Wandelen & fietsen in Val d’Orcia

Val d’Orcia is een streek in de regio Siena die sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat is natuurlijk met een reden; de Val d’Orcia vallei is een prachtig natuurgebied waar elke wandelaar of fietser zijn hart op kan halen.

Schilderachtige landschap van de Val d'Orcia streek

Schilderachtige landschap van de Val d’Orcia streek

Met zijn platte krijtvlakten en kegelvormige heuvels doet de regio nog het meest aan als een typisch schilderij van een agrarisch landschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig kunstenaar de Val d’Orcia vallei als inspiratiebron voor zijn of haar schilderkunsten ziet. Het gebied staat bekend om zijn vele wijngaarden en pittoreske dorpjes. Er zijn uitstekende fiets- en wandelmogelijkheden.

Hoogtepunten Val d’Orcia

Het Val D’Orcia is een gebied waar je je voortdurend tussen de Middeleeuwse burchten, kleurrijke velden en indrukwekkende uitzichten begeeft.

Het mooie centrale plein van Montalcino met het middeleeuws stadhuis

Het mooie centrale plein van Montalcino met het middeleeuws stadhuis

Breng zeker een bezoek aan Montalcino; een stadje dat vooral bekend is vanwege zijn Brunello wijn. Als je in de buurt bent, kun je tevens een bezoekje brengen aan de dichtbij gelegen abdij van Sant Antimo. In de middeleeuwen was deze abdij zeer belangrijk en welvarend, maar tegenwoordig is het vooral een erg mooi aanzicht.

De abdij ligt op een heuveltop van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Voor een mooie wandeltocht naar de abdij kun je het beste beginnen in Castelnuovo dell’Abate; een pittoresk middeleeuws dorpje. De wandeltocht leidt je langs vele olijf- en wijngaarden, waarbij de abdij een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is.

Ga je liever met de fiets? Dan kun je starten vanuit het eerder genoemde Montalcino, maar de abdij is ook eenvoudig te bereiken vanuit Podere Santa Pia. Onderweg kom je verschillende mooie kastelen tegen, maar zelfs zonder deze kastelen is de fietstocht absoluut de moeite waard.

Twee steden die absoluut niet op het lijstje mogen ontbreken, zijn Pienza en Montepulciano. In de omgeving van deze steden kun je prima fietsen en wandelen. Daarnaast is de omgeving rondom Bagno Vignoni zeer geschikt voor een mooie fiets- of wandeltocht.

Bagno Vignoni is een piepklein middeleeuws dorpje dat gebouwd is rondom een natuurlijke warmwaterbron. Vanuit dit dorpje zou je bijvoorbeeld een fietstocht kunnen maken naar de Citta Fortificata van Radicofani. In het gehele gebied vind je een typisch Toscaans landschap, wijngaarden, kerkjes en stenen boerderijen.

Praktische info Val d’Orcia

De vallei Val d’Orcia is het hele jaar door een prima fiets- en wandelbestemming, maar voor een actieve vakantie kun je het warme hoogseizoen (juli en augustus) beter vermijden. De temperaturen schieten dan namelijk regelmatig boven de 30 graden. In de winter zakt de temperatuur naar een graad of 10, wat een erg aangename temperatuur is om actief bezig te zijn.

Let er wel op dat je je kleding en uitrusting aanpast aan het seizoen. Het is aan te raden om bij een gespecialiseerde outdoorwinkel te informeren (deze bijvoorbeeld) en goed passende kleding te kopen.

Zorg er tevens voor dat je in het bezit bent van een goede kaart van de omgeving. Voor het Val D’Orcia gebied, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van deze kaart.