Viareggio – badplaats bekend voor zijn carnaval

Viareggio is een belangrijke badplaats aan de Riviera Versilia (Ligurische kust) die bekend is voor de scheepsbouw, zijn kilometerslange kuststrook maar vooral voor zijn karnaval, het grootste van Italië.

één van de vele art nouveau gebouwen langs de boulevard La Passeggiata

De geschiedenis van Viareggio gaat terug tot de 16de eeuw maar het is feitelijk pas vanaf 1847, nadat Viareggio opnieuw deel ging uitmaken van Toscane, dat het uitgroeide tot badplaats en internationale bekendheid verwierf. Zo kreeg het zelfs aan het begin van de 20ste eeuw de bijnaam Perla del Tirreno (parel aan de Tyrrheense kust).

Ligging Viareggio en hoe te bereiken

Viareggio bevindt zich in de regio Lucca en ligt op circa 28 km van zijn hoofdstad, op 104 km van Firenze en op 29 km van Pisa. Vanuit deze steden is Viareggio éénvoudig te bereiken met de auto maar ook met de trein, er zijn namelijk rechtstreekse verbindingen.

Het ligt vlak naast de badplaats Lido di Camaiore en op enkele kilometers van Lido di Pietrasanta en het mondaine badplaatsje Forte dei Marmi. De boulevard loopt door van Viareggio tot Lido di Pietrasanta, aangenaam dus om te wandelen.
Naast deze boulevard ligt een fietspad dat doorloopt tot Forte dei Marmi.

Bezienswaardigheden Viareggio

Viareggio heeft heel wat schade opgelopen tijdens WOII waardoor ganse wijken met architectuur uit de 16de eeuw tot begin 20ste eeuw zijn verdwenen. Het enige nog aanwezige bouwwerk dat verwijst naar de beginperiode van de stad is de vestingstoren Torre Matilde uit 1541.

Pronkstuk van de stad is de prachtige boulevard La Passeggiata waar je zoals de naam laat vermoeden enkel te voet op kan. Deze kilometerslange laan die evenwijdig met de kuststrook loopt bezit prachtige paleizen in art nouveau (in Italië liberty genoemd) en art deco stijl die gebouwd zijn in de jaren 20′ en 30′ van vorige eeuw.

Viareggio

De boulevard La Passeggiata

Viareggio

Viareggio

Overige bezienswaardigheden in Viareggio zijn villa Puccini, de voormalige woning van de beroemde componist en het kanaal Canale Burlamacca dat vertrekt vanuit het meer lago di Massaciuccoli en eindigt in de Ligurische zee

Torre matilde e canale.JPG

Het kanaal Canale Burlamacca en de 16de eeuwse toren Torre Matilde (“Torre matilde e canale” di sailkoOpera propria (my camera). Con licenza CC BY 2.5 tramite Wikimedia Commons.)

Buiten Viareggio zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de villa Orlando in Torre del lago Puccini waar de componist zijn laatste levensjaren doorbracht en Villa Borbone (in viale dei Tigli) die gebouwd werd in 1821 voor de hertogin van Toscane Maria Luisa van Spanje.

Het carnaval van Viareggio

De grootste carnavalstoet van praalwagens van Italië vindt sedert 1873 plaats op de boulevard La Passeggiata. Ieder jaar opnieuw in februari komen honderdduizenden nieuwsgierigen kijken naar de prachtige praalwagens waar de verschillende deelnemers een jaar lang hard hebben aan gewerkt.

karnaval Viareggio (800x495) karnaval Viareggio 02 (800x533)

Wie er in februari niet aanwezig kan zijn kan nog altijd de sfeer van dit evenement opsnuiven in het museo del carnevale (via S. Maria Goretti) waar je naast de geschiedenis van het carnaval ook een aantal praalwagens kunt bewonderen.

Praktische info Viareggio

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Ufficio Turismo del comune di Viareggio

Adres: Palazzo Cittadella via Regia 43

Email: turismo@comune.viareggio.lu.it

Wekelijkse markt: Iedere donderdag van 08.00 tot 14.00 is er op de boulevard de wekelijkse markt met vooral kraampjes met kleding

Overnachten in Viareggio

Hieronder vind je enkele deals die de hotels aanbieden. Door je data in te voeren krijg je de deals voor de geselecteerde periode te zien.Booking.com