de eeuwse kerk Chiesa della Misericordia en overblijfselen van de stadsmuren.

Chiesa del Suffragio: deze 15de eeuwse kerk maakt deel uit van het museum Museo di San Casciano waar een grote collectie van schilderijen, beeldhouwwerken, religieuze kunstvoorwerpen en archeologische vondsten te bewonderen zijn.

Stadsmuren: Het grootste gedeelte van de overgebleven stadsmuren bevindt zich aan het plein Piazza del Mercato. Van de ooit 4 aanwezige stadspoorten is enkel nog de porta al Prato aanwezig, deze stadspoort werd echter opnieuw gebouwd nadat hij verwoest werd tijdens de 2de wereldoorlog. Naast de poort bevindt zich nog de oorspronkelijke stadstoren.

 

In de omgeving van San Casciano in Val di Pesa

De omgeving rond San Casciano is zeer rijk aan kastelen, kleine waardevolle kerkjes, paleizen en villa’s. De voornaamste zijn:

KERKEN

De kerk Pieve di Santa Cecilia e Decimo: Dit is waarschijnlijk de oudste kerk in de omgeving van San Casciano en wordt voor het eerst geciteerd in een geschreven document van 774 na Christus.

Pieve di Santa Cecilia a Decimo

Pieve di Santa Cecilia a Decimo

Deze 3-beukige kerk werd echter grondig aangepakt in 1728 en verbouwd in de toen heersende stijl waardoor de originele stijl met uitzondering van de klokkentoren grotendeels is verloren gegaan.

Andere kerken: de Romaanse kerk Pieve di San Pancrazio (dorpje San Pancrazio), de kerk Pieve di Santo Stefano (gehucht Campoli)

VILLA’S

Villa Antinori del Cigliano: Deze van oorsprong 15de eeuwse villa behoort sedert 1546 toe aan de familie Antinori, één van de belangrijkste wijnproducenten van de Chianti Classico wijn. De villa bezit naast prachtige salons een binnenkoer, verschillende wijnkelders en een 18de eeuwse tuin in Engelse stijl met een kapel, vijver  en limonaia.

Wie wil kan de wijnkelders en de villa bezoeken op afspraak, bij de rondleiding zijn tevens enkele degustaties voorzien. In de villa is een winkel voorzien waar je alle Antinori wijnen en olijfolie kunt kopen. Het is tevens mogelijk om te overnachten in enkele kamers van de villa. Meer info vind je op de officiële site villadelcigliano.it  

villa Antinori del Cigliano

villa Antinori del Cigliano

Casa Machiavelli: Casa Machiavelli, in de volksmond ook wel Albergaccio genoemd, bevindt zich in het dorpje Sant’Andrea in Percussina en is vooral bekend als de plaats waar de humanist Niccolò Machiavelli (1469 – 1527) in ballingschap verbleef. Het is mogelijk om de villa met zijn wijnkelders en ondergrondse wandelgangen te bezoeken.

Andere villa’s: nog meer prachtige villa’s zijn ondermeer de villa Poggio Torselli (via Scopeti 10) die eveneens toebehoort aan de familie Antinori maar in het verleden eigendom was van de familie Machiavelli; de villa Mangiacane (Sant’Andrea in Percussina), eveneens eigendom van de Machiavelli’s; de villa Le Corti (via San Piero di Sotto 1) en de villa di Murlo (gehucht Murlo).

KASTELEN

Castello di Bibbione: Dit kasteel dat teruggaat tot de 13de eeuw bevindt zich in Montefiridolfi en behoorde eveneens toe aan de familie Machiavelli die het tot 1727 gebruikte als hun jachtresidentie. Het kasteel is sedert jaren een agritoerisme met slaapgelegenheid, wellness en productie en verkoop van Chianti wijnen en olijfolie. Meer info op de officiële site castellodibibbione.com ofwel op die van booking.com om een kamer te boeken

Castello di Gabbiano: Dit 12de eeuwse kasteel bevindt zich in Mercatale Val di Pesa en behoorde in de 14de eeuw toe aan de rijke bankiersfamilie Bardi die het huidige aanzien van het kasteel bepaalde. De hoofdactiviteiten van het kasteel zijn de productie van Chianti wijnen en toerisme. Het kasteel is namelijk ingericht als hotel en naast de aanwezigheid van een restaurant en een wijnwinkel is het ook mogelijk om de wijnkelders te bezoeken en kookcursussen te volgen. Meer info op de officiële site castellogabbiano.it.

castello di gabbiano

castello di gabbiano

Andere kastelen: Meer kastelen in de buurt zijn onder meer castello di Pergolato (gehucht Pergolato), castello di Montefiridolfi (gehucht Montefiridolfi) en castello il Palagio (dorp Mercatale Val di Pesa)

 

Wijnkelders van Antinori: In de deelgemeente Bargino bevinden zich sedert 2013 de wijnkelders van Antinori, één van de grootste en oudste wijnproducenten van Toscane. Je vindt er naast de wijnkelders ondermeer een museum, een restaurant en een winkel. De kelders zijn een pareltje van moderne architectuur en zeker de moeite waard voor een bezoek (meer info)

 

Evenementen 

rose pane e vino

evenement rose, pane e vino

Rose, pane e vino: Gedurende het laatste weekend van Mei wordt het festival Rose, pane en vino georganiseerd. In het centrum van San Casciano worden voor die gelegenheid de straten versierd met planten en rozen en zijn er kraampjes opgesteld met streekprodukten zoals kazen, olijfolie, wijnen, salami’s, hespen en andere ambachtelijke produkten. Alle musea zijn gedurende het evenement gratis te bezoeken.

Festa Patronale: Iedere 13 augustus wordt de patroonheilige San Casciano di Imola gevierd in San Casciano. Tijdens die viering wordt een processie gehouden waarbij het beeld van de heilige gedragen wordt doorheen de straten van het centrum. Ook voor die gelegenheid worden overal kraampjes opgesteld en wordt de markt gehouden op het plein Piazza del Mercato. Het evenement wordt afgesloten met vuurwerk.

 

Praktische informatie

Wekelijkse markt: elke maandagvoormiddag heeft op het plein Piazza del Mercato de wekelijkse markt plaats.

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Via Lucardesi, tel. (0039) 055 8256385

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond San Casciano in Val di Pesa: Prijzen en aanbiedingen

San Casciano in Val di Pesa is verbroederd met Nieuwerkerken in België