Tips van locals: Agnetha Heijsman van Tuscan Villas Vip

Kun je je even voorstellen?

Ik ben Agnetha en pendel nu al jaren tussen Nederland en Toscane. Als inkoper voor Nederlandse
touroperators leerde ik de streek steeds beter kennen en raakte meer en meer ‘veritaliaanst’.
Dat ik op een dag zou besluiten mij in Toscane te vestigen, is dan ook onvermijdelijk gebleken.

Hoe ben je in Toscane verzeild geraakt?

In mijn geval werk, dus geen liefde. In de Toscaanse heuvels voel ik me thuis. De levensstijl, de mensen, de cultuur, de natuur, het eten, de wijnen, de passie en de liefde.

Het was geen liefde op het eerste gezicht, het is altijd even wennen aan een andere cultuur. Echter alles wat de Italianen doen, doen ze met passie als je het mij vraagt. Al nemen ze soms ruim de tijd ervoor, perfectie is het resultaat.

Na een paar jaar heb ik besloten de sprong in het diepe te wagen en iets te doen met deze nieuwe liefde en kennis. Dit te ‘delen’ met andere Toscane liefhebbers. Maar dan wel iets origineels en unieks. Niet meer van hetzelfde, maar een mooie aanvulling op het huidige reizenaanbod.

Persoonlijk en mét een hoge belevingsfactor. Persoonlijk geselecteerde villa’s en vakantiehuizen met privé zwembad combineren met unieke Toscaanse ervaringen. Chefkoks, sommeliers, stadsgidsen, fotografen, lokale tourorganisaties en weddingplanners werden aan de persoonlijk samengestelde beleefvakanties toegevoegd en het Tuscan Villas VIP-concept was geboren!

Wat vind je zo mooi aan Toscane?

Het landschap is zo divers. Het bergachtige noorden, het heuvelachtige binnenland en het vlakke gedeelte aan de Toscaanse kust met haar pijnbomen en gezellige badplaatsen. Lange cipressenlanen en de vele pittoreske dorpjes die in ieder deel van Toscane te vinden zijn.

Die smalle stenen steegjes, leuke pleintjes, lokale restaurantjes en uitzichtpunten over het landschap. Mijn passie voor toeren komt in Toscane ook goed uit. Het geeft echt een gevoel van vrijheid.

Maar ook de mentaliteit en het intens genieten waar de Italianen in uitblinken. Te beginnen met de culinaire passie en de liefde voor de Italiaanse cultuur. Italianen zijn opgegroeid met de mentaliteit dat koken, eten en drinken een belangrijke en sociale aangelegenheid is.

Hier wordt ruim de tijd voor genomen en ze stoppen er een ton aan liefde in. Een kok aan huis is echt een geweldige ervaring tijdens een verblijf in Toscane. Ze willen zo graag deze levenspassie met ons delen, echt iedereen kan koken! Als de gasten leergierig zijn worden ze helemaal enthousiast! Ik heb een paar keer een kookcursus en pizza cursus meegemaakt en dit was echt een geweldige ervaring.

Dan de wijnen. Ik drink geen wijn meer, maar proef de wijn. Hier is het juiste woord ‘sentire’. Dit betekent proeven, ruiken, horen en voelen. Één woord voor al deze betekenissen, welke perfect past bij het ‘proeven van wijn’.

Hier zijn wel een aantal wijntours en wijnproeverijen voor nodig geweest, maar de waardering voor de productie van wijn en het harde traditionele werk dat erbij komt kijken, heeft een wereld voor mij geopend.

Wat vind je de mooiste stad van Toscane?

Florence is prachtig. Toch vind ik het lastig. Siena is mooi en liefelijk tegelijk. Lucca met haar stadswallen vind ik weer prachtig in het voorjaar en de zomer.

Wat vind je de mooiste streek in Toscane?

De Val di Chiana vallei met de stadjes/ dorpjes Cortona, Chiusi, Cetona en deVal d’Orcia vallei met heuveldorpjes als San Quirico, Pienza, Montalcino en Montepulciano zijn mijn favoriete plekken om te toeren. Met de auto, Vespa of mountainbike trek ik er graag op uit. Ook het Eiland Elba heeft mijn hart gestolen.

mountainbike tocht in de val d’Orcia

het prachtige eiland Elba

Fetovaia beach in Elba

Heb je een lievelingsrestaurant in Toscane?

Velen! ik hou ontzettend van eten en Toscaanse wijnen! Zomaar even 2 echte lokale restaurantjes waar ik kilometers voor om zou rijden:

 • Il Capelaccio in Castagneto Carducci met hun beroemde pizza’s XXL
 • Papaqua in Castellina Marrina bij de Toscaanse kust. Lokale, seizoensgebonden huisgemaakte gerechten in een huiselijke sfeer.

Heb je tips voor landgenoten die op vakantie in Toscane komen?

Zeker en vast, de onderstaande soorten vakanties raad ik iedereen aan:

 • Fietsvakantie Toscane
 • Groepsvakantie in het Chiantigebied
 • Familievakantie bij de Toscaanse kust

Een aantal van mijn favoriete authentieke plekjes in Toscane:

Santa Fiora Monte Amiata

het prachtige Santa Fiora

 • Abetone met haar skigebied en bergdorpjes als Cutigliano
Abetone

het skigebied Abetone

 • Monteriggioni in de de Val d’Elsa vallei
Monteriggioni

genieten in Monteriggioni

 • Het dorpje Montefioralle vlakbij Greve in Chianti

het pittoreske Montefioralle

 • Dagtrip naar Cinque Terre voor een hike excursie tijdens een verblijf in noord Toscane

Een aantal van mijn favoriete dorpjes bij de Toscaanse kust waar het lijkt of je in een schilderij beland bent:

 • Bolgheri
Bolgheri Toscane

sfeerbeeld uit Bolgheri

 • Montescudaio
 • Casale Marittima
 • Het spookstadje Toiano in de Pisaanse heuvels
Toiano Toscane Pisa

het spookstadje Toiano nabij Pisa

 • Vlakbij ligt het heuveldorpje Peccioli
 • Natuurreservaat Calefuria in de regio Livorno met prachtige rotsformaties
Spritz Calefuria

genieten van een aperitief in het natuurreservaat Calefuria

Pitigliano: één van de mooiste dorpjes van Zuid Toscane, gebouwd op de rotsen bestaande uit tufsteen. Als je toch in deze regio bent, rijd dan zeker ook langs Sorano en Massa Marittima.

Pitigliano

Pitigliano