Volterra

Volterra panoramisch

Volterra, gelegen in de regio Pisa, is een prachtig middeleeuws stadje dat gesticht werd door de Etrusken en een bekend handelscentrum was omwille van de ontginning en productie van albast gesteente. Van de Etruskische, de Romeinse en later de middeleeuwse periode zijn nog heel wat overblijfselen te bewonderen waaronder de stadsmuren, het amfitheater, de kathedraal, het stadhuis en de versterkte burcht.

Volterra bevindt zich op de top van een heuvel van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de omliggende omgeving die trouwens ideaal geschikt is voor de geoefende fietser. Mede dankzij de opnames van de Twilight saga is het toerisme de laatste jaren toegenomen en vooral in de zomermaanden kan het dus zeer druk zijn.

 

Ligging en hoe te bereiken

Met de auto: De beste manier om Volterra te bezoeken is met de auto, er is namelijk geen rechtstreekse busverbinding vanuit de belangrijkste steden. Volterra ligt op 85 km van Firenze, 66 km van Pisa en op 54 km van Siena en is éénvoudig te bereiken met de auto vanuit deze steden.


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

Cattedrale di Santa Maria Assunta: De kathedraal van Volterra, ook wel de duomo (dom) genoemd, werd gebouwd tussen de 12de en de 14de eeuw in Romaanse stijl.

Voorgevel van de kathedraal

Voorgevel van de kathedraal

De voorgevel moest worden bekleed met verschillende soorten marmer maar werd, mits uitzondering van het toegangsportaal, nooit afgewerkt. De klokkentoren werd gebouwd in 1493 ter vervanging van de originele die te veel overhelde. Het interieur van de kerk is veel rijker met ondermeer een in bladgoud gedecoreerd houten plafond, 22 kolommen in marmerimitatie, fresco schilderingen, geschilderde terra cotta beelden van het atelier van Andrea della Robbia en een prachtige geschilderde houten beeldengroep uit de 13de eeuw. Het interieur zoals we het nu kunnen aanschouwen is een mix van laat Renaissance en Barok maar werd grotendeels gemanipuleerd tijdens de restauratiefase van 1842-1843.

Battistero di San Giovanni: Recht tegenover de kathedraal bevindt zich de 13de eeuwse doopkapel gewijd aan Johannes de Doper. Van buiten valt onmiddellijk de rijk versierde gevel op met een opeenvolging van groene en witte marmer. Het toegangsportaal in Romaanse stijl is van de hand van de beroemde Pisaanse kunstenaar Nicola Pisano, ondermeer bekend van de doopkapel in Pisa. Het interieur wordt gekenmerkt door 6 nissen en een koepel, de centrale doopvont dateert uit de 18de eeuw.

Palazzo dei Priori Volterra

Het stadhuis Palazzo dei Priori

Palazzo dei Priori: Met de bouw van het stadhuis werd gestart in 1208 en het werd voltooid in 1246. Het is het oudste stadhuis van Toscane en dus zelfs ouder dan het Palazzo Vecchio in Firenze. Oorspronkelijk zag het gebouw er iets anders uit, zo was het gelijkvloers een open structuur met bogen (de bouwsporen zijn nog steeds te zien) en werd de toren pas toegevoegd in de 16de eeuw.

Op de voorgevel merken we de wapenschilden van de belangrijkste families op. Tegen betaling kun je de toren beklimmen van waaruit je een mooi zicht krijgt op het historische centrum en de omgeving.


Teatro Romano:
Het Romeins amfitheater is pas aan het licht gekomen tijdens archeologische opgravingen in de jaren 50. Ongewoon was dat voor de opgravingen patiënten van de psychiatrische instelling van Volterra werden gebruikt. Het amfitheater dateert uit de 1ste eeuw voor Christus en werd gebruikt tot aan de 4de eeuw  toen het gedeeltelijk moest plaats maken voor een badhuis.

In de middeleeuwen werd het hoogste gedeelte van het amfitheater opgenomen in de stadsmuren. Momenteel kun je nog resten bewonderen van de trappen, onderaardse tunnels, podium en badhuis. Gedurende de zomermaanden is het theater jaarlijks het decor voor theatervoorstellingen en muziekoptredens.

De stadsmuren: Met de bouw van de stadsmuren werd begonnen in de 4de eeuw v.c. door de Etrusken en de totale lengte bedroeg maar liefst 7,28 km. Rond de 13de eeuw werd echter beslist om een nieuw kleiner defensiesysteem te bouwen, dit keer enkel rondom de bewoonbare kern. De werken werden voltooid in 1266 en er werden in totaal 7 stadspoorten voorzien waarvan enkel de Etruskische poort Porta all’Arco geïntegreerd werd in de nieuwe stadsmuren.

Museo della tortura: Dit museum van de marteling bevindt zich op het plein Piazza XX Settembre en een ticket kost €8,00. Het museum heeft een collectie van zo’n 100 marteltuigen en toont de wreedheden die misdadigers en ketters moesten ondergaan. Het museum is niet echt geschikt voor gevoelige zielen.

De burcht Fortezza Medicea

De burcht Fortezza Medicea

Fortezza Medicea: De versterkte burcht bevindt zich op het hoogste punt van de heuvel waarop Volterra zich ontwikkelde. De indrukwekkende structuur bestaat uit 2 delen, la rocca vecchia (oude burcht) gebouwd in 1342 en la rocca nuova (nieuwe burcht) gebouwd tussen 1472 en 1474 in opdracht van Lorenzo Il Magnifico. Voor de bouw van la rocca nuova moesten 2 woonwijken verdwijnen. De burcht doet dienst als gevangenis en is niet toegankelijk voor het publiek.

 

Middeleeuws feest

Op de 3de en de 4de zondag van Augustus heeft het middeleeuwse feest Volterra AD 1398 plaats. Voor die gelegenheid wordt de klok teruggedraaid tot het jaar 1398. Het historisch centrum staat decor voor muzikanten, oude ambachten, middeleeuwse gerechten, spektakel, marktkramers, … terwijl in het archeologische park het leven op het platteland in 1398 wordt afgebeeld met ondermeer boogschieten, steekspel, spektakel met roofvogels, …

Tijdens het feest kleedt zowat gans Volterra zich in middeleeuwse kostuums en het spreekt voor zich dat je die 2 dagen enkel kunt betalen met de historische munt Il Grosso. (meer info over de activiteiten vind je op de officiële site van Volterra AD 1398)

figuranten tijdens het middeleeuws feest

figuranten tijdens het middeleeuws feest

 

Praktische informatie

toeristische dienst klein Dienst toerisme: Piazza dei Priori 20 – tel. (0039) 0588 87 257 > download stadsplan (pdf formaat)

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Volterra: Prijzen en aanbiedingen

Wekelijkse markt: elke zaterdagvoormiddag heeft de wekelijkse markt plaats.