Tips van locals: David Schoonbroodt uit San Giovanni Valdarno

Kun je je even voorstellen?

Ciao, Ik ben David Schoonbroodt, geboren en getogen in Gent. In de zomer van 2000 kwam ik als backpacker, samen met mijn beste vriend, in Firenze aan. We deden een trip van Noord en Midden Italië. Toen ik die nacht in de Florentijnse disco een meisje zag veranderde mijn wereld.

En ja, een jaar later woonden we samen. Mijn vrouw is van Peru en ze is de moeder van onze 2 zoontjes. Ik werk in de technische sector in een bedrijf dat testbench ontwikkelt en maakt voor verschillende grote en middelgrote bedrijven zoals ABB.

Hoe ben je in Toscane verzeild geraakt?

Tja, blijven plakken door de liefde dus. Eerst in Firenze, omdat mijn vrouw daar werkte en leefde. Vervolgens gingen we wat zuidwaarts naar Montevarchi en nog later naar San Giovanni Valdarno, een klein maar zeer gezellig stadje.

Het centrale plein van San Giovanni Valdarno

Wat vind je zo mooi aan Toscane?

Die typische licht golvende landschappen en vergezichten doen deze kerel uit een plat land toch wel iets. Toscane is rijk aan variatie met een eigen toscaanse stempel: van witte stranden tot witte bergen, van groene wijnvelden tot weides met gele zonnebloemen.

Wat vind je de mooiste stad van Toscane?

Zeer moeilijk vraag, Firenze heeft als eerste mijn hart gestolen en het is onze droom om er ooit terug te gaan wonen. Maar ook een klein gehucht kan ongelofelijk mooi, in het bijzonder wanneer ze gelegen zijn op een bergflank met een wijngaard er onder en een olijfboomgaard erboven of omgekeerd.

Wat vind je de mooiste streek?

Ik woon in de Valdarno streek waar stukken gefilmd zijn voor “La vita è bella”, de met Oscars bekroonde film van en met Roberto Benigni. Als je die film gezien hebt, begrijp je dat dit een mooi stukje Toscana is. Maar Toscane is vol van mooie streken, bijvoorbeeld de streek van Rufina, de zee natuurlijk, dat vakantie-in-“eigen”-land-gevoel.

San Giovanni vanuit het omliggende platteland

Wat is je lievelingsgerecht uit de Toscaanse keuken?

Ik persoonlijk hou erg van vis, funghi en pasta. Dus een vers gemaakt pasta met funghi porcini (boleten) en daarna een stukje vis, dit met een verfrissende witte wijn, is echt genieten voor mij.

funghi porcini

In een vorige leven was ik vegetarisch, dus een Bistecca alla Fiorentina heb ik nooit geprobeerd en kan ik dus ook niet beoordelen maar als de mogelijkheid bestaat probeer ik het (misschien). Een lekker pizza gaat er bij mij ook steeds in en in Toscane zijn er heel wat goede pizzerie.

Heb je een lievelingsrestaurant?

Eigenlijk niet, wel hebben we een pizzeria in de buurt waar we elke week onze pizze bestellen en dat maakt een band met de locals.

Heb je tips voor landgenoten die op vakantie in Toscane komen?

Bezoek Firenze, Pisa, Siena maar ook de kleine typische dorpjes onderweg. Drink voldoende (water) in de warme zomer, niet te onderschatten. In de zomer en dan vooral in Firenze kan het zeer heet zijn.
Bezoek ook Toscana wanneer het op zijn mooist is, namelijk in de herfst en in de lente. Bovendien kost het een stuk minder en zijn er minder toeristen.

David is beheerder van de Facebookpagina ToscanActivo waar hij allerlei informatie geeft over de Valdarno streek