Special Wk wielrennen: van Lucca naar Firenze

Zondag 29 September staat de hoofdaffiche van het WK wielrennen in Firenze 2013 op het programma, dan is het namelijk de beurt aan de profs. De start heeft plaats in de kunststad Lucca, ook wel het kleinere broertje van Firenze genoemd, en de finish ligt in Firenze, kunstad bij uitstek.

Het is duidelijk dat de wedstrijd pas zal losbarsten in Firenze op de plaatselijke omloop van 16,5 km die maar liefst 10 maal moet worden afgelegd maar ook tijdens de 113 km tussen Lucca en Firenze zullen wel meerdere ontsnappingen tot stand komen.

Piazza del Anfiteatro Lucca

Centrale plein Lucca

 

Parcours ontworpen door ex wielrenners Andrea Tafi en Franco Ballerini

klim naar San Baronto

klim naar San Baronto

Het parcours voor het Wk werd ontworpen door ondermeer ex wielrenners Andrea Tafi en de in 2010 overleden Franco Ballerini met natuurlijk heel wat oog voor detail. Zo werd Lucca, de fietsvriendelijke stad bij uitstek in Toscane, uitgekozen als startplaats.  Daarna volgen ondermeer Collodi (de geboorteplaats van Pinokkio), het kerkhof van Casalguidi waar Franco Ballerini begraven ligt, de klim naar San Baronto waar op 24 Juni 1953 een historisch duel werd uitgevochten tijdens de Ronde van Toscane tussen Bartali en Coppi met Bartali deze keer als winnaar, om tenslotte Firenze binnen te rijden langs zijn belangrijkste monument de dom met koepel van Brunelleschi.

Het parcours tussen Lucca en Firenze is volledig vlak met uitzondering van 2 beklimmingen die de renners voorgeschoteld krijgen. De eerste is de klim naar Montecarlo: een klim van 4km aan een gemiddelde van 3,9%. De tweede is de klim naar San Baronto waarbij de renners 5 km moeten klimmen aan een gemiddelde van 6,1% met een piek van 17%.