San Miniato al Monte in Firenze

Kerk San Miniato al Monte Firenze 13 (800x450)

De basiliek San Miniato al Monte is ongetwijfeld één van de mooiste en belangrijkste kerken van Firenze. Bovendien ligt de kerk op het hoogste punt van Firenze waardoor je een prachtig zicht krijgt op het historische centrum van de stad en op de heuvels errond.

San Miniato al Monte werd gebouwd in 1013 op de plaats waar de heilige Minias, naar verluidt de eerste martelaar van Firenze, zich rond het jaartal 250 als heremiet vestigde. De kerk werd voltooid in 1207 en is één van de mooiste voorbeelden van de Florentijnse Romaanse stijl. Opvallend is het veelvuldige gebruik van witte en groene marmer zowel voor de voorgevel als voor het interieur. De voorgevel inspireerde trouwens tal van belangrijke Renaissance kunstenaars waaronder Brunelleschi voor het ontwerp van kerken en paleizen.

Kerk San Miniato al Monte Firenze 03 (450x800)

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door 3 beuken met een verhoogd koor waaronder zich de crypte bevindt waar het lichaam van St. Minias te bewonderen is. Langs de wanden zie je nog overal fresco schilderingen uit de 13de en 14de eeuw waarmee deze behoren tot de oudste van Firenze. Let ook op de prachtige marmeren preekstoel uit de 2de helft van de 12de eeuw die zich aan het begin van het koor bevindt.

Kerk San Miniato al Monte Firenze 04 (450x800)

de crypte waar de heilige St. Minias begraven ligt

de crypte waar de heilige St. Minias begraven ligt

Prachtige 14de eeuwse fresco's

Prachtige 14de eeuwse fresco’s

De kerk maakt feitelijk deel uit van een Benedictijnen klooster dat in 1295 gebouwd is, hiertoe behoren ook het kerkhof en het paleis Palazzo dei Vescovi dat zich aan de rechterkant van de basiliek bevindt en dat feitelijk de vroegere zomerresidentie van de bisschop van Firenze was. Aan de linkerkant van de kerk bevindt zich een apotheek waar de kloosterorde naast enkele zalfjes en hoestsiropen ook souvenirs en zelfs taarten verkoopt. Van de historische apotheek is dus niet veel overgebleven.

De apotheek van de kloosterorde

De apotheek van de kloosterorde

Kerk San Miniato al Monte Firenze 16 (800x450)

Kerk San Miniato al Monte Firenze 17 (800x450)

Kerk San Miniato al Monte Firenze 18 (450x800)

Zalfjes en crèmes maar vooral souvenirs

 

Het kerkhof Cimitero delle Porte Sante ligt voor het grootste gedeelte rond de kerk, de ingang ligt aan de linkerkant. Simpele grafstenen vind je er niet want hier werden enkel geestelijken van de kloosterorde en leden van de rijkste families van Firenze begraven.

het kerkhof aan de achterkant van de basiliek

het kerkhof aan de achterkant van de basiliek

Kerk San Miniato al Monte Firenze 20 (800x450)

Praktische informatie

  • Toegangsprijs: de toegang tot de kerk is momenteel nog gratis en hopelijk blijft dit zo?
  • Openingsuren: dagelijks van 08.00 tot 13.00 en van 15.30 tot 19.00 behalve op feestdagen
  • Bereikbaarheid: de kerk is het gemakkelijkst te bereiken met de bus n° 12 vanuit het plein Piazza Romana (iedere 20 minuten) ofwel te voet vanuit het plein Piazza Giuseppe Poggi maar dan moet je wel eerst heel wat trappen naar omhoog klimmen tot aan het plein Piazzale Michelangelo en dan vervolgens nog tot aan de kerk.

Meer foto’s