Villa Garzoni met tuin in Collodi

Collodi vanuit de hoogte met aan de voet de villa Garzoni

Collodi vanuit de hoogte met aan de voet de villa Garzoni

De villa Garzoni met bijhorende maniëristische tuin is één van de mooiste villa’s van Toscane. De villa bevindt zich aan de voet van het dorpje Collodi dat vooral bekend is als pseudoniem van Carlo Lorenzini, schrijver van Pinokkio.

De villa werd in de loop der eeuwen bezocht door tal van bekende en beroemde figuren waaronder Ferdinand van Oostenrijk, Anna dei Medici, Napoleon Bonaparte en natuurlijk ook Carlo Lorenzini die vaak in de tuinen verbleef om inspiratie te zoeken voor zijn literaire werken.

Villa Garzoni

Villa Garzoni

De villa werd gebouwd in 1633 op de plaats van de zomerresidentie van de familie Garzoni die reeds sedert 1366 eigenaar was van de terreinen. De tuinen die in die tijd veel kleiner waren werden een eerste keer uitgebreid in 1652 en een 2de maal in 1793 waarbij de fonteinen werden aangebracht. De villa die enkel vanuit de tuin te bereiken is via de dubbele trap, heeft in totaal 4 niveau’s aan de zuidkant en 3 aan de noordkant omwille van het niveauverschil van het terrein.

Enkel het 1ste verdiep is toegankelijk voor het publiek, je kunt er ondermeer de balzaal, de slaapkamers, het salon, de keuken en de centrale gang met een groot aantal fresco’s bewonderen.

De tuinen zijn uitgevoerd in een stijl die hangt tussen barok en maniërisme en dus nogal wat theatrale elementen bevat. Ze werd als inspiratiebron gebruikt voor ondermeer de prachtige tuinen van de Reggia di Caserta. Je vindt er een groot aantal marmeren en keramiek beelden van muzen en Griekse goden, een labyrinth, een meertje, een bamboe bos, fonteinen, een grot, een prachtig gedecoreerde dubbele trap, een vlinderhuis en een klein zomerhuisje.

de tuin met de prachtig gedecoreerde dubbele trap

de tuin met de prachtig gedecoreerde dubbele trap

Het vlinderhuis

Het vlinderhuis

Praktische informatie

  • Officiële website: www.pinocchio.it/giardino-garzoni-c2
  • Adres: Piazza della Vittoria 3 – 51012 Collodi (google map)
  • Openingsuren: dagelijks 09.00 – 18.00
  • Toegangsprijzen: tot 14 jaar €10.00, vanaf 14 jaar €13.00. Een ticket in combinatie met de ingang in het Pinokkio museum kost €21.00 en €17.00 voor min 14 jarigen.
  • Wie honger heeft kan terecht in het restaurant in de tuin.