centrum Firenze

Toscane, nog niet helemaal ontgonnen

Het mooie Toscane is waarschijnlijk één van de populairste streken bij menig toerist. Heel wat Europeanen vinden de weg naar de kunststeden en de pittoreske dorpjes. Maar ook Amerikanen en Aziaten zakken in grote getale af naar deze mooie regio. En toch zijn er nog ongekende plekjes of activiteiten. Elke keer opnieuw.

Toscane is uiteraard gekend voor zijn kunststeden Firenze, Siena, Lucca, San Gimignano, Pisa, Arezzo of Volterra. Mooie musea, prachtige kerken, … In deze steden kan je ook urenlang struien langs de modewinkels of de typische winkels met streekproducten.

Op het platteland van Toscane kan je uitgebreid genieten van deze streekproducten: de chiantiwijn of een flesje Brunello, de olijfolie, de truffels, de heerlijke kazen met als absolute topper de schapenkaas Pecorino, de charcuteriesoorten pancetta, salame of prosciutto.

 

de wijnvelden van de Chianti streek

Op culinair gebied verwendt deze streek je. Van eenvoudige tot restaurants met internationale allure, allen toveren op hun manier nog altijd steevast deze ambachtelijke en lokale lekkernijen op je bord. Meer en meer zie je ook in het toeristisch aanbod een rondreis om deze producten te ontdekken op de plaats waar ze gekweekt worden. Of je kan deelnemen aan kookshops, proeverijen allerhande! 

Voor wie het minder prijzig wil, vooral op het platteland is een bordje antipasti een aanrader. De heerlijke bruschetta, gefrituurde courgettebloemen, flinterdunne sneetjes charcuterie, …

Kunst, mooie steden, dorpjes zo mooi als een postkaart, musea en een culinaire topper! Maar dan vergeten we de grootste troef van Toscane, namelijk het landschappelijk prentje. Voor wie doorheen deze streek fiets is het landschap werkelijk om van te genieten.

Het goedkope openbaar vervoer of de auto nemen is hierbij zelfs een beetje jammer. Neem de Vespa of voor wie echt sportief is de fiets of trek dan toch die wandelschoenen aan. Ook hier is Toscane aan een opmars bezig. Meer en meer zie je uitgestippelde wandel- en fietsroutes opduiken.

Fietsen op de strade bianche van de Eroica

Toscane kent dan wel geen echte bergen, maar wie rondtrekt op de fiets zal menig stevige helling moeten trotseren. Een goede conditie is hier wel een vereiste. En de echte fietsfanaat kan zich uiteraard wagen aan de heroische Strade Bianche rond Siena, de ‘hel van Toscane’ is daadwerkelijk een fietsparadijs!

Kun je niet wachten tot je verlof om van dit alles weg te smullen of wil je dit jaar je vakantie liever in eigen land doorbrengen waarbij je van grote kortingen geniet dan kan dit ook natuurlijk. Houd je van verrassingen dan moet je zeker en vast een kijkje nemen bij de dagdeals. De vakantiesfeer kan alvast niet meer stuk!

 

Tags: