Wat zijn de mooiste steden van Toscane

Toscane steden top 5

Florence

Florence is zonder twijfel de stad die je moet gezien hebben in Toscane. De stad overslaan tijdens je vakantie in Toscane is ze oneer aandoen. Florence heeft een gigantisch aanbod aan kunstwerken opgesteld in de talrijke musea, kerken en paleizen. Wist je dat meer dan één derde van het wereldpatrimonium zich in Florence bevindt?

Een bezoek aan de volgende monumenten mag zeker niet ontbreken: de dom met de koepel van Brunelleschi, Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti, Ponte Vecchio, la galleria dell’Accademia waar zich de David van Michelangelo bevindt, de kerk San Miniato al Monte en natuurlijk het wereldberoemde museum Gli Uffizi met zijn immense verzameling van schilderijen van de hand van de meest gerenomeerde meesters van de schilderkunst.

Ook voor wie van gastronomie houdt is Florence de ideale bestemming, je vindt er een ruim aanbod aan restaurants en enotheken waar je de regionale keuken en Chianti wijnen kunt proeven.

Wil je overnachten in één van de vele hotels in Florence houd er dan rekening mee om ruim op voorhand te boeken en dit vooral in het hoogseizoen.

Siena

Siena stad ToscaneSiena heeft sedert haar ontstaan steeds moeten wedijveren met Firenze om de titel van mooiste stad van Toscane. De stad heeft niet het enorme aanbod aan monumenten zoals Firenze maar is toch een pareltje van architectuur en cultuur. Wie Siena zegt denkt onmiddellijk aan het prachtige renaissance plein in ovaalvorm, het Piazza del Campo, waar ieder jaar opnieuw de paardenrace de Palio di Siena wordt georganiseerd.

Dat Siena de strijd aanging met Firenze is ook te zien in de kathedraal Santa Maria Assunta die de grootste kathedraal van de wereld moest worden. Helaas is het project nooit verwezenlijkt maar resten van dit immense project zijn nog duidelijk zichtbaar rond de kathedraal. Andere monumenten die bezocht moeten worden zijn het stadhuis Palazzo Pubblico, de kerk San Domenico en het paleis Piccolomini.

Pisa

Torre di PisaGeen enkele stad ter wereld is zo bekend om één monument, namelijk de scheve toren van Pisa. Deze toren die reeds sedert zijn bouw begon over te hellen, lokt ieder jaar opnieuw miljoenen toeristen. Gelukkig heeft Pisa meer te bieden dan enkel zijn scheve toren.

Het prachtige plein waar de toren deel van uitmaakt, heet Campo dei Miracoli. Op dit plein bevindt zich ook de kathedraal Santa Maria Assunta, het baptisterium en het prachtige kerkhof camposanto.

Pisa is een levendige stad te wijten aan onder andere de historische universiteit, één van de oudste van Italië. Overal in het centrum van Pisa vind je gezellige restaurantjes en caféetjes.

San Gimignano

San Gimignano in ToscaneSan Gimignano wordt ook wel de stad van de torens genoemd. Het middeleeuwse San Gimignano telde ooit meer dan 70 torens die werden gebouwd door de rijkste families van de stad om hun rijkdom te illustreren. Hoe hoger de toren was hoe meer macht je had. Het grootste gedeelte van de torens is verdwenen omwille van veiligheidsredenen of door instorting. Nu zijn er nog steeds 13 torens aanwezig die het silhouet van dit prachtige stadje bepalen. Dat San Gimignano uniek is, bewijst de grote toeloop van toeristen van April tot Oktober. Naast de prachtige middeleeuwse architectuur zijn ook de pleinen Piazza del Duomo met de gelijknamige dom en het Piazza della cisterna de moeite waard van een bezoek.

Vergeet ook niet te stoppen aan het ijssalon la gelateria di Piazza waar beroemdheden zoals Tony Blair en Andrea Bocelli vaste klanten zijn. Volgens velen vind je hier het beste ijs ter wereld.

Lucca

Lucca wordt ook wel eens het kleine broertje van Florence genoemd omdat het een mooie, aangename stad is met een groot aanbod aan mounumenten, kerken en paleizen maar de drukte van Florence niet kent. De stad Lucca is trouwens ommuurd waardoor deze autovrij is en het dus aangenaam wandelen of fietsen is in het centrum of op de stadsmuren.

Het ovale plein Piazza del Anfiteatro dateert terug tot de Romeinse periode en was zoals uit de naam af te leiden is, de plaats van het vroegere amfitheater. Wie goed kijkt ziet nog de openingen waarlangs de dieren naar binnen werden geleid.

Andere benoemenswaardige bezienswaardigheden in Lucca zijn de kathedraal van San Martino, de kerk San Michele in Foro, de basiliek van San Frediano, de voor het publiek opengestelde toren “Torre Guinigi” en het geboortehuis van Puccini. Lucca stad in Toscane