Tips van locals: Günther Desaever uit Arezzo

Kun je je even kort voorstellen?

Ik ben Günther Desaever, geboren in Oostende en sedert eind 2000 werk ik als zelfstandig ingenieur bouwkunde in Toscane. Eerst bij een ingenieurs- architectenbureau in Firenze en vanaf 2009 heb ik mijn eigen bureau in de Valdarno streek nabij Arezzo. Mijn klanten zijn hoofdzakelijk landgenoten die beslist hebben om een 2de woning in Toscane aan te schaffen waarvoor ik dan het renovatieproject opstel en opvolg.

Verder ben ik de drijvende kracht achter de website Op Vakantie Naar Toscane die zoveel mogelijk nuttige informatie probeert te geven aan liefhebbers van deze prachtige streek.

Hoe ben je in Toscane terechtgekomen?

Ik heb altijd al de drang gehad om naar het buitenland te trekken om er een ervaring op te doen. Vooral Frankrijk en Italië spraken mij enorm aan maar omdat Italië toch nog wat voor heeft op gebied van restauratie en renovatie werd het Toscane. Als woonplaats verkoos ik Firenze, de kunststad bij uitstek en qua grootte nogal te vergelijken met Gent waar ik tot dan woonde. Ik heb altijd al een grote liefde gehad voor de Italiaanse cultuur, geschiedenis, keuken, taal, natuur en vooral niet te vergeten het aangename klimaat.

Gunther (links) tijdens de retro ronde Eroica 2016

Wat vind je zo mooi aan Toscane?

Toscane heeft werkelijk alles: kust, kunststeden, prachtige natuur, bergen, vlaktes, warmwaterbronnen, pittereske dorpen, … Niet voor niets lokt Toscane jaarlijks meer dan 40 miljoen toeristen. Voor een stedentrip kun je terecht in Firenze, Pisa, Siena, Arezzo, Lucca. Geen enkele andere regio heeft zoveel pittoreske dorpen, wie kent er niet San Gimignano, Montalcino, Montepulciano, Pienza, Volterra of Cortona?

Het is een ideale streek voor wie houdt van fietsen, wandelen, baden aan zee, diepzeeduiken, zeilen, ontspannen in een kuuroord, paardrijden, enz. Zelfs liefhebbers van skiën komen er aan hun trekken.

Heel wat wereldberoemde wijnen komen uit Toscane. Naast de Chianti, Brunello di Montalcino, vino nobile di Montepulciano worden er nog heel wat uitstekende wijnen geproduceerd.

Het is ook een zeer levendige streek, het ganse jaar door maar vooral van mei tot september worden er tal van feesten en evenementen georganiseerd. Wel ieder dorp heeft zijn eigen feest waarbij de plaatselijke traditionele produkten volop gepromoot worden.

Kortom een klein paradijsje op aarde voor toeristen!

Wat vind je de mooiste stad in Toscane?

Firenze heeft ongetwijfeld het grootste aanbod aan historische monumenten, kerken, paleizen, restaurants, winkels en dergelijke en is daarmee misschien inderdaad de mooiste stad van Toscane maar voor mij is het niet direkt de meest aangename stad. Veel te veel toeristen, te druk en te chaotisch. Als toerist zie je dit door de vingers maar ik heb er meer dan 5 jaar gewoond en was ontzettend blij toen ik de stad verliet. Ik kom er heel graag terug maar dan als toerist.

Geef mij maar de minder drukke steden zoals Arezzo, Lucca en Siena die qua charme zeker niet moeten onderdoen.

Want vind je de mooiste streek?

Moeilijke keuze! Ik vind zowel de Chianti Classico als de Val d’Orcia prachtig alhoewel ze compleet verschillend zijn. De Chianti Classico wordt gekenmerkt door wijngaarden, olijfbomen, prachtige wijnkastelen en pittoreske dorpen terwijl de Val d’Orcia meer gekarakteriseerd wordt door grote oppervlaktes graanvelden met rustieke boerenwoningen op heuveltoppen gelegen.

Beide streken zijn ideaal voor fietsers en wandelaars of om met een Vespa te doorkruisen omdat je op die manier de schoonheid ervan veel beter kunt ervaren.

Wat is je lievelingsgerecht uit de Toscaanse keuken?

Ik ben geen echte vleeseter maar van de T bone steak Bistecca alla Fiorentina kan ik echt wel genieten. Samen met een heerlijke krachtige rode wijn en rozemarijn aardappelen uit de oven mijn favoriet.

Heb je een lievelingsrestaurant?

Niet echt, we hebben wel verschillende adresjes in de buurt voor ieder gerecht. Bijvoorbeeld I Portici uit Figline Valdarno of Menchetti uit San Giovanni Valdarno voor de pizza en Perseus in Firenze voor de bistecca alla Fiorentina maar ik vind het altijd leuk om een onbekend restaurantje binnen te stappen om de specialiteit van het huis te proeven.

Ook stop ik graag bij een tripperia of lampredotteria voor een broodje lampredotto (maag) of porchetta (speenvarken).

Heb je tips voor landgenoten die op vakantie in Toscane komen?

Ik zou ze aanraden om zeker niet te gaan eten in een restaurant of pizzeria of een ijsje te kopen bij de belangrijkste bezienswaardigheden omdat de prijs kwaliteit daar maar heel laag ligt. Neem liever een restaurant in een wat rustigere buurt waar de plaatselijke bevolking ook gaat.
Stop ook eens over de middag bij een trattoria of osteria en neem een dagmenu. Een geliefde plek voor arbeiders, bedienden en zelfstandigen om te lunchen. Voor een redelijk goedkope prijs krijg je een primo, secondo, dolce, water en koffie. Soms is zelfs een glas wijn in de prijs inbegrepen.

Heel wat bars en cafés bieden vanaf 19.00 een aperitief aan waarbij je voor een vaste prijs (variërend van €5 tot €8) een aperitiefdrankje krijgt met allerlei hapjes. Sommige plaatsen bieden een echt buffet aan met pastaschotels, toastjes, vlees, vis, pizza en zelfs gebakjes. Voor weinig geld heb je dus zowel gegeten als gedronken. Bovendien is het een ideale gelegenheid om op korte tijd de typische Toscaanse keuken te leren kennen. Ik neem mijn vrienden en familie die mij komen bezoeken altijd mee naar Kitsch in Firenze, nog steeds mijn nummer 1.