Toscaanse wijnen: de Vino Nobile di Montepulciano

De Vino Nobile di Montepulciano is een rode wijn met de kwaliteitsgraad Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG), die geproduceerd wordt in en rondom de gemeente Montepulciano in het Zuidoosten van de regio Siena.

De mooie heuvelstad Montepulciano is sinds eeuwen gekend om haar prestigieuze rode wijn: reeds in de 18de eeuw verwierf ze de bijnaam “Nobile”. De meeste wijngaarden met zand- en kleibodems kijken uit op de Valdichiana, de Chiana vallei.

vino nobile di MontepulcianoDe voornaamste druif is de Prugnolo gentile, een lokale kloon van de Sangiovese druif, die minimum 70% van de mengeling moet uitmaken. De Prugnolo gentile wordt verzacht door de Canaiolo Nero druif (maximum 20%) en op smaak gebracht met de Mammolo druif. Soms zijn de wijnen aan de magere kant maar de beste hebben toetsen van kruiden en sandelhout.

Vino Nobile DOCG moet minstens twee jaar in eikenhouten vaten gerijpt worden. Jongere wijnen mogen verkocht worden als Rosso di Montepulciano DOC. De wijnen hebben een alcoholpercentage dat tussen de 12,50 en de 13,00% moet liggen.

Let op dat je de Vino Nobile di Montepulciano niet verwart met de Montepulciano d’Abruzzo die in de Provincie Abruzzen wordt geproduceerd maar slechts van een zeer geringe kwaliteit is.

De beste wijnen zijn geproduceerd in de volgende jaren: 1958, 1970, 1975, 1985, 1988, 1990, 1995, 1997, 1999 en 2006.

De bekendste wijnproducenten van Vino Nobile di Montepulciano zijn onder andere Avignonesi, Boscarelli, Poliziano en Tenuta Trerose.