Volpaia Radda in Chianti

Volpaia een parel in de Chianti streek

Eén van die dorpjes in de prachtige Chianti streek die je vast en zeker niet mag overslaan is het pittoreske Volpaia, beter gekend als Castello di Volpaia omdat het in de 10de eeuw werd gebouwd als kasteel.

Zoals de meeste kastelen en forten in Italië ligt Volpaia op een heuvel van waaruit het gemakkelijker was om de aanstormende vijandige troepen waar te nemen.

Zijn functie van verdediging heeft het reeds lang verloren maar het defensieve karakter is nog steeds waar te nemen in onder andere de elliptische vorm en enkele verdedigingstorens die nu geïntegreerd zijn in de woningen.

Castello di Volpaia Radda in Chianti

overblijfselen van de verdedigingstoren van het kasteel

Volpaia Radda in Chianti

de gezellige straatjes van Volpaia

Volpaia in Radda in Chianti

nog bestaand (laag) middeleeuws straatje

Het is heerlijk wandelen in de smalle straatjes van Volpaia, groot is het niet dus je bent er vlug door. Naast de prachtige stenen huizen en paleizen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden het plein Piazza della cisterna met zijn waterput (cisterna in het Italiaans) en het 15de eeuwse kerkje La Commenda di San Eufrosino, gewijd aan de patroonheilige van de Chianti streek.

Piazza della cisterna Volpaia

Het plein Piazza della cisterna met het kerkje La Commenda di San Eufrosino

Volpaia Radda in Chianti

het kerkje La Commenda di San Eufrosino

Chianti Classico wijnen sedert de 11de eeuw

Sedert de 11de eeuw wordt hier al wijn geproduceerd waarmee Castello di Volpaia één van de grondleggers is van de Chianti Classico. Dat de wijnen van uitstekende kwaliteit zijn, getuigt het feit dat in 2018 één van hun wijnen op de 3de plaats stond in de top 100 van beste wijnen ter wereld uitgereikt door Wine Spectator’s Top 100.

De wijnkelders waar de wijn ligt te rijpen kun je natuurlijk ook bezoeken en proeven samen met enkele hapjes en olijfolie extra vergine die ook door het wijnhuis wordt geproduceerd, samen met onder andere grappa en aceto balsamico.

Dit kan enkel via boeking op voorhand via volgend emailadres agriturismo@volpaia.com. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en je passeert ook voorbij de frantoio waar de olijven worden geperst.

Eten in Volpaia

Er zijn diverse restaurantjes in het historisch centrum waar je gerechten uit de Toscaanse keuken kunt proeven gecombineerd met een heerlijk wijntje van Castello di Volpaia. Meer info vind je hieronder

  • ristorante La Bottega di Volpaia
  • Osteria Volpaia
  • Bar Ucci: voor een snelle hap
  • Forno Volpaia: voor een snelle hap

Zin om zelf de kneepjes te leren van de Toscaanse keuken dan kun je in Castello di Volpaia een kookcursus volgen, meer info vind je op de officiële website www.castellodivolpaia.com

Overnachten in en rond Volpaia

In het historisch centrum zijn er een aantal appartementen waar je kunt overnachten. Wil je overnachten in één van de rustieke boererenwoningen op het domein dan kan dat ook. Meer uitleg vind je hieronder

Ligging Volpaia en hoe te bereiken

Volpaia ligt op ongeveer 16km van Gaiole in Chianti, 44km van Siena, 54km van Florence (Firenze), 7km van Radda in Chianti en op 10km van Panzano in Chianti.

Je kunt het het beste bereiken vanuit Radda in Chianti ofwel vanuit Panzano in Chianti. Vanuit Radda in Chianti loopt een kronkelende asfaltweg in tegenstelling tot de weg vanuit Panzano in Chianti die een zogenaamde strade bianche is (grindweg) waar het wel heerlijk wandelen is en je kunt genieten van enkele mooie panoramische zichten.

Volpaia

panoramisch zicht op Volpaia vanuit de weg naar Panzano in Chianti

De weg zelf naar Volpaia is op zich al een genot. Je passeert er langs de olijfbomen, cipressen en wijnvelden van Castello di Volpaia. Langs de weg merk je ook de verschillende naambordjes op die verwijzen naar het antieke middeleeuwse systeem van landbouw. Het domein was namelijk ingedeeld in zones die verhuurd werden aan landbouwers die verantwoordelijk worden voor de wijnvelden in deze zone.

In alle zones stond en staat nog steeds een boerderij waar de landbouwer met zijn personeel woonde. De meeste van deze prachtige rustieke boerenwoningen worden nu verhuurd als vakantienwoning.