Waar vind ik de beste pizza van Firenze?

Pizza kun je op heel wat plaatsen in Firenze eten, het ene restaurant is al beter dan het andere. Toch zijn er een aantal pizzeria die er echt wel uitsteken en heerlijke pizza’s serveren. Misschien één klein nadeel is dat de meesten niet onmiddellijk in het historische centrum liggen maar op kleine afstand daarvan. Sommigen bevinden zich op enkele minuten wandelafstand, voor anderen is dan weer de auto vereist.

Enkele interessante tips die niet vermeld worden in de gidsen:

pizza a taglioEr is een onderscheid tussen pizza a taglio en de gewone pizza: pizza a taglio is een stuk pizza dat je koopt en uit de hand eet. De pizzabodem is veel hoger dan bij een normale pizza en wordt door de Italianen meestal als vieruurtje gegeten. Bovendien is de echte pizza rond terwijl de pizza a taglio rechthoekig is. De pizza a taglio zul je nooit terugvinden in een pizzeria.

De meeste pizzeria zijn enkel ’s avonds open: pizza wordt meestal ’s avonds gegeten, de meeste pizzeria zijn daarom pas ’s avonds open. In het historisch centrum is deze regel wel uitzondering omwille van de toeristen.

Bij pizza hoort geen wijn: drink nooit wijn bij je pizza maar enkel bier, fanta of coca cola. Een Italiaan zal je nooit of heel uitzonderlijk wijn zien drinken bij zijn pizza. Ik moet toegeven dat ik dit in het begin een rare gewoonte vond maar mettertijd het logisch begon te vinden omdat een pint bier of een frisdrank lekker verfrissend is en de nadorst bij het eten van de pizza compenseert.

Zoek naar pizzeria con forno a legna: controleer altijd goed of er op het inkomspaneel of menu vermeld staat dat de pizzeria een traditionele oven heeft die met hout verwarmd wordt. De beste pizza wordt nog steeds gemaakt in een houtoven.

De echte pizza is nog steeds de pizza napoletana: in Toscane heeft men nogal de neiging om de pizzabodem zeer dun te maken, precies of je soms een cracker eet. De echte pizza napoletana heeft een pizzabodem met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Ben je terecht gekomen in een pizzeria waar de bodem de dikte heeft van een cracker vraag dan om een pizza te maken met doppia pasta. Dit wil zeggen dat ze twee bolletjes pizza samenvoegen tot één bol.

Vraag naar mozzarella di buffala: bijna alle pizzeria bieden de mogelijkheid om de gewone mozzarella te vervangen door mozzarella di buffala. Hiervoor betaal je een supplement van €0,50 tot €1,00 maar er is wel een hemelsbreed verschil in smaak.

 

De beste pizzeria

pizzeria Spera FirenzePizzeria spera: Pizzeria Spera is een kleine pizzeria met een ouderwets interieur uit de jaren 80 toen een ex bokser Luigi Spera zijn pizzeria opende. Sedert de jaren 2000 heeft Luigi de fakkel doorgegeven aan zijn dochter Elena die dadelijk met de prijzen ging lopen. In 2002 won Elena de prijs voor beste pizza maker van de wereld en juist daarom is deze plaats een must om te bezoeken. Boeken is niet mogelijk. Voordeel is wel dat de pizzeria ook open is over de middag.

Tip: ben je een grote eter bestel dan een pizza, ben je een normale eter bestel dan een pizza piccola wat overeenkomt met een normale pizza.

Plaats: Via Cernaia 9/r (google map)

Openingsuren: maandag – vrijdag: 12.30 – 14.30 en 19.30 – 23.00; zaterdag – zondag: 19.30 – 23.00

Website: www.pizzeriaspera.it

 

Porta nova FirenzeTrattoria pizzeria Firenze nova: Deze pizzeria opende zijn deuren in 1990 en is sindsdien één van de favoriete restaurants van de locale bevolking niettegenstaande het feit dat het restaurant aan de rand van de stad ligt. De pizza margherita DOC met mozzarella di bufala is een echte aanrader. Naast een ruim aanbod aan pizza’s is het restaurant gespecialiseerd in visgerechten.

Plaats: Via Benedetto Dei 122 (google map)

Openingsuren: dagelijks over de middag en ’s avonds behalve zon- en maandag

Website: pizzeriafirenzenova.it

 

pizzeria Caffè Italianocaffè Italiano: Caffè Italiano is onderverdeeld in 2 zones namelijk een restaurant en een pizzeria. De pizzeria is zeer klein en bestaat slechts uit een 10tal plaatsen waarbij je de pizzaiuolo (kok die pizza’s maakt) kunt gadeslaan bij de bereiding van zijn pizza’s. Door de populariteit van de pizzeria is de laatste jaren ook een gedeelte van het restaurant bestemd voor wie een pizza komt eten.

In Caffè Italiano kun je slechts kiezen uit 3 pizza’s namelijk de pizza margherita, pizza marinara en pizza napolitana. Het spreekt vanzelf dat de kok uit Napels komt en enkel de pizza op Napolitaanse wijze maakt. Is de kok goed gehumeurd en heeft hij een oogje op je dan is het goed mogelijk dat hij je een pizza opdient in de vorm van een hart! Vooraf boeken is niet mogelijk.

Plaats: Via dell’isola delle stinche 11 – 13/r (google map)

Openingsuren: dagelijks van 19.30 tot 23.00 behalve op maandag

Website: caffeitaliano.it

 

Il-pizzaiuolo FirenzeIl pizzaiuolo: Ook hier wordt de echte Napolitaanse pizza opgediend. Boeken is noodzakelijk want de pizzeria is niet zo groot en wordt altijd druk bezocht. Eén nadeel is dat de bediening niet altijd even vriendelijk is en dat je, vooral wanneer er veel volk buiten staat te wachten, je het gevoel krijgt dat je buiten geschopt wordt.

Plaats: Via dei Macci 113/r (google map)

Openingsuren: dagelijks van 12.30 tot 14.30 en van 19.30 tot 00.30, gesloten op zondag

Website: ilpizzaiuolo.it