San Gimignano

San Gimignano is een prachtig middeleeuws stadje dat je zeker niet mag overslaan als je Toscane bezoekt. Omdat het zo uniek is, is het dan ook nogal druk bezocht in de zomerperiode. De beste periode is in de nazomer periode van oktober tot en met februari.

Reeds In 1990 werd de stad op het UNESCO werelderfgoed geplaatst, vroeger dan heel wat andere plaatsen in Toscane.

Het centrum is autovrij maar gelukkig zijn er rond het stadje overal parkeerplaatsen voorzien waar je de auto kan achterlaten. Een uurtje parkeren kost tussen de €1,50 en €2,50 afhankelijk hoe dicht je bij het centrum zelf parkeert.

Tip! Wil je de hoogste toren van San Gimignano beklimmen, de kathedraal bezoeken, het oude stadshuis en de andere belangrijkste bezienswaardigheden dan koop je best een All Inclusive Pass die 2 dagen geldig is en je de beste prijs-kwaliteit geeft > meer info

De 13 torens van San Gimignano

San Gimignano kom je binnen langs 1 van de stadspoorten, het historische centrum is volledig ommuurd en wordt gekarakteriseerd door dertien torens die het silhouet van de stad bepalen. Ze zijn gebouwd in de 12de en 13de eeuw door rivaliserende adellijke families.

In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat de prestige werd bepaald door de lengte van de toren, aanpalend aan de woning. Ooit stonden er 70 torens over de stad verdeeld.

De nog bestaande middeleeuwse stadsmuren van San Gimignano met poort en uitkijktoren

San Gimignano was zeer welvarend in de middeleeuwen omwille van zijn ligging aan de pelgrimsroute de Via Francigena van Noord Europa naar Rome.

Aan die economische welvaart kwam echter een einde toen in 1348 de pestepidemie losbarstte en nog later de pelgrimsroute werd verlegd.

Sedertdien is de stad nog weinig geëvolueerd en daardoor is zijn middeleeuwse structuur grotendeels bewaard gebleven.

San Gimignano Piazza della cisterna

zicht op San Gimignano vanuit de Torre Grossa met rechts het plein Piazza della cisterna en op de achtergrond de voormalige gevangenis

De schoonheid van San Gimignano werd ook talrijke keren gebruikt als decor in films en liedjes. De bekendste niet Italiaanse film is ongetwijfeld “Tea with Mussolini“.

Het liedje “De torens van San Gimignano” van Frank Boeijen is zeker bekend bij de niet meer zo jonge generatie.

Belangrijkste bezienswaardigheden in San Gimignano

Het historische centrum van San Gimignano is niet groot en een paar uurtjes zijn ruim voldoende. Het is gezellig wandelen in de smalle middeleeuwse straatjes en langs de stadsmuren van waaruit je mooie zichten krijgt op de prachtige omgeving.

Lekker eten in openlucht terwijl je geniet van het prachtig uitzicht op de omgeving rond San Gimignano

Overal vind je souvenirwinkeltjes, restaurantjes en delicatessenwinkeltjes waar je van ver reeds de sterke geur van de pecorino kazen en salami’s kan ruiken.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

Piazza del duomo: Het centrale plein “Piazza del duomo” is en was altijd het hart van de stad. Naast de dom staan tal van historisch paleizen met hun bijhorende prestigetoren.

San Gimignano - Piazza del duomo

het plein piazza del duomo met links het palazzo della podestà met de torre grossa en rechts de kathedraal

Palazzo nuovo del Podestà: Dit paleis wordt ook wel Palazzo del Comune of Palazzo del Popolo genoemd. Het paleis herbergt het museo civico (stadsmuseum) en bevat een grote collectie van kunstenaars behorende tot de scholen van Siena en Firenze.

Torre grossa: Dit is de hoogste toren van San Gimignano en bevindt zich naast het palazzo del Podestà. De toren werd gebouwd van 1300 tot 1311, is 54 meter hoog en is de enige toren die open is voor het publiek.

Binnenkoer Palazzo del Podestà met toegang tot de Torre Grossa

Palazzo vecchio del Podestà: Dit paleis was de oorspronkelijke woonplaats van de burgemeester, met de bouw van het nieuwe paleis (Palazzo nuovo del Podestà) verloor het paleis zijn funktie en werd getransformeerd in theater.

Loggia del Comune: De Loggia bestaat uit drie gewelven waaronder het stadsbestuur plaatsnam bij belangrijke evenementen.

Torre dei Salvucci: Deze torens worden ook wel de “Torri gemelle” genoemd ofwel de tweelingtorens. Ze behoorden toe aan de rijkste familie van San Gimignano, genaamd Salvucci en waren ooit hoger dan 51 meter.

San Gimignano torri gemelle

de tweelingtorens van San Gimignano

Piazza della Cisterna: Dit plein grenst aan de Piazza del duomo en werd gebruikt voor feesten, markten en andere evenementen. De naam komt van de “cisterna” (waterput) die op het plein staat.

Piazza della Cisterna

Chiesa Collegiata: Deze kerk wordt ook wel de duomo of kathedraal genoemd en bevindt zich dus op het plein Piazza del duomo, ze werd voltooid in 1148 en wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze voorbeelden van Romaanse bouwkunst in Toscane.

Foltermuseum: Ben je een fan van geschiedenis en voel je je aangetrokken om te ontdekken hoe hard het leven in de middeleeuwen kon zijn ten tijde van de inquisitie dan moet je zeker een bezoekje brengen aan dit interessante museum waar je een overzicht krijgt van de verschillende foltermethodes doorheen de eeuwen heen (adres Porta San Giovanni 125)

Belangrijkste evenementen in San Gimignano

Ferie delle Messi: De Ferie delle Messi is een 3daags spektakel waarbij de verschillende wijken van San Gimignano elkaar uitdagen voor middeleeuwse spelen zoals boogschieten, katapultschieten, steekspel, touwtrekken, zwaardvechten, …

Voor deze gelegenheid dossen alle deelnemers zich uit in historisch klederdracht en worden tal van middeleeuwse taferelen nagespeeld. Dit evenement heeft gewoonlijk plaats op het einde van Juni.

Degusta con noi: Georganiseerde bezoeken aan de locale wijnproducenten van de bekende “Vernaccia di San Gimignano”, producenten van olijfolie en saffraan, een andere specialiteit van San Gimignano.

San Gimignano Music festival: In Juli en Augustus worden er tal van concerten, optredens, bals, … georganiseerd in open lucht.

Mercato settimanale: De wekelijkse markt gaat door op donderdagvoormiddag. Hierbij worden naast voedingswaren, kledij, … tevens plaatselijke producten aangeboden zoals wijn, kaas, hesp, keramiek, juwelen, kant, …

Gran fondo della Vernaccia: Georganiseerde wedstrijd voor wielertoeristen die de deelnemers doorheen de mooiste plaatsen rondom San Gimignano leidt. De wedstrijd heeft gewoonlijk plaats in de tweede week van Mei en biedt de deelnemers de keuze uit 3 omlopen aan: 66,8 km – 110 km of 162,5 km. Meer info vind je op de officiële webite > Gran fondo della Vernaccia

 

Eten en drinken in San Gimignano

Saffraan en witte wijn

San Gimignano is vooral bekend voor de productie van saffraan en de witte wijn “la Vernaccia di San Gimignano”. Deze wijn heeft sedert 1966 de DOC erkenning verkregen. Deze producten worden dan ook overal in de stad verkocht

Het beste ijssalon ter wereld “Gelateria di Piazza”

Wat zeker niet mag ontbreken bij een bezoek aan San Gimignano is een bezoek aan het ijssalon “gelateria di Piazza”, gelegen op het Piazza della Cisterna.

Het ijssalon van maestro Sergio Dondoli is volgens velen het beste ijssalon ter wereld en wordt dan ook in de meest prestigieuze internationale reisgidsen geroemd. Het kan dan ook voorkomen in de zomer dat er een echte file voor de deur staat.

Heb je geen zin om te wachten dan kun je ook een zeer lekker ijsje eten op slechts 10 meter afstand. Bovendien hangt ook in dit ijssalon een bord waarop staat beste ijs ter wereld????

San Gimignano gelateria Dondoli

San Gimignano gelateria Dondoli

altijd veel volk bij gelateria Dondoli

Je kan er naast de normale smaken ijsjes proeven met speciale smaken zoals “la crema di Santa Fina” (met saffraan en pijnboompitten), “lo Champelmo” (pompelmoes met Champagne), “Dolceamaro” (aromatisch kruiden), “il sorbetto di Vernaccia” (sorbet met Vernaccia wijn).

Beroemde personen die u reeds voorgegaan zijn, zijn onder andere Tony Blair, Andrea Bocelli, Bernard Hiller, Judy Dench, …

San Gimignano gelateria Dondoli

dankbrief van Tony Blair voor de heerlijke ijscrème

Maestro Sergio heeft al meerdere malen de prijs “Coppa del Mondo della Gelateria” gewonnen en je kunt dan ook bij hem terecht voor een cursus ijs maken.

Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website in het Italiaans en het Engels > gelateria di piazza

Praktische informatie

Tip! Wil je de hoogste toren van San Gimignano beklimmen, de kathedraal bezoeken, het oude stadshuis en de andere belangrijkste bezienswaardigheden dan koop je best een All Inclusive Pass die 2 dagen geldig is en je de beste prijs-kwaliteit geeft > meer info

Ligging San Gimignano

San Gimignano ligt in de regio Siena, op 44km van Siena, op 54km van Florence en op 80km van Pisa. De belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt zijn Volterra, Certaldo en de Chianti Classico streek. De omgeving is zeer mooi en ideaal voor een ritje met de fiets of per vespa.

Op nauwelijks een kilometer ligt de abdij van Monte Oliveto, niet te verwarren met de abdij van Monte Oliveto Maggiore nabij Asciano maar niettemin toch een bezoekje waard.Informazioni-turistiche-logoToeristische dienst San Gimignano: Ufficio informazioni turistische

 

  • Adres: Piazza del Duomo 1
  • Tel: 0039 0577 94 00 08
  • Email: info@sangimignano.com

Overnachten in en rond San Gimignano

Aangezien San Gimignano niet zo heel groot is zijn er niet zo veel hotelletjes en B&B’s maar in de buurt wel.

Hieronder vind je enkele deals met kortingen aangeboden door booking.com


Booking.com