Sarteano in de Val d’Orcia streek

Sarteano is een klein dorpje in de beroemde Val d’Orcia streek. Het is niet zo mooi als bijvoorbeeld Cetona of San Casciano dei Bagni die kortbij liggen maar ben je in de buurt dan moet je zeker halt houden.

Het is gezellig wandelen in de middeleeuwse straatjes die je naar het fort leiden dat zich op het hoogste punt van het stadje bevindt. Het fort (la fortezza) werd gebouwd in de 13de eeuw maar werd 2 eeuwen later verbouwd om aan de nieuwe manier van oorlogsvoering te kunnen weerstaan.

Het fort

Met succes want het fort staat er nog steeds niettegenstaande de talrijke aanvallen door ondermeer het leger van Orvieto. Sarteano maakte immers deel uit van het grondgebied van Siena dat meermaals werd aangevallen door Orvieto.

Een ticket om het fort te bezoeken kost €4,00 voor volwassenen en €3,00 tot 18 jaar.

één van de vele kerkjes

Sarteano kom je binnen langs één van de 3 stadspoorten, de stadsmuren zijn reeds eeuwen geleden vervangen door de typische Italiaanse woningen.

stadspoort

Sarteano beschikt over een groot aantal kleinere paleizen en kerkjes. Het volstaat dat je wandelt in de smalle straatjes en de gebouwen bekijkt. De mooiste zijn palazzo del podestà, palazzo Piccolomini en palazzo di Piero.

Op het centrale marktpleintje staat er een monument uit 1923 ter herinnering aan de gesneuvelden tijdens de éénwording van Italië.

Liefhebbers van Etruskische kunst moeten zeker een bezoek brengen aan het Museo Civico Archeologico waar je een grote collectie van Etruskische voorwerpen en overblijfselen kunt bewonderen. Een ticket kost €4,00 maar een combinatieticket met het fort kost slechts €6,00

Praktische informatie

Ligging: Sarteano ligt op 70 km van Siena, 68 km van Arezzo, op 30 km van Pienza en op 20 km van Montepulciano

Wekelijkse markt: de wekelijkse markt heeft plaats op vrijdag en dit reeds sinds 1525.