de trippaio of lampredottaio:

Toscaans fastfood: trippa of lampredotto

Loop je in het centrum  van een Toscaanse stad dan kun je er niet naast kijken, je vindt ze praktisch op iedere hoek van een drukke straat. We hebben het natuurlijk over de kleine kiosken waar de trippaio of lampredottaio een broodje trippa of lampredotto verkoopt.

zowel trippa als lampredotto zijn één van de 4 magen van de koe en zijn onlosmakelijk verbonden met Toscane en dan vooral met Firenze waar het beschouwd wordt als één van de voornaamste streekgerechten. De Florentijnen noemen het hun fast food of tegenwoordig ook wel street food.

Een beetje geschiedenis

broodje met lampredotto en salsa verde

broodje met lampredotto en salsa verde

Alhoewel de trippaio en de lampredottaio overal te zien is in het straatbeeld van Firenze werd deze term voor het eerst vermeld in een geschreven document uit 1790 in de Veneto streek.

In Firenze werden in het begin enkel vergunningen voor het verkopen van trippa en lampredotto, afgeleverd aan gevangenisverlaters om zich terug te kunnen integreren in de maatschappij. De ex criminelen liepen de straten van Firenze af met hun karretjes waarop de magen lagen uitgestald.

Het is pas sedert de jaren 50 dat de trippaio of lampredottaio de magen thuis zelf bereidde en ze vervolgens verkocht in zijn kiosk aan de vele arbeiders die vanuit het platteland naar de stad kwamen werken en behoefte hadden aan een snelle goedkope maaltijd. Tegenwoordig tref je alle klassen aan een kiosk aan: studenten, arbeiders, bedienden, … Allen appreciëren ze een lekker broodje trippa of lampredotto met een heerlijk glas lokale rode wijn.

Bereidingswijzen

Lampredotto en trippa kunnen op vele manieren worden bereid, zo heeft elke trippaio en lampredottaio wel zijn eigen bereidingswijze waarvan hij zeker en vast zal zeggen dat het de beste is.

De oudste manier is deze al naturale (op natuurlijke wijze) waarbij de magen worden gekookt in een groentenbouillon en nadien op smaak worden gebracht met zout en peper. De bereidingswijzen waarbij peperoncino en/of salsa verde (mengsel van olijfolie, peterselie, kappertjes, look en ansjovis) worden toegevoegd zijn veel recenter.

Een iets moeilijkere bereidingswijze die je eerder terug zult vinden in een restaurant maar door iedere Florentijn gekend is is trippa alla Fiorentina waarbij de trippa bereid wordt met uien, wortelen, selderij en tomaten. De bereidingswijze kun je terugvinden op de site van giallozafferano (in het Italiaans).

lampredotto op natuurlijke wijze

lampredotto op natuurlijke wijze

In de zomer kun je ook in veel restaurants een frisse salade met trippa of lampredotto terugvinden, genaamd insalata di trippa o lampredotto.

Bovendien zijn trippa en lampredotto arm aan cholesterol en vet en daarom niet schadelijk voor de gezondheid zoals vroeger wel eens door sommigen wel beweerd. Vraag het maar aan de trippaio en die zal het met geuren en kleuren uitleggen.