26 mrt Top 5 evenementen en gebeurtenissen in Toscane
1. De historische paardenrace Il Palio di Siena:
Overal in Toscane worden heel wat evenementen georganiseerd maar de historische paardenrace Il Palio di Siena is zonder twijfel het bekendste en het meest tot de verbeelding sprekende. De paardenrace zelf heeft jaarlijks plaats op 2 Juli en 16 Augustus op het schelpvormige plein Piazza del Campo en lokt ieder jaar opnieuw duizenden nieuwsgierigen van over heel de wereld.
De Palio is een historische paardenwedstrijd tussen de verschillende wijken van de stad Siena waarbij de ruiters het paard berijden zonder zadel wat het dus extra moeilijk maakt. De wedstrijd zelf duurt nog geen 2 minuten maar wordt vooraf- en nagegaan door een enorm spektakel.
Reeds enkele weken voor de wedstrijd worden in de verschillende wijken allerlei activiteiten gehouden waaronder parades en etentjes op straat in open lucht. De dag zelf begint met de inzegening van paard en ruiter waarna alle vertegenwoordigers in middeleeuws outfit naar het plein Piazza del Campo paraderen.
Het grootste spektakel is echter na de wedstrijd te zien waarbij ruiter en paard via de smalle steegjes door de mensenzee naar de kathedraal worden geleid om er vervolgens binnengeloodst te worden naar het altaar waar de ruiter wordt opgeplaatst. Een niet ongevaarlijke gebeurtenis waarbij je maar best opzij stapt wanneer het paard eraan komt.
Inwoners van de winnende wijk kunnen hun tranen niet bedwingen. Het harde werk wordt eindelijk beloond. De overwinning wordt dan ook tot in de late uurtjes gevierd. Een ongelooflijke belevenis!
Wil je dit unieke evenement meemaken, begeef je dan op tijd naar het centrale plein Piazza del Campo want het plein is overvol op het moment van de wedstrijd. Kun je je het veroorloven dan kun je altijd een plaatsje op een balkon huren dat uitgeeft op het plein en wie weet sta je dan wel naast beroemdheden zoals Mel Gibson of Daniel Craig.
2. Met een vespa de Chianti verkennen:
De Chianti streek is één van de mooiste streken van Toscane. De streek zelf strekt zich uit over zo’n 50 km tussen Firenze en Siena en wordt gekleurd door Chianti wijnvelden, pittoreske dorpjes, rustieke stenen huizen en wijnkastelen waar je de Chianti wijn kunt proeven. Je kunt de Chianti streek op verschillende manieren bezoeken namelijk met de fiets, met de auto of met de bromfiets.
Met de fiets ben je ongetwijfeld meer één met de natuur maar houdt er rekening mee dat de Chianti streek nogal heuvelachtige is en het dus noodzakelijk is dat je reeds voorheen in eigen land enkele kilometers in de benen hebt om toch wat van de streek te kunnen genieten. Bovendien ligt de temperatuur in de zomermaanden tussen de 35 en 40°C wat het nog lastiger maakt.
Ben je bovendien van plan om enkele Chianti wijnen in een wijnkasteel te proeven dan kan de rit uitdraaien op een hel! Een andere oplossing is natuurlijk met de auto waarbij je op eigen tempo stopt waar je maar wilt zonder echt veel fysieke inspanningen. Wil je echter op authentieke wijze de streek ontdekken dan is een bromfiets de ideale manier.
In de meeste steden zoals Firenze en Siena kun je gemakkelijk een Vespa bromfiets huren voor een halve of volledige dag. Op die manier geniet je tenminste van het landschap zonder zelf af te zien. Sommige Vespa bromfietsen beschikken bovendien over een bagagedrager waarop je een pick nick mand kunt bevestigen. Op volgende link vind je een lijst met bromfiets verhuurders in Toscane > Vespa verhuur
3. Deelnemen aan 1 van de talrijke eetfestijnen:
De ganse zomer worden er in Toscane tal van sagre (eetfestijnen) in open lucht georganiseerd. Iedere stad, dorp of wijk organiseert wel één of ander eetfestijn naar aanleiding van bijvoorbeeld het einde van het jachtseizoen, het persen van de olijfolie, de verering van de patroonheilige, … Bij deze sagre staan hoofdzakelijk produkten uit de regionale keuken centraal zoals bijvoorbeeld de bistecca alla fiorentina (T bone steak), cinghiale (everzwijn), funghi porcini (boleten), …
De feesten duren meestal 1 tot 2 weken waarbij de meeste activiteiten in het weekend georganiseerd worden. Meestal zijn er marktkraampjes en een kleine kermis aanwezig en wordt er na het eten volop gedanst. Wie ervan houdt om in open lucht aan lange tafels te eten tussen de plaatselijke bevolking, is hier aan het goede adres.
Bovendien kun je op deze feesten meestal uitstekend eten aan een zeer gunstige prijs. Verwacht geen keramische borden want het eten wordt geserveerd in plastiek borden, lekker volks!
4. Deelnemen aan 1 van de traditionele wedstrijden tussen de verschillende wijken:
Eénmaal per jaar dagen de verschillende wijken van een stad of dorp elkaar uit in een wedstrijd. Aan deze wedstrijd hangt een lange traditie vast en is voor de verschillende wijken van enorm belang. Het ganse jaar door worden dan ook feesten en activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor de wedstrijd.
Ieder dorp of stad heeft zijn eigen type wedstrijd: Zo heeft Montepulciano bijvoorbeeld een race waarbij de deelnemers een wijnvat van 80kg over een afstand van 1700 meter moeten voortduwen in zo kort mogelijke tijd. In Pisa moeten de verschillende wijken dan weer een loodzware kar in het veld van de tegenstrever duwen en in Arezzo wordt dan weer een middeleeuws steekspel georganiseerd.
De feesten beginnen gewoonlijk 1 tot 2 weken vóór de wedstrijd waarbij de stad wordt omgetoverd tot één grote ruimte met marktkraampjes, restaurantjes, muziekoptredens, workshops, … De dag van het gebeuren zelf paraderen alle deelnemers en vertegenwoordigers van de verschillende wijken in een stoet waarbij ze uitgedost zijn in de typische middeleeuwse kledij.
5. Lekker ontspannen in een natuurlijk warmwaterbad:
Toscane beschikt over heel wat natuurlijke warmwaterbaden waarin je lekker kunt ontspannen (overzicht warmwaterbronnen). Het water bezit zwavel en heeft een temperatuur van rond de 37°C. Bovendien heeft het water een positief effect op de luchtwegen, de huid en het beendergestel door de aanwezigheid van koolstofdioxide en waterstofsulfide.
De meeste warmwaterbaden zijn enkel toegankelijk mits betaling. Hierbij betaal je meestal een inkomticket voor een volledige dag dat je toegang geeft tot de verschillende baden en je recht geeft op het gebruik van een ligstoel met parasol. De meeste badstructuren bieden een familieticket aan waarbij je een korting krijgt.
De badstructuren beschikken overigens over een groot aanbod aan massages, mogelijkheid tot restauratie en overnachting.
Ben je van plan om de warmwaterbronnen te bezoeken op een warme zomerdag, doe dit dan de zaterdagavond wanneer de zon verdwenen is. De meeste structuren zijn immers open op zaterdag tot 01.00 ’s nachts.
Wie de gratis warmwaterbronnen wenst te bezoeken moet naar Saturnia waar je de enige voor het publiek toegankelijke gratis bronnen terugvindt.