Firenze-palazzo Medici Riccardi

Wandelroute in Firenze: De buurt van San Lorenzo

Deze wandeltocht in het historische centrum van Firenze laat je de buurt rond de San Lorenzo kerk zien, een wijk met prachtige monumenten, leuke restaurantjes, typische winkeltjes en heel veel Italiaanse sfeer.

San Lorenzo kerk

Vertrekpunt van onze stadswandeling is opnieuw het plein Piazza del Duomo maar deze keer gaan we de andere kant uit. We steken de straat over en komen terecht in de winkelstraat Borgo San Lorenzo die ons leidt naar de kerk van San Lorenzo. Deze kerk in klassieke renaissance stijl met onvoltooide voorgevel was de vroegere parochiekerk van de Medici familie.

San Lorenzo Firenze

De kerk werd grondig verbouwd in 1419 door Brunelleschi. Aan de kerk werkte ook Michelangelo mee. Getuige hiervan zijn de Biblioteca Mediceo-Laurenziana en de Nieuwe Sacristie. Tevens maakte Michelangelo verschillende ontwerpen voor de voorgevel die nooit werden uitgevoerd.

Langs de kerk van San Lorenzo zie je overal marktkraampjes met souvenirs en lederwaren, we zijn hier immers in de wijk van de verkopers van lederwaren. Voor wie geïnteresseerd is, afdingen op de prijs is de boodschap!

Firenze-mercato di San Lorenzo

ledermarkt in Firenze

Let op wanneer je namaak handtassen koopt aan de talrijke Afrikaanse verkopers die hun waar uitgestald hebben op de straatstenen. Zowel de verkoop als de aankoop is verboden en je riskeert een fikse boete wanneer je betrapt word.


Paleis Medici Riccardi

Wij laten de markt voorlopig nog links liggen en slaan eerst rechts de via Gori in om het Palazzo Medici Riccardi te bekijken. Dit immense paleis werd ontworpen door Michelozzo in 1444 voor de Medici’s. In 1659 kwam het paleis in handen van de familie Riccardi die het grondig liet verbouwen en de voorgevel verlengde.

Firenze-palazzo Medici Riccardi

Op het gelijkvloers bevindt zich een klein museum over de geschiedenis van de Medici’s. De stenen banken die je over de volledige lengte van de gevels terugvindt, waren bestemd voor de vele wachtenden die een lening vroegen aan de Medici’s. De Medici’s waren immers voornamelijk bankiers.

De grote ijzeren ringen die aan de gevel hangen dienden om de paarden aan de gevel vast te maken. Niet iedereen die een lening wilde, kwam immers uit de stad maar ook vanuit het platteland.

Kapel Cappella dei Principi

We keren nu terug in de via Gori tot aan de splitsing met via del canto dei Nelli. Hier draaien we naar links tot aan de Cappella dei Principi, het mausoleum van de Medici’s. Met de bouw van de indrukwekkende kapel werd in 1605 gestart maar pas volledig afgewerkt in 1836.

Firenze-cappella dei Medici

Hier liggen onder andere Ferdinando I, II en III en Cosimo I, II en III begraven. Voor zowel de binnen- als buitendecoratie werden kosten noch moeite gespaard wat overvloedig te zien is in de grote variatie aan materialen die gebruikt werden.

Via Tiqets.com kun je je ingangsticket voor de kapel reeds op voorhand online kopen en hoef je daarom niet in de file te gaan staan > meer info

Centrale markt

We wandelen vervolgens terug in de via del canto dei Nelli en draaien links af in de via dell’Ariento tot aan het gebouw van de centrale markt dat aan onze rechterzijde opdoemt.

Firenze-mercato centrale

Dit gebouw in twee verdiepingen, opgebouwd uit gietijzer en glas is de grootste overdekte marktplaats van Firenze. Je kunt hier terecht voor vlees, vis, salami’s, hespen, verse pasta, groenten, fruit, … Je vindt er tevens meeneemschotels en verse broodjes.

Sedert 2014 is de 1ste verdieping van de markt omgetoverd tot 1 groot restaurant. Je vindt er talrijke kleinere restaurantjes waar je een maaltijd kan bestellen die je dan kan opeten aan 1 van de vele tafels die zich in de markthal bevinden. (meer info)

centrale markt Firenze

Plein en kerk Santa Maria Novella

We gaan terug naar buiten langs de hoofdingang en draaien rechtsaf tot aan het einde van de markt waarna we links afdraaien in de Via Nazionale richting het centrale treinstation Santa Maria Novella.

Aan de hoek tussen via Nazionale en via Panzani (ter hoogte van de Bata schoenwinkel) nemen we de ondergrondse doorgang naar het plein Piazza Santa Maria Novella waar we de kerk Santa Maria Novella kunnen bewonderen.

Santa Maria Novella Firenze

De kerk werd gebouwd tussen 1279 en 1357 door de Domenicaanse orde, de voorgevel werd echter grondig verbouwd door de architekt Leone Battista Alberti tussen 1456 en 1470 in opdracht van de koopman Giovanni Ruccellai.

In de kerk bevindt zich onder andere de drie-éénheid van Masaccio uit 1428. Dit fresco schilderij wordt beschouwd als het eerste perspectief schilderij. Naast de kerk bevindt zich een klein museum.

Op het plein dat zich vóór de kerk bevindt, werd tot aan 1850 de jaarlijkse paardenrace de Palio dei Cocchi gehouden. De beide obelisken met bronzen schildpad waren de keerpunten van de ovale piste.

Aan de westzijde van het plein Santa Maria Novella bevindt zich het Nationaal Museum voor fotografie dat gehuisvest is in een 14de eeuws paleis. In het museum vind je een zeer groot aanbod aan historische foto’s van Firenze en omstreken van de hand van de gebroeders Alinari die in 1840 de eersten waren die Firenze voor de eeuwigheid vastlegden met hun fotomateriaal.

We nemen nu de via dei Fossi tot bijna aan de rivier de Arno waarna we links afdraaien in de via della Vigna Nuova. Halfweg deze straat vinden we aan huisnummer 50 het Palazzo Ruccellai terug van de hand van de architect Leon Battista Alberti voor de koopman Giovanni Ruccellai.

Firenze-Palazzo Rucellai

Het paleis werd gebouwd tussen 1446 en 1457 in een sierlijke elegante Renaissance stijl en wordt beschouwd als één van de mooiste Renaissance paleizen van Firenze.

gedenkteken overstroming 1966 FirenzeMisschien zijn de herdenkplaatjes met opschrift “il 4 novembre 1966 l’acua d’Arno arrivò a quest’altezza” jullie al opgevallen De plaatjes herinneren aan de overstroming van 4 november 1966 toen de Arno rivier de stad overspoelde waarbij de stad en haar kunstwerken enorme schade opliepen.

Paleis Palazzo Strozzi

We wandelen verder de via della Vigna Nuova door en naderen de via de’ Tornabuoni waar we reeds het Palazzo Strozzi zien verschijnen. Let vooral ook op de exclusieve winkels die zich in deze buurt bevinden. Je vindt er onder andere Gucci, Valentino, Dolce e Gabbana, Bulgari, Roberto Cavalli, Cartier, …

We steken de via de’ Tornabuoni over en komen in de via degli Strozzi waar we aan onze rechterkant het palazzo Strozzi aantreffen. Het Palazzo Strozzi werd gebouwd op het einde van de 15de eeuw voor de rijke bankier Filippo Strozzi.

Firenze-Palazzo Strozzi

Voor de bouw van dit indrukwekkende paleis werden maar liefst 15 woningen afgebroken. Let vooral op het rustica metselwerk dat kleiner wordt van verdieping tot verdieping. Het paleis heeft een prachtige binnenkoer die opengesteld is voor het publiek. Momenteel wordt het paleis gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Op het einde van via degli Strozzi komen we terecht op het plein Piazza della Repubblica dat we uitgebreid besproken hebben in de stadswandeling rondom de Duomo. Langs de via Roma keren we tenslotte terug naar het Piazza del Duomo, vertrekpunt van deze stadswandeling.