San Miniato nabij Pisa

San Miniato vanuit de rocca di Federico II

San Miniato vanuit de rocca di Federico II

San Miniato is samen met Volterra het mooiste stadje (na Pisa natuurlijk) dat behoort tot de regio Pisa. Reeds vanuit de verte zie je de vestingstoren van de Rocca di Federico II die zich bevindt op het hoogste punt van San Miniato.

San Miniato was een belangrijk handelscentrum in de middeleeuwen en in de renaissance en de omgeving rond het stadje is nog steeds belangrijk voor de produktie van lederwaren en de truffelvangst.

Ligging San Miniato

San Miniato bevindt zich op een heuveltop op een hoogte van 190 meter waardoor het boven het omliggende platteland uitsteekt. Vanaf de autoweg Fi-Pi-Li (Firenze – Pisa – Livorno) zie je het stadje reeds in de hoogte liggen en is het dus moeilijk om er voorbij te rijden. Vanuit de Fi-Pi-Li is er een afrit die San Miniato aanduidt en is het nog slechts een 5tal kilometer.

Voor het historische gedeelte van de stad moet je in San Miniato Alto zijn, het modernere gedeelte heet San Miniato Basso en is toeristisch totaal niet interessant.

San Miniato bevindt zich op 48km van Pisa, op 44km van Firenze, op 44km van Lucca en op 83 km van Siena.

Bezienswaardigheden San Miniato

Rocca di Federico II: De vesting Rocca di Federico is het symbool van de stad. Ze werd gebouwd tussen 1217 en 1223 op bevel van Federico II en maakte samen met de toren Torre di Matilde (nu klokkentoren van de kathedraal) en de toren Torre delle Cornacchie (afgebroken in de 18de eeuw) deel uit van de verdedigingsgordel van de stad.

Zijn strategische ligging was van groot belang voor controles op de handelsweg tussen Firenze en Pisa en op de pelgrimsroute via Francigena.

San Miniato - Rocca di Federico II (450x800)

In de nacht van 22 op 23 juli 1944 bliezen de Duitse troepen tijdens de terugtrekking de vestingstoren op waarna deze in 1958 opnieuw gereconstrueerd werd en opengesteld werd voor het publiek. Vanop de toren krijg je een mooi zicht op de Valdarno Inferiore en bij mooi weer kun je zelfs de zee en Volterra zien liggen.

De kathedraal: De cattedrale di Santa Maria Assunta e San Genesio is de belangrijkste kerk van San Miniato en werd gebouwd in de 12de eeuw op de plaats van een kapel gewijd aan de heilige Maria. Wanneer in 1369 San Miniato deel uitmaakte van Firenze werd de kerk grondig gerenoveerd en uitgebreid waarbij de toren Torre di Matilde in de kerk werd geïntegreerd.

Door deze ingreep maakte de kerk nu deel uit van het defensiesysteem van de stad met als gevolg dat de kerk niet meer toegankelijk was voor het gewone volk. Pas in 1489 wanneer de politieke rust was teruggekeerd werd de kerk teruggegeven aan het volk. In 1860 werd de kerk grondig gerestaureerd waarbij het interieur uitgevoerd werd in een neo renaissance stijl.

San Miniato - kathedraal (800x450)

San Miniato - kathedraal 01 (450x800)

Gedurende de tweede wereldoorlog kwam een bom afkomstig van Amerikaanse troepen per vergissing terecht in de kerk net op het moment dat de Duitse troepen een groot deel van de plaatselijke bevolking in de kerk hadden gegroepeerd. Tijdens de ontploffing van de bom lieten 55 personen het leven.

Voor lange tijd werd geheim gehouden dat de bom afkomstig was van Amerikaanse troepen en werd de schuld gegeven aan de Duitse troepen. Dit gebeuren inspireerde de broers Taviani voor hun film La notte di San Lorenzo.

Chiesa del Santissimo Crocifisso: Deze kerk werd gebouwd tussen 1705 en 1718 om een 13de eeuws houten kruisbeeld dat mirakuleuze eigenschappen zou hebben, onder te brengen. Het exterieur van de kerk is redelijk sober terwijl het interieur rijkelijk versierd is met fresco’s die het leven van christus uitbeelden.

San Miniato - chiesa del Santissimo Crocifisso 01 (800x450)

San Miniato - chiesa del Santissimo Crocifisso 03 (450x800)

Palazzo del Seminario: Met de bouw van dit prachtige paleis werd gestart in 1650, op het moment dat San Miniato bisschopszetel werd. Het paleis moest onderdak geven aan 12 leerlingen die tot priester werden opgeleid. De jaren daarop werd het gebouw stelselmatig uitgebreid tot in 1713 wanneer het werd opgeleverd.

De gevel heeft een concave vorm omdat het tegen de bestaande stadsmuren werd gebouwd. Op de rijkelijk versierde voorgevel staan religieuze spreuken in het Latijn.

San Miniato - palazzo del seminario (800x450)

Palazzo Vescovile: Het bisschopspaleis gaat terug tot de 13de eeuw maar werd doorheen de jaren meermaals verbouwd en uitgebreid. De gevel aan de kant van het palazzo del seminario toont nog sporen van 13de en 14de eeuwse architectuur terwijl de gevel aan de kant van de kathedraal in renaissance stijl is uitgevoerd.

San Miniato - palazzo Vescovile (800x450)

Evenementen

Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco: Het grootste evenement dat plaats heeft in San Miniato is de jaarlijke beurs gewijd aan de witte truffel. Gedurende het 2de, 3de en 4de weekend van november komen de belangrijkste producenten van produkten op basis van de witte truffel hun waar verkopen in de straatjes en op de pleinen van het stadje.

Natuurlijk kun je er ook een volledige truffel kopen maar dan moet je daar wel een stevig bedrag voor neertellen.

festa del tartufo San Miniato (800x533)

Fuochi di San Giovanni: Om de heilige San Giovanni te eren wordt in de nacht van 23 juni vuurwerk aangestoken op het grasplein ter hoogte van de rocca di Federico II.

Muziekfestival Un castello di suoni: Gedurende de ganse maand juli worden op verschillende plaatsen in de stad klassieke muziekconcerten gehouden.

Eten en drinken

In San Miniato zijn er heel wat eethuisjes en caféetjes waar je de plaatselijke specialiteiten kunt proeven. Er is zelfs een bar, birra e acciughe (bier en ansjovis) genaamd, waar je een grote keuze aan Belgische bieren hebt. Een aangename verfrissing en dan vooral in de hete zomermaanden, één van de medewerkers produceert zelf zijn eigen bier en heeft de stiel geleerd bij de brouwerij Achouffe.

Belgisch bier bij birra ed acciughe

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turismo di San Miniato

  • Adres: Piazza del Popolo 1 – 56028 San Miniato
  • Email: ufficio.turismo@sanminiatopromozione.it

overnachten klein Overnachten in en rond San Miniato: Overzicht vakantiehuizen, hotels, B&B, …

 

Meer foto’s