Wandelen langs de bruggen Ponte di Castruccio en Ponte sospeso

Deze lusvormige wandeltocht van 8 km passeert het karakteristieke dorpje Popiglio, de middeleeuwse brug Ponte di Castruccio, de hangbrug Ponte Sospeso en de botanische tuin Bosco Ritrovato.

Start- en eindpunt van deze route is het dorpje Popiglio (link naar google maps), gelegen in het Pistoia gebergte en vooral bekend voor de aanwezigheid van één van de oudste kastelen van de regio Pistoia. Het kasteel waarvan nog sporen terug te vinden zijn in de stadsmuren en de stadspoorten dateert uit de 11de eeuw en speelde een belangrijke rol in de strijd tussen Lucca en Pistoia.

Het karakteristieke dorpje Popiglio

Het karakteristieke dorpje Popiglio

Andere bezienswaardigheden in Popiglia zijn de kerk Chiesa di Santa Maria Assunta en het theater Mascagni.

Routebeschrijving

plan trektocht

Vanuit het plein Piazza della Chiesa nemen we de via delle Corti die overgaat in de via della veduta. Na enkele honderden meters komen we op een geplaveid weggetje dat ons eerst brengt tot aan het 16de eeuwse kapelletje van de heilige Petrus en vervolgens tot aan het 19de eeuwse Verginina in Colle.

We wandelen verder tot we aan de rivier de Lima komen waar we de karakteristieke 13de eeuwse brug Ponte di Castruccio kunnen bewonderen (na 1,2 km). We merken meteen de 2 douane huisjes op aan het begin van de brug die ooit het transport van goederen over de brug controleerden.

De middeleeuwse brug Ponte di castruccio

De middeleeuwse brug Ponte di castruccio

We steken de brug over en draaien dan naar links waardoor we opnieuw op de geasfalteerde weg terechtkomen. De weg is aanvankelijk vlak maar begint daarna geleidelijk te stijgen. Van hieruit krijgen we een mooi zicht op Popiglio en de vallei van de rivier de Lima.

Na 2,8 km houden we links aan waardoor we na een 300tal meter nabij een haarspeldbocht terechtkomen op de hoofdstraat SP 633. We volgen de SP 633 over een afstand van 2 km en zien weldra aan onze linkerkant het botanische park il bosco ritrovato waar je diverse themawandelingen kunt doen.

We blijven de weg volgen tot aan het verkeersbord dat Mammiano aanduidt en stappen verder tot aan de brug Ponte Sospeso. Deze brug van 220 meter lang werd ingehuldigd in 1922 en is één van de langste voethangersbruggen ter wereld.

Nu is de brug een belangrijke toeristische attractie maar in 1922 was dit vooral een enorme tijdsbesparing voor al wie de vallei te voet moest doorkruisen. Vanop de brug krijg je een mooi zicht op de vallei van de rivier de Lima.

De ophangbrug Ponte sospeso van Mammiano

De ophangbrug Ponte sospeso van Mammiano

ponte sospeso Mammiano

Aan het einde van de brug lopen we door tot aan de SS12 waar we links afdraaien naar onze startplaats Popiglio

Technische kenmerken

  • Start- en eindpunt: Popiglio gelegen op een hoogte van 570 meter
  • Totale lengte wandelroute: 8 km
  • Terrein: hoofdzakelijk gepaveid met uitzondering van de afdaling naar de Ponte di Castruccio
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Opmerkingen: deze tocht is ook geschikt voor de mountainbike