Wandelen of fietsen in de Chianti streek

De Chianti streek, gelegen tussen Firenze en Siena, is met zijn groot aantal wijnkastelen en typische smalle wegen die zich kronkelen tussen de wijngaarden en de olijfbomen, synoniem voor ontspanning, wijn proeven, lekker eten en drinken. Kortom La Dolce Vita!

San Donato in Perano Gaiole in Chianti

Gewoonlijk wordt deze prachtige streek door toeristen bezocht per auto of per scooter maar daar is de laatste jaren toch verandering in gekomen. Steeds meer en meer bezoekers waarvan het overgrote deel toeristen, ontdekken deze streek per fiets of wandelend. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder en doen dit al joggend.

Echte bergen heb je in de Chianti streek niet maar er zijn toch heel wat venijnige klimmen aanwezig met hellingspercentages van meer dan 20%. Enige conditie is dus wel vereist.

De bergen Monteluco (top op 803 meter) en Vallico del Morellino (top op 747 meter) zijn de hoogste van de Chianti streek en zijn een uitdaging voor wie van klimmen met de fiets houdt. Op de top vertrekken er heel wat wandelroutes, in het Italiaans sentieri genaamd.

Zonder twijfel is het contact met de omgeving via een fietsroute of wandelroute, veel directer. Bovendien kom je niet heel veel auto’s tegen waardoor je niet hoeft op te letten en optimaal kan genieten van het prachtige unieke landschap.

Castagnoli Chianti Classico streek

even stoppen om het pittoreske Castagnoli te bezoeken

Dat de laatste jaren deze vorm van recreatie is toegenomen is ook de verschillende gemeenten en dorpen niet ontgaan.

In sommige zones (momenteel nog beperkt maar in de toekomst zullen die zeker worden uitgebreid) vind je indicaties met naam, richtingaanduidingen en totale aantal kilometers van een bepaalde route die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de zone brengt.

De kastelenroutes rond Gaiole in Chianti zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit zijn 6 routes die je het mooiste van de buurt rond Gaiole laten zien en passeren voorbij de vele kastelen die de zone rijk is.

Villa Vistarenni Gaiole in Chianti

Villa Vistarenni, één van de kastelen in de buurt van Gaiole in Chianti

Voor wie in Juli en Augustus in de streek verblijft: houd er wel rekening mee dat de temperatuur overdag tot boven de 40° C kan stijgen. Gepaste kledij en voldoende drank is dus aangeraden.

Naast water is een energetische drank de juiste oplossing om het verlies aan mineralen en zouten te compenseren.

Italianen zal je tussen 12.00 en 16.00 zeker en vast niet tegenkomen, toeristen worden dan ook wel eens als gekken afgestempeld!

Voor wie van sport houd is deze vorm van recreatie in deze unieke omgeving een overgetelijke gebeurtenis. Verblijf je bovendien op een camping of een agritoerisme met aanwezigheid van een zwembad dan zal een verfrissende duik na je glansprestatie meer dan deugd doen.