reisbijstandsverzekering Toscane

Vergeet je reisbijstandsverzekering niet

Nog even geduld en je welverdiende zomervakantie komt eraan. Waarschijnlijk ga jij zoals de meesten in deze periode met de auto of camper op reis. De vraag dringt zich dan ook op: wat als ik in het buitenland autopech krijg? Wordt mijn auto ter plaatse hersteld? Krijg ik een vervangwagen? Hoe lang duurt het vooraleer iemand ter plaatse is?

Hopelijk wordt je er niet mee geconfronteerd maar het is een risico dat je zeker niet mag verwaarlozen.

Vooraleer je je auto inlaadt en naar je vakantiebestemming vertrekt is het dus aangewezen dat je op voorhand informatie inwint over de verschillende vormen van reisbijstandsverzekering, er zijn namelijk diverse formules.

Je kan enkel je auto laten verzekeren maar ook je bagage, personen en bestaat er zelfs een verzekering tegen annulatie van je reis of wanneer je onverwachts moet terugkeren voor bijvoorbeeld een sterfgeval of inbraak in je woning.

In tegenstelling tot een autoverzekering of een brandverzekering biedt de reisbijstandsverzekering onmiddellijke bijstand. Hiervoor doen de meeste verzekeringsmaatschappijen beroep op internationale agenten.

De prijzen kunnen nogal variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • wordt het probleem ter plaatse opgelost of wordt mijn wagen naar een garage overgebracht?
  • krijg ik een vervangwagen?
  • is er een tolk aanwezig?
  • indien mijn auto tegen het einde van de reis nog niet is gerepareerd kan ik dan (gratis) met het vliegtuig naar huis?
  • als ik wordt gerepatrieerd na een ongeval geldt dit dan ook voor de rest van mijn familie?

Belangrijk is dus het contract goed te lezen om voor geen verrassingen te komen te staan die van je zo verdiende vakantie een hel maken.

Bij heel wat banken en andere verzekeringsmaatschappijen kun je een reisbijstandsverzekering voor het buitenland afsluiten. Zij doen echter beroep op externe maatschappijen en er zit altijd wel een addertje onder het gras (zelf meegemaakt). Er zijn er dus maar een paar die echt gespecialiseerd zijn in dit type verzekering.

De bekendste in België is waarschijnlijk VAB, op hun website vind je verschillende formules zoals:

Pechbijstand voor je wagen, annulatieverzekering van je reis, combi wagen en annulatieverzekering, wagen en bagage, enz. Meer info vind je op hun site onder de rubriek pech- en reisbijstand

Het voordeel van VAB is dat ze met eigen VAB wegenwachters werken die alles in het mogelijke stellen om je wagen ter plaatse te herstellen.  Heb je pech, een probleem met de banden, autosleutels verloren, zonder brandstof gevallen of verkeerde brandstof getankt: ook dan komen zij ter plaatse om het probleem op te lossen.

Heb je tijdens je reis meerdere keren pech: geen probleem want ook dan komt VAB ter plaatse. Bovendien kun je zelf de plaats en de garage kiezen waar je je auto wilt laten repareren en kies je ook waar je je vervangwagen wil ophalen en inleveren.

Tenslotte: misschien heb je in je autoverzekering reeds een bijstand voor je voertuig dan is het nog aangewezen om een bijstandsverzekering voor personen te nemen.