spritz aperitief

Spritz de ideale zomeraperitief

Op warme dagen zie je ze overal op de terrastafeltjes staan: de lekker verfrissende oranjekleurige aperitief Spritz. Het meest geliefde aperitief drankje van de Toscanen en waarschijnlijk ook van de rest van Italië bestaat al sinds 1919 maar het is toch nog maar sinds enkele jaren dat het enorm populair is.

lekker genieten van een Spritz tijdens de aperitief

Zelfs buiten de landsgrenzen wordt dit steeds populairder. Heeft het te maken met de wereldwijde reclame of de opwarming van de aarde? Wie zal het zeggen. Overduidelijk is dat het naast zijn heerlijke smaak ook een ideale dorstlesser is tijdens een warme dag. In het Italiaans una bibita dissetante genoemd (dorstlessend drankje).

Het drankje dat een alcholopercentage heeft van slechts 11%, is op basis van kruiden en diverse wortelgewassen waaronder rabarber, zure sinaasappel en kina.

Bereiding

De bereiding is zeer simpel en bestaat uit 3 éénheden Prosecco (liefst DOC), 2 éénheden Aperol en 1 éénheid spuit water waarbij je eerst het ijs in het glas doet, daarna de Prosecco, vervolgens de Aperol en op het einde het spuitwater. Roer eventjes alles door elkaar en plaats een schijfje sinaasappel en klaar is kees.

Als glas wordt meestal een groot wijnglas gebruikt.

de 3 basisingrediënten voor het aperitief Spritz

Natuurlijk bestaan er verschillende variaties waarbij in de plaats van Prosecco Champagne of witte wijn gebruikt wordt en het spuitwater vervangen wordt door Schweppes. Buiten Italië waar Cava enorm populair is wordt dit veelal gebruikt in de plaats van de Italiaanse Prosecco.

Geniet ervan