Cantina del Valdarno Superiore wijn

Typische Toscaanse streekproducten en wijnen aan economische prijzen in de Cantina del Valdarno Superiore

Verblijf je in de Valdarno streek en ben je op zoek naar een typisch Toscaans streekproduct en Toscaanse wijnen aan economische prijzen dan moet je ongetwijfeld binnen springen in de Cantina del Valdarno Superiore in San Giovanni Valdarno.

cantina del Valdarno winkel

De landbouwers van de Valdarno Superiore streek (streek rond Figline, San Giovanni, Montevarchi, … zie kaart hieronder) verkopen hier samen hun streekproducten.

cantina del Valdarno streken

Natuurlijk vind je de meeste van hun producten ook in de supermarkten maar het grote voordeel hier is dat ze toch iets goedkoper zijn en dat je ook wijn per liter kunt kopen en ze ook eerst kan proeven.

Cantina del Valdarno Superiore wijn

Typische streekproducten

Je hebt er keuze uit verschillende soorten wijnen, van licht tot sterker. Zeer dure en krachtige wijnen vind je hier niet, daarvoor moet je een bezoek brengen aan 1 van de vele wijnkastelen in Toscane.

De Cantina del Valdarno Superiore is namelijk een landbouw consortium waar landbouwers uit de Valdarno streek hun eigen producten verkopen. Je vindt hier dan ook een groot aanbod aan kazen, verse groenten, honing, hespen, salami’s en olijfolie. Al deze producten worden gemaakt in de landbouwbedrijven zelf.

cantina del Valdarno streekproducten

Cantina del Valdarno kazen

Wil je de kazen en hespen meenemen naar huis dan is dit geen enkel probleem want je kan ze vacuüm laten verpakken (in het Italiaans sotto vuoto).

cantina del Valdarno honing

Anders dan met de producten die de boeren zelf maken, is het met de wijn. De kleinere landbouwertjes met wijngaarden brengen hun druiven naar het consortium en krijgen daar een vergoeding voor.

Ter plaatse wordt de wijn geproduceerd in grote inoxen silo’s en eens de wijn rijp is, wordt deze dan te koop aangeboden aan het grote publiek.

Cantina del Valdarno superiore - wijnoogst

cantina del Valdarno wijnen

Je kan de wijn in flessen kopen, per liter in glazen flessen van 1 liter of 5 liter die je zelf kan meebrengen of ook wel een karton (wine bag in box) van 3 of 5 liter.

Naast rode wijn kun je er ook witte wijn en de typische Toscaanse vinsanto (zoetere dessertwijnen) kopen.

Degustaties

Enkele keren per jaar organiseert het consortium ook degustaties waarbij je tegen een prijsje hun producten kan proeven. In de herfst-en winterperiode is dit binnen maar van zodra de temperatuur verhoogt, worden deze degustaties buiten georganiseerd waarbij tafels en stoelen op de koer rond de silo’s worden geplaatst.

Cantina del Valdarno superiore - degustatie

Informatie over de degustaties kun je vinden op de facebook pagina van Valdarnosuperiore

Praktische informatie Cantina del Valdarno Superiore

Locatie

Adres: Via Ponte alle Forche 25/a – 52027 San Giovanni Valdarno

Openingsuren

  • ma – za: 09.00 – 12.30 en 16.00 – 19.00
  • zondag: gesloten