Vinci (Firenze): Museum en geboorteplaats Leonardo da Vinci

Museum “Museo Leonardiano di Vinci”

De naam zegt het zelf Leonardo da Vinci oftewel Leonardo uit Vinci. De grote kunstenaar, ook wel “uomo universale” genoemd omdat hij zowel kunstenaar, schilder, beeldhouwer, architect, wetenschapper, uitvinder, … was is dus oorspronkelijk uit Vinci, een klein dorpje in Toscane (ongeveer 30 km van Firenze).

Het kleine dorpje VInci

Het kleine dorpje VInci

Vinci herbergt sedert 1953 het museum “museo Leonardiano” dat een grote collectie toont van Leonardo da Vinci’s uitvindingen op wetenschappelijk, technisch en architectonisch vlak. Alle uitvindingen zijn met precisie onworpen op basis van de vele schetsen en aantekeningen die Leonardo da Vinci achterliet. Bovendien zijn alle uitvindingen voorzien van digitale en interactieve beelden en video’s om het de bezoeker zo duidelijk mogelijk te maken.

de zaal met de voertuigen

de zaal met de voertuigen

zaal-museo-leonardiano-450x800

 

Sedert 2010 is het museum ondergebracht in twee historische gebouwen, het palazzo Uzielli en het kasteel Castello dei Conti Guidi. In het Palazzo Uzielli zijn replica’s en modellen te vinden van enerzijds machines voor de bouw- en textielsector en anderzijds mechanische uurwerken.

Palazzo Uzielli

Palazzo Uzielli

In het Castello dei Conti Guidi zijn dan weer machines en toestellen terug te vinden die Leonardo’s interesse tonen voor de oorlog, architectuur, mechanica, aeronamica, optica en hydraulica. In de video zaal is een grote collectie tentoongesteld van geometrische wiskundige modellen.

Het palazzo conte dei Guidi gezien vanop de straat

Het castello dei conti Guidi gezien vanop de straat met rechts de uomo universale

 

Praktisch informatie

Adres: Piazza dei Guidi, 50059 Vinci

Vergroot beeld van de kaart
Openingsuren: van Maart tem Oktober dagelijks van 09.30 tot 19.00

Toegangsprijs: Volwassenen € 7.00, kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen tussen 6 en 14 jaar € 3.50

In het ticket zit tevens een bezoek aan het geboortehuis van Leonardo da Vinci begrepen

Audioguide: € 2.00

Officiële site Museum > website

 

Geboortehuis Leonardo da Vinci

Op 3 km van het museum, in Anchiano, bevindt zich het huis waar Leonardo da Vinci op 15 April 1542 het levenslicht zag. Het rurale huis is onlangs gerestaureerd en terug open voor het publiek. De woning is éénvoudig te bereiken met de auto of met de bus vanuit Vinci ofwel te voet langs een antiek pad dat langsheen olijfbomen slingert.

geboortehuis-leonardo-da-vinci-2-800x450

herdenkingspaat

herdenkingspaat

De woning zelf is simpel, in tegenstelling tot de moderne inrichting van het museum. In de woning zijn er een groot aantal schetsen van de omliggende natuur door Leonardo getekend, te vinden. Voor wie slechts weinig tijd heeft is een bezoek aan de woning niet echt aan te raden, het is beter de volle tijd te besteden aan het museum.

Wie echter van wandelen houdt kan na een bezoek aan de woning één van de vele wandelroutes volgen die je in contact brengen met de natuur waar Leonardo een groot deel van zijn tijd doorbracht.