16 nov Streekproducten van het varkensras Cinta Senese DOP
Wanneer je in een beenhouwerij of delicatessenzaak in Toscane rondloopt dan zie je nogal wat streekproducten met vermelding di Cinta Senese. Dit opschrift verwijst naar het varkensras Cinta Senese dat één van de oudste ter wereld is en dat zelfs ooit met uitsterven was bedreigd.
De eerste keer dat dit ras vermeld werd is in het 14 meter lange fresco schilderij Allegoria ed effetti del Buono e del Cattivo Governo uit 1338 van de hand van Ambrogio Lorenzetti dat te bewonderen is in het stadhuis van Siena.
Omwille van hun bijzonderheid werd in 2012 het label DOP (Denominazione d’Origine Protetta) toegekend wat zoveel betekent als het beschermen van het ras en de zones waar die mogen worden gekweekt. Deze zones bevinden zich dus allemaal op het grondgebied van Siena en de belangrijkste zijn Gaiole in Chianti, Monteriggioni, Castelnuovo Berardenga en Casole d’Elsa.
De varkens worden gekenmerkt door hun zwarte kleur afgewisseld met een wit vlak ter hoogte van de schouders en wegen nooit meer dan 300 kg.
Hespen, salamies, worsten, enz
Het vlees van de Cinta Senese wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de produktie van hespen, worsten, salamies, vleessauzen en dergelijke.
Enkele voorbeelden vind je hieronder:
- prosciutto di Cinta Senese DOP (gerookte hesp)
- finocchiona di Cinta Senese DOP (salami met venkel)
- salame di Cinta Senese DOP (gewone salami)
- gota di Cinta Senese DOP (varkenswang)
- spalla di Cinta Senese DOP (varkensschouder)
- lardo di Cinta Senese DOP (varkensspek)
- salsiccia di Cinta Senese DOP (worst)
- capocollo di Cinta Senese DOP (hoofdvlees van nek en schouders)
- arista di Cinta Senese DOP (varkensgebraad)
- rosticciana di Cinta Senese DOP (varkensribbetjes)
- ragù di Cinta Senese DOP (vleessaus)