Waar carnaval vieren in Toscane?

Februari is traditioneel de carnaval maand en dat geldt zeker en vast voor Italië. Wie kent er immers niet het carnaval in Venetië?

Ook in Toscane wordt deze traditie overal in stand gehouden en wordt er dan ook overal gevierd. Anders dan wij gewoon zijn wordt carnaval in Italië meestal gefeest gedurende 3 zondagen in februari waarbij de finale op de dinsdag van Martedi Grasso (Vette dinsdag) wordt gehouden.

Carnaval van Viareggio

Het bekendste carnaval feest is in Viareggio op de prachtige boulevard La Passeggiata. Sinds 1873 strijden de verschillende wijken van Viareggio om de titel van mooiste praalwagen en dit maar liefst gedurende 3 weken. Vooral het laatste weekend lokt duizenden bezoekers en plaatsjes zijn dan ook druk gegeerd.

Meer info over het carnaval in Viareggio vind je op de officiële website

Carnaval van Foiano della Chiana

Ook in Foiano della Chiana, een dorpje in de Valdarno streek nabij de kunststad Arezzo, wordt carnaval uitvoerig gevierd. De eerste organisatie dateert reeds uit 1539 waarmee het dorpje het primaat van oudste carnaval feest van Italië op haar naam heeft.

Ook hier wordt gedurende 3 zondagen een praalstoet doorheen het centrum gehouden met de finale op de laatste zondag van februari.

Meer info > carnevale di Foiano

Carnaval van Castiglion Fibocchi

Volgens velen is het carnaval van Castiglion Fibocchi het mooiste van gans Toscane. Het wordt sedert de jaren ’90 opnieuw georganiseerd na enkele decennia van afwezigheid maar volgens de inwoners zelf zou het reeds dateren van de 12de eeuw waarmee het nog ouder zou zijn dan het carnavalsfeest van Foiano della Chiana. Een geschreven bron ontbreekt echter waardoor het verhaal met een korreltje zout moet worden genomen.

Maar liefst meer dan 200 figuranten nemen deel aan het spektakel waarbij ze zich voor de gelegenheid uitdossen in prachtige barokke kostuums.

Meer info > carnevale di castiglionfibocchi