18 sep Soorten paddestoelen in Toscane
Toscane is de provincie van Italië met het meest aantal bossen, nog een record voor de provincie. Logisch dus dat je er heel wat paddestoelen aantreft. Bosrijke gebieden zoals de Valdarno, Mugello, Garfagnano, Casentino, Monte Amiata en de Appenijnen rond Pistoia zijn bekend onder de paddestoelen plukkers.
Heb je zin om met hen mee te gaan dan zul je alvast vroeg moeten opstaan want gewoonlijk verzamelen ze rond 05.00 in de morgen.
Bovendien is het handig een eigen gids te hebben want lang niet alle paddestoelen zijn eetbaar. Sommige zijn zelfs zeer giftig!
De variëteit aan paddestoelen in Toscane is groot, zo vind je er onder andere de cantharel, de oesterzwam, de grote parasolzwam, morielje, de grote paarssteel, de weidekringzwam en de koning onder de paddestoelen: de funghi porcini, boleten of eekhoorntjesbrood genoemd in het Nederlands.
Voor deze laatste betaal je al vlug €20 tot €25 per kg in de supermarkt of op de markt maar ze zijn dan ook een lekkernij. Ze worden gebruikt in allerlei sauzen, op pizza, vers in salades maar ook gesauteerd of gegrild.
Eetfestijn sagra dei funghi porcini
Het seizoen van de paddestoelen is traditioneel vanaf eind september tot eind november. Dan worden er heel wat marktjes en evenementen georganiseerd waarbij de paddestoel centraal staat. Ben je in die periode in Toscane dan moet je zeker en vast naar een sagra dei funghi porcini gaan waarbij een gans menu op basis van de beroemde paddestoel wordt geserveerd.
Tot slot: heel wat restaurants bieden het ganse jaar door gerechten aan op basis van de funghi porcini maar ze zijn niet altijd vers maar komen uit de diepvries. Meestal staat dit vermeld op het menu als surgelati.