San Donato in Poggio

San Donato in Poggio: de onontdekte parel van Toscane

De onontdekte parel van Toscane is een dorpje dat menig mens over het hoofd ziet: San Donato in Poggio. Een dorpje waar je maar net moet belanden. Het heeft zoveel charme en er lopen geen toeristen rond, waardoor je het dorpje soms helemaal voor jezelf hebt. De mensen zijn er aller aardigst en je kunt er heerlijk eten.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan San Donato in Poggio is het fantastische restaurant La Toppa. Dit restaurant is een echte favoriet bij locals. Ze staan ook al jaren in de Michelin gids, maar laat je niet afleiden. Je kunt hier namelijk gewoon een bordje pasta met een glas wijn bestellen. De gele vespa staat altijd ergens rondom het restaurant en koningin Beatrix zit hier ook regelmatig te smullen. Probeer de pappardelle al cinghiale (pasta met wildzwijnsaus), een specialiteit van de regio. Maar ook de pasta met eend is goddelijk!

Restaurant La Toppa ToscaneRestaurant La Toppa

Naast het fantastische eten biedt La Toppa ook een prachtige setting. Het restaurant is gevestigd in een gerestaureerd middeleeuws gebouw met een gewelfd plafond en een gezellige open haard. In de zomermaanden kun je ook buiten zitten op het terras en zijn de straten zo gezellig. 

Verderop zit een pizzeria waar je voor een kleine prijs je buikje kunt vullen. De pizza’s hebben een dunne bodem en de eigenaar is knettergek. Die zet halverwege de avond het Italiaanse volkslied op en begint mee te brullen. Het terras bevindt zich op een rustig pleintje en kenmerkt zich door de rood geblokte kleedjes. Het restaurant heet: La Taverna Di Ciccino.

Restaurant La Toppa

La Taverna Di Ciccino

Maar er is meer te doen in San Donato in Poggio dan alleen eten. Het dorpje heeft een charmante oude stad met geplaveide straatjes en stenen huizen. Bezoek de kerk van San Donato, die dateert uit de 12e eeuw, en bewonder de prachtige fresco’s en het uitzicht vanaf de klokkentoren. Op sommige dagen is er ook een kleine markt in het dorpje waar je lokale specialiteiten kunt kopen.

Pizzeria San Donato in Poggio

Als je een beetje verder wilt verkennen, kun je een wandeling maken over de heuvels rondom San Donato in Poggio. Hier heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving en kun je genieten van de rust en stilte van het Toscaanse platteland.

San Donato in Poggio zit in mijn hart, omdat we hier al zo vaak zijn geweest en we zelfs onze trouwfoto’s hier hebben gemaakt. We wilden eerst naar San Gimignano gaan, maar beseften ons dat parkeren lastig zou worden en we omver zouden lopen door toeristen. We kozen daarom voor San Donato in Poggio en zijn zo blij dat we hier uiteindelijk onze trouwfoto’s hebben gemaakt.

San Donato in Poggio Italiaanse vrouw

Al met al is San Donato in Poggio een heerlijke plek om te bezoeken. Het is misschien niet zo groot als sommige andere steden in Toscane, maar dat maakt het juist zo charmant. Dus als je op zoek bent naar een authentieke Italiaanse ervaring, ga dan zeker eens hierheen!

Fotolocatie bruiloftshoot Toscane

Trouwfoto: Anouk Wubs Photography