San Giovanni Valdarno en omgeving

San Giovanni Valdarno is een levendig stadje gelegen in de vallei van de Arno in de regio Arezzo en vooral bekend als de geboorteplaats van de schilder Masaccio die aan de basis lag van de perspectief schilderkunst in de Renaissance. Het stadje zou ontworpen zijn door de Florentijnse architect Arnolfo di Cambio naar Romeins model, namelijk een groot centraal plein van waaruit de 2 hoofdstraten vertrekken die de smallere zijstraatjes doorkruisen.

Het 13de eeuwse stadhuis Palazzo d'Arnolfo

Het prachtige stadhuis van San Giovanni Valdarno

Het middeleeuwse karakter is nog volop te bewonderen in de overblijfselen van de stadsmuren en in de open galerijen van de woningen op het straatniveau in het centrum, bij sommige woningen is zelfs nog de houtstructuur bewaard gebleven.

Overblijfselen van de middeleeuwse hout skelet bouw

San Giovanni Valdarno is net zoals het nabij gelegen Figline Valdarno een druk bezocht stadje gedurende de zomervakanties omwille van zijn centrale ligging ten opzichte van de kunststeden Firenze, Siena en Arezzo.

 

Ligging


Grotere kaart weergeven

 

Geschiedenis

Tussen de 12de en de 13de eeuw was het grondgebied langs de vallei van de Arno (Valdarno superiore genoemd) een zeer onrustige zone en meermaals het centrum van waaruit vijandelijke troepen zich richting Firenze begaven om deze te veroveren.

Daarom besliste Firenze om maar liefst 3 nieuwe steden op te richten om het terrein te kunnen controleren. Deze 3 steden waren San Giovanni Valdarno, Castelfranco di Sopra en Terranuova. Volgens de historicus Giovanni Villani zou San Giovanni Valdarno in 1296 zijn gebouwd.

Middeleeuwse woningen in de hoofdstraat

Niettegenstaande de aanwezigheid van deze 3 steden bleven andere steden zoals Arezzo en Milaan een constante bedreiging vormen voor Firenze. Het was pas vanaf de 16de eeuw dat de Valdarno streek een periode van rust kende wat dan ook gepaard ging met een economische bloeiperiode en welvaart waaraan bruusk een einde kwam met het aanbreken van de 2de wereldoorlog.

Het was wachten tot de jaren 70 voor een project om het historische centrum te restaureren en in zijn oude glorie te herstellen.

 

Bezienswaardigheden

Palazzo d’Arnolfo: Het Palazzo di Pretoria (stadhuis), gewoonlijk genoemd Palazzo d’Arnolfo naar de ontwerper Arnolfo di Cambio, is een prachtig staaltje van 13de eeuwse architectuur en bevindt zich op het hoofdplein Piazza Cavour. Op het gelijkvloers zien we een open zuilengalerij die rondom het volledige gebouw doorloopt en bekleed is met de wapenschilden van de belangrijkste families.

Geschiedenis bouw stadhuis

Geschiedenis bouw stadhuis

Op de voorgevel zijn er maar liefst 250 wapenschilden aangebracht, uitgevoerd in terracotta, natuursteen of geschilderd op de gevel. Deze wapenschilden, waarvan de oudste dateert uit 1410 en de meest recente uit 1772, behoren toe aan de verschillende personen of families die de stad bestuurden.

In het stadhuis is sedert december 2013 het museum Museo delle Terre Nuove ondergebracht. Dit museum is gewijd aan het ontstaan van de nieuwe stadjes tijdens de middeleeuwen en dit veelal in opdracht van belangrijke steden om economische of strategische redenen.

 

Basilica di Santa Maria delle Grazie: Achter het stadhuis bevindt zich het plein Piazza Masaccio waar de basiliek Santa Maria delle grazie op uitgeeft.

de basiliek Santa Maria delle grazie

de basiliek Santa Maria delle grazie

De basiliek werd gebouwd in 1484 rond de stadspoort San Lorenzo om het mirakel van Mona Tancia te eren. In 1478 werd de stad San Giovanni Valdarno in aantal gehalveerd door de pest. De legende wil dat ene Mona Tancia, die iedere dag ging bidden in de kapel van de basiliek om haar kleinzoon te redden van de verschrikkelijke ziekte, werd aangehoord door de Madonna die haar kleinzoon en de stad redde van de ondergang.

De basiliek met een voorgevel uit 1856 in neo classicisme, bevindt zich op het eerste verdiep boven de antieke kapel waar het mirakel tot stand kwam. Boven het toegangsportaal van de kapel op het gelijkvloers zien we een geglazuurd terracotta reliëf uit 1513 van de hand van het beroemde Florentijnse atelier della Robbia.

Naast de basiliek bevindt zich het museum Museo della basilica di Santa Maria delle Grazie waar je een grote collectie aan heilige kunstvoorwerpen kunt bewonderen.

 

Kerk Chiesa di San Lorenzo: Deze kerk die zich tevens op het plein Piazza Masaccio bevindt, werd gebouwd in gotische stijl in de 14de eeuw maar werd grondig verbouwd op het einde van de 18de eeuw.

Chiesa di San Lorenzo

Chiesa di San Lorenzo

Tijdens de restauratie van de kerk aan het begin van de 20ste eeuw werden de fresco schilderingen op de muren en de gewelven in één van de zijbeuken ontdekt en terug zichtbaar gemaakt. In 1780 werd tijdens de verbouwingswerken aan de kerk, in een kolom een lichaam ontdekt dat te bewonderen is in een beschermde glazen kist in de kerk zelf.

Kerk Pieve di San Giovanni Battista: Op het plein Piazza Cavour vinden we de kerk Pieve di San Giovanni Battista terug, deze sobere kerk werd gebouwd in 1312 maar werd in de loop der jaren stelselmatig verbouwd in de toen heersende stijl. In de 15de eeuw kreeg de kerk zijn huidige naam, gewijd aan Johannes de doper, de patroonheilige van de stad.

Het geboortehuis van Masaccio: Meer dan een vermelding is het huis waarin de beroemde Renaissance schilder geboren is en zijn jeugd doorbracht, niet waard. Op de gevel is een gedenkplaat aangebracht die hier naar verwijst. Het casa Masaccio zoals het wordt genoemd, is terug te vinden in de hoofdstraat Corso Italia n° 83, momenteel wordt het gelijkvloers gebruikt als tentoonstellingsruimte.

 

Praktische informatie

Middeleeuws steegje in het historische centrum

Middeleeuws steegje in het historische centrum

Dienst toerisme: Piazza Cavour n°3, Tel 055 9126268

Supermarkten: In nabijheid van het treinstation is er een grote supermarkt van de keten Coop, iets verder in Montevarchi bevindt zich een shoppingcentra waar je naast de IperCoop ook Mediaworld terugvindt. In de buurt van Figline is er dan weer een Decathlon aanwezig.

Wekelijkse markt: In het centrum van San Giovanni vindt 2 maal per week de wekelijkse markt plaats, namelijk op donderdag en zaterdag van 08.00 tot 14.00 uur.

Treinstation: Het treinstation van San Giovanni bevindt zich aan het begin van de hoofdstraat Corso Italia. Per uur vertrekken er meerdere treinen die je in minder dan een half uur naar Arezzo en Firenze brengen.

Vakantiewoningen en campings in de buurt: In de buurt van San Giovanni zijn er 2 campings: de prachtige camping Il Girasole in Figline Valdarno en de camping Orlando in Chianti in Cavriglia. Wil je logeren bij een Belgische gastvrouw dan kun je terecht bij Erika in het vakantiehuis Amoliv in Cavriglia.

Hotels in en rond San Giovanni Valdarno > prijzen en aanbiedingen

Stadsplan: Gratis download stadsplan San Giovanni Valdarno met belangrijkste bezienswaardigheden

 

Meer foto’s