Firenze-trattoria Rocco

Trattoria da Rocco in Firenze

Trattoria da Rocco is een zeer gezellig restaurantje in de overdekte markthal van Sant’Ambrogio. De prijs kwaliteit verhouding is er optimaal alsook de sfeer. Voor een primo betaal je slechts €4, een secondo slechts €5 en voor een bijgerecht en dessert slechts €3,5. (meer uitleg over de Italiaanse menukaart)

Firenze-trattoria Rocco Sant Ambrogio

Firenze-trattoria Rocco

Reeds 25 jaar ontvangt Rocco, ondertussen bijgestaan door kinderen en kleinkinderen, zijn klanten in de overdekte markthal van de markt Sant’Ambrogio. Zijn restaurant ziet er uit als een tramstel waar de zetels vervangen zijn door tafels en zitbanken.

Firenze-trattoria Rocco

De centrale hal die naar de keuken achteraan leidt, dient voor het personeel dat zich haast om alle gasten zo snel mogelijk te bedienen en dat dient gezegd want langer dan 5 minuten hoef je niet te wachten.

Natuurlijk houdt de sympatieke Rocco af en toe eens halt om wat tijd te nemen voor een praatje met de gasten of om een grapje uit te halen met de jongsten.

Firenze-trattoria Rocco-Rocco

De gerechten zijn typisch Toscaans: ribollita, pappa al pomodoro, lasagne al pesto, fagioli all’uccelletto, arista al forno, trippa, lampredotto, baccalà alla Livornese, … (meer info over de typische Toscaanse streekgerechten)

Op iedere tafel staat een fiasco di vino rosso, dit is een fles wijn in een rieten mandje zoals vroeger gebruikelijk was. Je betaalt enkel hetgeen je consumeert.

Firenze-trattoria Rocco-trippa alla fiorentina

Trippa, een typisch Toscaans gerecht

Firenze-trattoria Rocco-lampredotto

Lampredotto, samen met trippa afkomstig van de maag van een koe

Reserveren bij Rocco kun je niet en vooral de zaterdag kan het zeer druk zijn. Laat je niet afschrikken door de file die je soms ziet aan de ingang want het duurt maximum een half uurtje voordat je een tafel krijgt. In de week is het gewoonlijk minder druk en eet je rond 12.00 dan hoef je niet te wachten.

In tegenstelling tot de centrale markt is de markt van Sant’Ambrogio minder toeristisch en is het, vooral in de week, de lokale bevolking die hier komt voor een snelle lunch.

Firenze-trattoria Rocco-ribollita

ribollita, een maaltijdsoep vooral populair in de winter

Aangezien het restaurant zich bevindt in de markthal is het enkel open tijdens de openingsuren van de markt en kun je er dus enkel lunchen van 11.00 tot 14.30

Ligging Trattoria da Rocco

Adres: Piazza Ghiberti – Mercato di Sant’Ambrogio – 50122 Firenze