San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia is een klein stadje gelegen in het centrum van de Val d’Orcia, op korte afstand van Pienza en Montalcino. Het is gelegen langs de pelgimsroute Via Francigena waardoor veel pelgrims hier even halt hielden om uit te rusten of een maaltijd te nuttigen.

Het stadje heeft grotendeels zijn middeleeuwse karakter behouden wat te zien is in de smalle straatjes, resten van de vestingsmuren, overblijfselen van het fort, de Romaanse kerken Collegiata di San Quirico e Giulitta en chiesa di Santa Maria Assunta.

Bezienswaardigheden San Quirico

San Quirico is omringd door vestingsmuren met 4 stadspoorten. Kom je binnen via het noordwesten dan zie je dadelijk de kerk Collegiata di San Quirico e Giulitta, van oorsprong Romaans met gotische en barokke elementen. Praktische onmiddellijk naast de kerk vind je het stadhuis palazzo Chigi terug. Dit 17de eeuwse paleis bezit ondermeer een mooie binnenkoer en prachtig gedecoreerde zalen, jammergenoeg niet allemaal te bezoeken.

de kerk Collegiata di San Quirico

de kerk Collegiata di San Quirico e Giulitta

Het 17de eeuwse palazzo Chigi in San Quirico d'Orcia

Het 17de eeuwse palazzo Chigi

Loop je verder door de hoofdstraat via Dante Alighieri dan komt je uiteindelijk terecht op het plein Piazza della libertà, het hoofdplein van het stadje. Je ziet er onmiddellijk de kerk Chiesa della Madonna waar je in het interieur een terracotta standbeeld van de Madonna van de hand van het atelier van Andrea della Robbia terugvindt. Dit beeld stond vroeger in de kapel Cappella Vitaleta.

Loop je verder door de straat dan kom je tal van restaurantjes en winkeltjes tegen waar je streekproducten kunt kopen zoals de kaas pecorino di Pienza, Montalcino wijnen, … Op het einde van de straat tref je de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta aan, oorspronkelijk uit de 2de helft van de 11de eeuw.

de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta

de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta

Achter deze kerk vind je de tuinen Horti Leonini, een mooi voorbeeld van een Italiaanse tuin uit 1540. In het centrum staat een standbeeld van Cosimo III dei Medici en iets verderop zijn resten van de middeleeuwse toren Torre del Cassero terug te vinden.

De tuinen Horti Leonini

De tuinen Horti Leonini

Iets buiten het centrum van San Quirico d’Orcia vind je echter de beroemdste bezienswaardigheden die je in praktische elke gids over Toscane terugvindt, namelijk de kapel Cappella Vitaleta op de weg naar Pienza (SP 146) en de groep alleenstaande cipressen op de weg naar Montalcino (SR2).

Cappella

de prachtige cappella Vitaleta

Cipressen - foto door Pisano68

De wereldberoemde cipressen – foto door Pisano68

Fietsen, wandelen en warmwaterbronnen

De streek rond San Quirico is ideaal geschikt voor wandelaars en fietsers. San Quirico bevindt zich namelijk in het natuurpark van de Val d’Orcia dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Er lopen heel wat strade bianche (onverharde wegen) door deze streek die deel uitmaken van de pelgrimsroute Via Francigena en de retro ronde Eroica. Zonder twijfel is wandelen of fietsen door de streek de beste mogelijkheid om de streek op het gemak te bewonderen.

heerlijk fietsen op de strade bianche

heerlijk fietsen op de strade bianche

Op slechts enkele kilometers van San Quirico bevindt zich het plaatsje Bagno Vignoni bekend om zijn warmwaterbronnen. Hier kun je lekker ontspannen in één van de kuuroorden.

Evenementen San Quirico

Festa del Barbarossa: tussen 12 en 16 juni wordt het verblijf in 1155 van de legendarische Barbarossa herdacht. Voor die gelegenheid wordt een historische processie gehouden met klederdracht uit deze tijd.

Orcia wine festival: iedere 3de weekend van april komen de wijnproducenten uit de buurt naar San Quirico afgezakt om hun wijn te laten proeven en te verkopen.

Praktische informatie

Ligging

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond San Quirico d’Orcia:

Prijzen en aanbiedingen