Tirreno Adriatico van Avermaet Greg

Tirreno Adriatico – rittenkoers met start in Toscane

De wielerwedstrijd Tirreno Adriatico is een rittenwedstrijd van 7 dagen voor prof wielrenners in Italië die vertrekt vanuit Toscane, passeert in Lazio, Umbrië en eindigt in de Marken.

De wedstrijd heeft plaats begin maart en is een ideale voorbereidingswedstrijd voor Milaan Sanremo en de klassiekers van het Noorden zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik Bastenaken Luik, de Amstel Gold Race.

Tirreno Adriatico

Tirreno Adriatico ontleent zijn naam aan de zee waar hij van start gaat, de Tyrreense zee, en de zee waar hij eindigt, namelijk de Adriatische zee.

Startplaats is sinds enkele jaren Lido di Camaiore, een populaire badplaats gelegen tussen Viareggio en Marina di Pietrasanta in Toscane. Via Toscane verplaatst de wedstrijd zich naar Lazio om te eindigen in de Marken waar het grootste gedeelte van de rittenwedstrijd plaats heeft.

Geschiedenis Tirreno Adriatico

De wedstrijd heette aanvankelijk Tre giorni del sud (de driedaagse van het Zuiden) en was zoals de titel het zegt, een wedstrijd van slechts 3 dagen. De 1ste editie was in 1966 met start in Rome en aankomst in Pescara, winnaar was Dino Zandegù, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1967.

irreno Adriatico Roger de Vlaeminck

Roger de Vlaeminck niet alleen monsieur Paris Roubaix maar ook recordhouder eindzeges in Tirreno Adriatico

Met de jaren werd de wedstrijd steeds belangrijker en reeds in 1967 werden de 3 dagen uitgebreid naar 5 en veranderde de naam naar Tirreno Adriatico.

Sedert enkele jaren maakt Tirreno Adriatico onderdeel uit van de UCI World Tour.

Erelijst Tirreno Adriatico

De meest populaire renner van deze rittenwedstrijd is ongetwijfeld de Belg Roger de Vlaeminck die maar liefst 6 keer zegevierde en dit dan nog 6 keer op rij, van 1972 tot en met 1977.

Na hem kon niemand Tirreno Adriatico meer dan 2 keer winnen, Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Tony Rominger, Rolf Sorensen, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana slaagden daarin.

Tirreno Adriatico van Avermaet Greg

Greg van Avermaet overwinnaar in 2016 van Tirreno Adriatico

Andere Belgen die op de erelijst van Tirreno Adriatico staan zijn Antoine Houbrechts in 1970 en Greg van Avermaet in 2016 die zijn zege weliswaar te danken heeft aan het feit dat door het slechte weer de bergetappe werd geannuleerd.

Nederlanders die de wedstrijd wonnen zijn Joop Zoetemelk in 1985, Erik Dekker in 2002 en Thomas Dekker in 2006.

Parcours Tirreno Adriatico 2020

De editie van 2020 start op woensdag 11 maart met een rit in lijn van 134 km met start- en aankomst in Lido di Camaiore. De koninginnenrit is de 4de rit wanneer een bergetappe op het programma staat. Tirreno Adriatico eindigt op dinsdag 17 maart met een individuele tijdrit van 10,1 km in San Benedetto del Tronto in de regio Marken.

Tirreno Adriatico parcours

Het parcours van Tirreno Adriatico 2020

  • Wo. 11 maart, rit 1: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore 134 km (Toscane)
  • Do. 12 maart, rit 2: Camaiore – Follinica 198 km (Toscane)
  • Vr. 13 maart, rit 3: Follonica – Sacrofano 233 km (Lazio)
  • Za. 14 maart, rit 4: Terni – Sassotetto 204 km (Umbrië)
  • Zo. 15 maart, rit 5: Pieve Torina – Loreto 181 km (Marken)
  • Ma. 16 maart, rit 6: Castelfidardo – Senigallia 178 km (Marken)
  • Di. 17 maart, rit 7: San Benedetto del Tronto 10,1 km (Marken)

Deelnemers Tirreno Adriatico 2020

Wie volgt in 2020 Primoz Roglic op, de winnaar van 2019?

Wordt het opnieuw Primoz Roglic? Zorgt Tom Dumoulin voor een 4de Nederlandse eindzege of gaan Vincenzo Nibali en Nairo Quintana voor een 3de eindzege?

Misschien wel het supertalent Remco Evenepoel die na zeges in de Ronde van San Juan en de Ronde van de Algarve aast op een derde eindzege in een ronde.

Het antwoord krijg je op dinsdag 17 maart.