Tuttomondo Keith Haring in Pisa

Tuttomondo van Keith Haring in Pisa

Slechts weinigen weten dat Pisa één van de mooiste kunstwerken van de in 1989 overleden straat artiest Keith Haring bezit.

Het kunstwerk staat inderdaad niet in alle gidsen over Toscane vermeld en dit is jammer. Het bevindt zich op wandelafstand van het station en voor wie met de trein Pisa bezoekt ligt het praktisch op de weg van het station naar het historische centrum.

Keith Haring schilderde Tuttomondo, zoals hij het kunstwerk noemde, in de zomer van 1989, enkele maanden voor zijn dood waarmee het dus ook zijn laatste werk was.

Hij schilderde het in samenwerking met enkele studenten van de kunstacademie van Pisa. Hij deed de tekeningen terwijl de studenten deze inkleurden. Het resultaat is een prachtige muurschildering.

Naar het schijnt namen ook voorbijgangers deel aan het gebeuren en werd het al vlug een klein feestje onder het schilderij. Op vraag van de feestgangers en in ruil voor hun medewerking begon Keith al snel allerlei objecten zoals T shirts en Vespa’s te beschilderen. Heel wat van hen hebben dan ook nog steeds deze objecten die ze met veel liefde en herinneringen koesteren.

Tuttomondo bestaat uit 30 figuren die de wereldharmonie uitbeelden, is maar liefst 180 m2 groot en is geschilderd op de zuidgevel van de Sint Antoniuskerk. De figuren vertegenwoordigen telkens een ander aspect van de wereldvrede.

De menselijke schaar beeldt de gezamenlijke strijd uit van de mens tegen de slang (het kwaad) die reeds het hoofd van de naastliggende figuur aan het opeten is. De vrouwelijke figuur met een baby in haar hand vertegenwoordigt de zwangerschap en de 2 mannelijke figuren die de dolfijn dragen beelden de band tussen mens en natuur uit.

Ligging:

Tuttomondo is geschilderd op de zuidgevel van de Sint Antoniuskerk in de straat Via Riccardo Zandonai

Voor de muurschildering is een bar restaurantje aanwezig waar je iets kan drinken en een klein hapje kan eten terwijl je het kunstwerk kan bewonderen.

Ben je in Pisa doe dan zeker een ommetje om dit uitzonderlijke kunstwerk te bekijken.