Stoet van lantaarns in Firenze

la festa della rificolona - foto door toomuchtuscany-

la festa della rificolona – foto door toomuchtuscany-

Traditiegetrouw wordt op 7 september in Firenze la festa della rificolona gehouden. Dit feest dat ontstond om de geboorte van de Heilige Maagd te herinneren, is ondertussen uitgegroeid tot een feest dat vooral kinderen enthousiast maakt.

Om deze belangrijke gebeurtenis te vieren kwamen landbouwers vanuit het platteland afgezakt naar de stad Firenze. Ze deden dit natuurlijk niet met lege handen en brachten ondermeer fruit, groenten, zelfgemaakte produkten zoals rieten manden, hespen, kazen, … mee die ze dan ter plaatse verkochten.

Deze traditie bestaat nog steeds en op 6 en 7 september wordt dan ook het plein Piazza Santissima Annunziata een markt gehouden.

passage langs de dom van Firenze - foto van io amo firenze-

passage langs de dom van Firenze – foto van io amo firenze-

Omdat de boeren vanuit het platteland al zeer vroeg in de ochtend, nog voor zonsopgang, naar de stad afzakten maakten zij gebruik van lantaarns waarin kaarsen brandden. Om deze traditie in stand te houden wordt daarom ieder jaar op 7 september ‘s avonds een optocht gehouden doorheen de straten van Firenze. Vanuit Piazza Santa Felicità vertrekken de deelnemers met hun (meestal) zelfgemaakte lantaarns naar het eindpunt Piazza Santissima Annunziata waar een klein feestje wordt gehouden. Omdat het van oorsprong een katholiek feest betreft, wordt de stoet begeleid door een priester die eerst en vooral op het plein Piazza Santa Felicità een speech houdt ter ere van de Heilige Maagd.

Wist je trouwens dat het woord Rificolona nog steeds gebruikt wordt om iemand te beschrijven die overdreven geschminkt of elegant gekleed is. Deze uitdrukking komt voort uit het feit dat de boeren om dit feest te vieren nogal overdreven elegant gekleed waren, tegen gewoonte in en door de stadsbewoners Rificolona genoemd werden.