Siena piazza del campo

Siena

Siena is de hoofdstad van de gelijknamige Provincie en is na Firenze de meest bezochte stad van Toscane. De historische binnenstad staat sinds 1995 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

De grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de talrijke paleizen, kerken en pleinen die het middeleeuws stratenpatroon kenmerken.

Siena Piazza del Campo

het prachtige plein Piazza del Campo

Het centrale Piazza del Campo is één van de mooiste en grootste pleinen van Italië en vormt ieder jaar opnieuw het decor voor de historische paardenrace de “Palio di Siena“.

Een ander primaat van Siena is dat het ieder jaar opnieuw de meest leefbare stad van Toscane is en tevens hoog op het lijstje staat van meest aangename en leefbare steden van Italië. Tenslotte heeft Siena tevens als decor gefigureerd voor talrijke films waaronder de bekendste “Tea with Mussolini”, James Bond “Quantum of Solace” en “Letters to Juliet”. (meer films opgenomen in Toscane)

Bezienswaardigheden Siena

Cattedrale di Santa Maria Assunta

Met de constructie van de dom werd begonnen rond 1136 en ze werd voltooid in 1370. De dom is één van de grootste kathedralen van Italië en is uitgevoerd in Romaans – gotische stijl.

In de 14de eeuw bestonden plannen om de kerk uit te breiden met een nieuw schip om aldus de grootste kerk van de Christelijke wereld te worden. Deze plannen werden echter opgeborgen nadat de pest van 1348 het inwonersaantal tot de helft had gehalveerd.

Siena kathedraal vloer

detail van de prachtige vloer van de kathedraal van Siena

Sporen van de voorziene uitbreiding zijn nog ter plaatse te zien. De dom wordt gekenmerkt door de afwisseling van zwarte en witte marmer en de rijke decoratie.

duomo di Siena uitbreiding

sporen van de nooit afgewerkte uitbreiding van de kathedraal van Siena

In het interieur vind je beelden van de kunstenaars Nicola Pisano, Michelangelo en Donatello. Verder een prachtige ingelegde vloer en een frescocyclus door Pinturicchio in de Piccolomini bibliotheek. (meer info over de kathedraal van Siena)

Tickets voor de ingang kun je online kopen via Getyourguide.nl > meer info

Piazza del Campo

Het prachtige schelpvormige plein Piazza del Campo ligt op de plaats van een oud Romeins forum en kreeg zijn huidige aanzicht in 1293.

Langs het plein staan prachtige paleizen waarvan de indrukwekkendste het stadhuis Palazzo Pubblico en de toren Torre del Mangia zijn. In het Noorden van het plein staat de fontein Fonte Gaia die dateert uit het begin van de 15de eeuw. De huidige fontein is een 19de eeuwse kopie.

Siena Fonte Gaia

de fontein Fonte Gaia waar toeristen eventjes genieten van de zon

Palazzo Pubblico: Het gotische Palazzo Pubblico werd voltooid in 1342 en doet nog steeds dienst als stadhuis. De klokkentoren, gebouwd tussen 1138 en 1148, heeft een hoogte van 102 meter en is daarmee de op één na hoogste toren van Italië. Zowel het stadhuis als de klokkentoren zijn opengesteld voor het publiek.

Siena palazzo pubblico en torre del mangia

Het stadhuis Palazzo pubblico met links ervan de toren Torre del mangia

Chiesa di San Domenico: De enorme San Domenico kerk werd uitgevoerd tussen 1226 en 1465 in een streng gotische stijl. In 1465 werd de kapel voor Catharina van Siena, de beschermheilige van Siena, gebouwd om er haar gebalsemde hoofd te herbergen.

Dit relikwie bevindt zich in een verguld tabernakel op het altaar van de desbetreffende kapel.

Palazzo Piccolomini: Dit prachtige paleis in renaissance stijl werd gebouwd in 1469 door de architect – bouwmeester Bernardo Rossellino voor de familie Piccolomini.

Tip! Met de Siena Pass kun je de kathedraal, de cryptes, het palazzo Piccolomini, de doopkerk en het operamuseum gedurende 3 dagen bezoeken. Een ticket kun je online kopen via tiqets.nl > meer info

Evenementen Siena

Het belangrijkste evenement is ongetwijfeld de “Palio di Siena“, een historische paardenrace op de “Piazza del Campo” tussen de verschillende wijken (contrades) van de stad.

Gans het jaar door organiseren de verschillende contrades uit de stad festiviteiten, bals, kaartingen, tombola en dergelijke om geld in te zamelen om de professionele ruiter te kunnen betalen die hun paard naar de overwinning moet helpen.

Historische paardenrace “Palio di Siena”

De race zelf duurt nog geen 2 minuten maar wordt voorafgegaan door de inzegening van het paard, de parade door het historisch centrum, … De race heeft plaats op 2 juli en op 16 augustus en lokt duizenden bezoekers van over heel de wereld.

 

Streekgerechten Siena

Siena heeft een rijke geschiedenis wat betreft de keuken. Tal van recepten zijn er ontstaan en zijn ondertussen deel gaan uitmaken van de typische Italiaanse keuken. De belangrijkste zijn:

 • Pici: een dikke spaghetti die op artigianale wijze is gemaakt en meestal wordt opgediend met een vleessaus
 • Panforte: een soort ronde peperkoek die in verschillende variantes bestaat
 • I ricciarelli: ovaalvormige amandelkoekjes

Deze gerechten vind je in alle winkeltjes en koffiebars in Siena. De bekendste winkel-koffiebar is deze van de familie Nannini.

Sedert 1886 produceren zij de ricciarelli en de panforte evenals allerlei andere koekjes en gebakjes.
Sedert kort hebben zij enkele kleinere koffiebars geopend in het centrum maar de bekendste en grootste is nog steeds de Conca d’Oro in via Banchi di sopra, nabij het plein Piazza del Campo.

de koffiebar Nannini in Siena

Nannini klinkt de muziekliefhebbers misschien niet vreemd in de oren. Gianni Nannini die een wereldhit scoorde met I maschi en één van de bekendste Italiaanse zangeressen is, is inderdaad de dochter van de uitbaters.

Hoe Siena bereiken?

Het centrum van Siena is het best te bereiken met de auto, de bus of met de trein.

Met de trein:

Het treinstation is iets buiten het historische centrum gelegen, aan de voet van de heuvel waarop het historische centrum van Siena is gebouwd. Er vertrekt wel 1 lange roltrap die je naar het hogergelegen deel van Siena brengt, daarvoor moet je door het shoppingcentrum gelegen aan het treinstation.

Je blijft hiervoor steeds de roltrappen volgen tot je aan de ingang van de antiporto komt (zie hieronder)

Siena shoppingcenter aan station

shoppincenter aan station dat toegang geeft aan de roltrap naar de bovenstad van Siena

Siena roltrap naar centrum

ingang roltrap van treinstation naar historisch centrum in de bovenstad

Na 10 minuutjes wandelen kom je aan de oude stadspoort Porta Camollia die je toegang geeft tot het historisch centrum van Siena.

Porta Camollia Siena

Porta Camollia, één van de stadspoorten

Met de auto: 

 • Vanuit Firenze: wie vanuit Firenze komt kan het best aan Firenze Impruneta de autoweg Firenze Siena nemen.
 • Vanuit Figline Valdarno: wie vanuit Figline Valdarno komt heeft verschillende mogelijkheden, de snelste is die langs Ambra, iets meer dan een uur. Vanuit Figline neem je de SS69 tot aan Levane, neem vervolgens de strada statale Val d’Ambra tot aan Colonna del Grillo, vervolgens de SS73 richting Siena.
  De weg die ik persoonlijk de mooiste vind is deze langs Gaiole in Chianti, vanuit Figline rijd je langs de SS69 naar San Giovanni Valdarno van waaruit je steeds de riching Siena volgt. Je moet wel rekenen op een rit van ongeveer 75 minuten maar het loont de moeite.
In en rond Siena zijn er voldoende parkeerplaatsen om de auto achter te laten, op volgende site vind je een ruim overzicht van de plaatsen met bijhorende tarieven en plaatsaanduiding > sienaparcheggi.com
Tip! Een gratis parking vind je dicht bij het treinstation, namelijk Parking Camping Car (link naar google maps). Ideaal ook voor wie met een camper of mobilhome reist.
Je kunt dan via de roltrap in het shoppingcentrum aan het station naar de bovenstad. In een kwartiertje ben je in het historische centrum van de stad Siena.

 

Met de bus:

voor wie zich in Firenze bevindt is het best de direkte buslijn naar Siena te nemen, de busmaatschappij is Sita en de vertrekplaats is in Via Santa Caterina da Siena 15/r nabij het treinstation Santa Maria Novella. Een enkele reis kost ongeveer € 7,20. Meer info over de uren vind je hier > uurrooster Firenze Siena

 

Praktische info Siena

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Siena – Ufficio informazioni turisti APT

 • Adres: Piazza Campo 56
 • Openingsuren: 08.30-13.00 en 15.00-19.00 (gesloten op zaterdagmiddag en zondag)
 • Telefoon: (0039) 577 280 551
 • Email: infosiena@terresiena.it
 • Website: www.terresiena.it (Engels en Italiaans)

Overnachten in Siena

In Siena zelf zijn heel wat hotelletjes en B&B’s. Hieronder kun je een kijkje nemen naar de aanbiedingen van booking.comBooking.com