28 dec Spezzatino con patate (stoofpotje van rundsvlees)
Geplaatst op 19:00h
in Toscaanse Streekgerechten
Spezzatino con patate is een stoofpotje van rundsvlees waarbij de spieren van het rund worden gebruikt. De combinatie van aardappelen en gestoofd rundsvlees gaat zeer goed samen. Het is een antiek recept en is dus lang niet in alle restaurants terug te vinden.
Het recept is ook geschikt om terug opgewarmd te worden, volgens sommigen smaakt Spezzatino con patate zelfs beter de dag erna
Benodigdheden (4 personen)
- 800 gram spieren van rund in blokjes gesneden
- 400 gram gepelde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 struikje knolselderij
- 1 glas rode wijn
- 4 aardappelen
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout
- extra vergine olijfolie
Bereiding
- Kuis alle groenten en snijd ze in kleine stukjes
- Doe de olie in een bakpan en doe er de look, ui en rozemarijn in
- Voeg na enkele minuten het vlees toe en laat alles op een hoog vuur stoven tot het vlees goed gebruind is
- Giet de rode wijn in de pan en voeg de gepelde tomaten toe als alle wijn verdampt is
- Doe het deksel op de pot en laat alles ongeveer anderhalf uur stoven op een laag vuurtje tot het vlees mals is
- Roer alles geregeld om en giet warm water erbij als het mengsel te droog wordt
- Voeg ongeveer een half uurtje voor het einde de aardappelen toe
- Breng op smaak met peper en zout
Tips
- In de plaats van warm water kan een vleesbouillon worden gebruikt, op die manier krijgt het gerecht nog meer smaak
- Als extra groenten worden soms ook erwten gebruikt die samen met de aardappelen worden toegevoegd