Typische Toscaanse paasgebakken

Dat pasen in het katholieke Italië een zeer belangrijke periode is weten we ondertussen al. Overal wordt dit feest gevierd en komen de typische streekgerechten voor deze periode terug boven. Het belangrijkste gebak is ongetwijfeld de Colomba, een gebak in de vorm van een duif die verwijst naar de vrede. Dit typische paasgebak vind je overal in Italië terug en tegenwoordig ook in de supermarkten in het buitenland.

In Toscane zul je in de paasperiode in de meeste bakkerijen de volgende 4 paasgebakken tegenkomen: schiacciata di pasqua Livornese, la Pasimata, la sportella en quaresimali.

Schiacciata di pasqua alla Livornese: zoals de naam het zelf zegt is dit gebak afkomstig uit de regio Livorno en het lijkt nogal goed op de panettone, het typische gebak dat overal te verkrijgen is gedurende der kerstperiode

schiacciata di pasqua livornese

 

La Pasimata: dit gerecht afkomstig uit de Garfagnana streek behoort tot de zogenaamde cucina povera wat wil zeggen dat het ontstaan is in tijde van armoede. Het gelijkt nogal goed op ons koekenbrood of krentenbrood.

Pasimata paasgerecht

 

La Sportella: deze koekjes komen voornamelijk voor op het eiland Elba waar het is ontstaan.  Volgens de traditie gegeven jongens de sportella aan hun geliefde of aan het meisje waarop ze verliefd zijn om hun interesse te tonen.

la sportella paasgerecht

 

Quaresimali: deze koekjes in de vorm van letters verwijzen naar de tekst van het evangelie en zijn uitgevonden in de 19de eeuw door een groep monniken afkomstig uit een klooster nabij Prato. Ze zijn te verkrijgen in de 40 dagen tussen vette dinsdag en de donderdag voor Pasen

quaresimali paasgerecht

 

Ben je in Toscane gedurende de paasperiode neem dan even de tijd om deze typische antieke gerechten te proeven.