Florence duomo

Toscane bezoeken in 7 dagen

Een tijd kleven op de periode die je nodig hebt om Toscane te bezoeken is moeilijk en hangt af van de eigen interesses. Toscane heeft zo’n immens groot aanbod aan kunststeden, pittoreske dorpen, streken, musea, monumenten, kerken, kuststroken, enz. dat je altijd de indruk blijft hebben dat je nog zoveel moet zien.

Om het wat éénvoudiger te maken worden hier de top bezienswaardigheden opgenoemd die je in circa 7 dagen kunt bezoeken. We starten met Firenze omdat je voor het bezoeken van de stad geen auto nodig hebt, vanaf dag 3 is deze echter noodzakelijk want bepaalde plaatsen zijn wel met het openbaar vervoer te bereiken maar dan verlies je heel wat kostbare tijd (meer info over een huurauto).

Dag 1 & 2: Firenze

Florence duomo

Om Firenze te bezoeken heb je minumum 2 dagen nodig. Geen enkele andere stad van Italië heeft zo’n rijk aanbod aan kunstwerken verdeeld over de prachtige kerken, paleizen, musea en zelfs pleinen. Het volgende moet je zeker gezien hebben:

Het plein Piazza del duomo met ondermeer de kathedraal van Santa Maria del Fiore, het baptisterium, de klokkentoren van Giotto. Beklim zeker de koepel van de kathedraal of de klokkentoren van Giotto, het is niet enkel een unieke belevenis maar je krijgt ook een prachtig zicht op het historische centrum van Firenze.

Via de winkelstraat via Calzaiuoli kom je terecht op het plein Piazza della Signoria waar je het Palazzo Vecchio (tickets online), de loggia dei Lanzi en het Uffizi terugvindt. Om het Uffizi te bezoeken heb je minimum 2 uur nodig! Vanuit het plein Piazza della Signoria tenslotte is het maar enkele honderden meters naar de beroemde brug Ponte Vecchio, plaats van de juweliers.

Houd je van kerken dan moet je ongetwijfeld de basiliek van Santa Croce en de kerk San Miniato al Monte bezoeken. Deze laatste ligt trouwens op minder dan 1 minuut van het plein Piazzale Michelangelo van waaruit je één van de mooiste zichten krijgt op het lagergelegen historische centrum.

Voor souvenirs moet je terecht in de buurt van de kerk van San Lorenze waar je de grootste overdekte markt van Toscane hebt en de straatjes errond vol met kraampjes staan. Neem een kijkje op wandelroutes Firenze voor meer tips en suggesties die je kunt toevoegen aan deze trip.

Tip: Boek je museumtickets voor Florence online om geen onnodige tijd te verliezen aan de inkom van de musea.

Meer info over Firenze > Firenze

Dag 3: Monteriggioni en Siena

monteriggioni

Monteriggioni

Vanuit Firenze  naar Siena kom je op de weg het prachtige middeleeuwse Monteriggioni tegen. Om dit volledig ommuurde stadje te bezoeken volstaat een uur, het is namelijk zeer klein.

Siena is na Firenze de meest bezochte kunststad van Toscane en daar is alle reden voor. Het schelpvormige plein Piazza del Campo is één van de mooiste van Italië en is jaarlijks het tafereel voor de beroemde paardenrace Il Palio di Siena. Langs het plein staan prachtige paleizen alsook het stadhuis Palazzo Comunale met zijn toren Torre del Mangia van waaruit je een prachtig zicht krijgt op het historisch centrum.

Het prachtige plein Piazza del Campo in Siena

Het prachtige plein Piazza del Campo in Siena

Langs de middeleeuwse straatjes kom je terecht op de kathedraal Santa Maria Assunta (inkom tickets online), één van de mooiste van Toscane. Vooral de met marmer ingelegde vloer is uniek, helaas is deze het overgrote deel van het jaar bedekt en dus niet zichtbaar. Bezoek ook het museum museo dell’opera del duomo waar je een indruk krijgt hoe de kerk er na de (onvoltooide) uitbreiding zou hebben uitgezien.

Tip: Boek je toegangstickets voor Siena online om geen onnodige tijd te verliezen aan de inkom.

Dag 4: Lucca en Pisa

Deze steden kunnen gemakkelijk samen in 1 dag worden bezocht, ze liggen namelijk slechts 18 km uit elkaar waardoor je in minder dan een half uur vanuit Pisa Lucca bereikt.

Plein Piazza dei Miracoli in Pisa

Plein Piazza dei Miracoli in Pisa

De belangrijkste plaats in Pisa is natuurlijk het prachtige plein Piazza dei Miracoli met de kathedraal, het baptisterium, de scheve toren (online tickets scheve toren en kathedraal) en de begraafplaats Campo Santo. Heb je nog tijd over verplaats je dan naar de overkant van de Arno naar het plein Piazza dei Cavalieri waar je enkele prachtige paleizen en kerken kunt bewonderen.

Tip: Boek je toegangtickets voor Pisa online om geen onnodige tijd te verliezen aan de inkom.

Na een eventuele lunch in Pisa laat je de auto achter langs de stadsmuren van Lucca. De stad is namelijk autovrij en ideaal om te bezoeken te voet of per fiets. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van San Martino, de kerk San Michele in Foro en het ovale Romeinse amfitheater. Beklim zeker de middeleeuwse toren Torre Guinigi want van hieruit krijg je een prachtig zicht vanuit de hoogte op het historische centrum.

Het plein Piazza dell'Anfiteatro in Lucca

Het plein Piazza dell’Anfiteatro in Lucca

Heb je nog tijd over huur dan een fiets en rijd doorheen de stad en op de stadsmuren.

Dag 5: Chianti streek en San Gimignano

Na 4 dagen houden we de steden even voor bekeken en trekken we rond op het Toscaanse platteland, met uitzondering van een stop in het middeleeuwse San Gimignano.

wijnveld in de Chianti Classico streek

wijnveld in de Chianti Classico streek

De Chianti streek is één van de mooiste van Toscane en wordt gekenmerkt door wijnvelden, olijfboomgaarden, kleine kerkjes, rustieke boerenwoningen en een groot aantal wijndomeinen waar je zeker en vast halt moet houden om de wijnkelders te bezoeken en natuurlijk enkele glazen Chianti wijn te proeven.

Het mooiste deel van de Chianti streek is deze van de Chianti Classico dat begrepen zit tussen de regio’s Siena en Firenze. Je kunt altijd een uitgestippelde autoroute volgen die je van het ene Chianti Classico stadje naar het andere brengt waarbij je ondertussen de belangrijkste bezienswaardigheden langs de route bezoekt.

Wil je een extra dimensie aan deze dagtrip toevoegen bezoek de streek dan met een vespa bromfiets, je geniet dubbel zoveel (meer info).

de torens van San Gimignano

de torens van San Gimignano

In de buurt van Castellina in Chianti rijd je richting Poggibonsi waar je de aanwijzingen naar San Gimignano volgt. Meteen vallen de middeleeuwse torens op die de skyline van het stadje domineren. San Gimignano is uniek en het stadje met het grootste aantal middeleeuwse woontorens nog aanwezig, je waant je terug in de middeleeuwen. Houd even halt bij het ijssalon Gelateria di Piazza waar je het beste ijs ter wereld kunt proeven.

Dag 6: Arezzo en Cortona

Piazza Grande in Arezzo

Piazza Grande in Arezzo

Het mooie Arezzo is sinds de met Oscars bekroonde film La Vita è Bella echt bekend geworden bij toeristen. Gelukkig maar want het is een aangename stad met veel prachtige monumenten waaronder het plein piazza Grande, de loggia Vasari, het stadhuis, de kerken Pieve di Santa Maria, San Domenico en de basiliek van San Francesco. Bezoek je de stad gedurende het eerste weekend van elke maand dan kan je rondlopen op de grootste antiekmarkt van Toscane.

Cortona ligt op zo’n 30 km van Arezzo en is op iets meer dan een half uur te bereiken. Het ligt op een hoogte van 600 meter waardoor je een prachtig zicht krijgt op de vallei van de Chiana (Valdichiana). Cortona heeft een enorme boost gekregen na het uitbrengen van de bestseller Under The Tuscan Sun van de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes. Het boek vertelt op een romantische manier de avonturen van de schrijfster tijdens het renoveren van haar woning die zich in de omgeving van Cortona bevindt.

Middeleeuwse huizen in Cortona

Middeleeuwse huizen in Cortona

Cortona is een gezellig stadje met 3 mooie pleinen waarlangs prachtige paleizen en enkele kerken staan. Bezoek zeker ook de straat via Ianelli waarlangs middeleeuwse houten huizen staan.

Dag 7: de Val d’Orcia en Pienza

Val d'Orcia - foto door Torrenera

Val d’Orcia – foto door Torrenera

De Val d’Orcia behoort tot het UNESCO werelderfgoed en kan zeker de concurrentie met de Chianti streek aangaan. De streek wordt gekenmerkt door platte krijtvlakten en kegelvormige heuvels die gelijken op een schilderij van een agrarisch landschap. De Val d’Orcia streek heeft dan ook veel grote kunstenaars geïnspireerd omwille van zijn unieke karakter. In de streek is het heerlijk fietsen en wandelen en ze is ook bekend voor de productie van streekproducten zoals de kaas pecorino di Pienza, de wijnen van Montalcino, de pastasoort pici, enz.

Het mooiste stadje van de Val d’Orcia is Pienza, genoemd naar paus Pius II die er de ideale renaissance stad wilde van maken. Het project werd grotendeels gerealiseerd maar nooit compleet afgewerkt. De mooiste monumenten staan allemaal opgesteld langs het plein Piazza Pio.

Meer info over Pienza > Pienza