Wandelroute in Firenze: Rondom de Duomo

Deze wandelroute laat je de mooiste bezienswaardigheden zien rondom de dom, ook wel de kathedraal genoemd.

We vertrekken vanop het plein Piazza del Duomo waar we een bezoek brengen aan de Duomo en het baptisterium. Wie wenst kan Firenze vanuit de hoogte bekijken vanop de klokkentoren van Giotti of vanop de koepel van Brunelleschi.

Via dei Calzaiuoli: We verlaten het Piazza del Duomo langs de via dei Calzaiuoli. Op de hoek van het Piazza del Duomo en de via dei Calzaiuoli vinden we de loggia del Bigallo waar kinderen werden achtergelaten die vervolgens naar pleeggezinnen werden gestuurd.

File bij de historische broodjeszaak I Fratellini

File bij de historische broodjeszaak I Fratellini

We volgen de Via dei Calzaiuoli richting Piazza della Signoria. Wie souvenirs zoekt kan deze terugvinden in één van de vele winkels die deze straat rijk is. Wie honger of zin heeft in een glas wijn kan terecht bij I fratellini (Via dei Cimatori 38/r, zijstraat via dei Calzaiuoli). Reeds sedert 1875 kun je hier broodjes met Toscaanse specialiteiten krijgen waaronder trippa, lampredotto (maag) en porchetta (speenvarken). Binnenruimte is er niet aanwezig wat inhoudt dat je je broodje met glas wijn lekker op straat opeet tussen de lokale bevolking want het eethuisje van Fratellini is slechts enkele vierkante meter groot en is niet zo bekend bij de toeristen.

Wie liever een ijsje eet kan terecht in de via del Corso bij het ijssalon festival del gelato waar je keuze hebt uit meer dan 50 smaken.

Ter hoogte van de via dei Lamberti treffen we de kerk Orsanmichele aan die ooit als graanbeurs dienst deed. De standbeelden in de verschillende nissen behoorden toe aan de verschillende gilden van de stad Firenze.

 

DSC_0979

Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria: Na het bezoek aan de kerk Orsanmichele wandelen we door tot aan de Piazza della Signoria, waar ons onmiddellijk het prachtige middeleeuwse paleis Palazzo Vecchio en de beeldengallerij de loggia dei Lanzi opvallen. Wie ooit de film Hannibal met Anthony Hopkins in de hoofdrol van de seriemoordenaar Hannibal Lecter gezien heeft, herinnert zich ongetwijfeld de scéne waarin Hannibal de politiecommisaris uit het venster met balcon van Palazzo Vecchio naar beneden duwt.

Het Palazzo Vecchio is één van de oudste gebouwen van Firenze en doet nog steeds dienst als stadhuis. Wie goed kijkt ziet aan de linkerzijde (westgevel) nog resten van een Romeins amfitheater dat ooit op deze plaats stond. Het beeld de David van Michelangelo voor de ingang van Palazzo Vecchio is een kopie, het oorspronkelijke beeld is te bezichtigen in het museum Galleria dell’Accademia.

De Neptunusfontein op het plein is de grootste fontein van Firenze. Het belangrijkste beeld in de Loggia dei Lanzi is ongetwijfeld de roof van de Sabijnse maagden door Giambologna.

 

Het museum Gli Uffizi: Aan de rechterzijde van het Palazzo Vecchio zien we gli Uffizi, één van de belangrijkste musea ter wereld met schilderijen van meesters zoals Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tintoreto, Rubens, … Om de file aan de ingang te vermijden doe je er best aan om je ticket online te bestellen.

aanslag mafia in Firenze

Bomaanslag 1993

Wie aandachtig kijkt ziet tussen Palazzo Vecchio en gli Uffizi ter hoogte van de eerste verdieping een overdekte gaanderij. Het betreft de wandelgang corridoio Vasariano, ontworpen door de architekt Vasari voor de familie de Medici om zich te verplaatsen van Palazzo Vecchio naar gli Uffizi zonder zich onder het volk te moeten begeven. De wandelgang is momenteel gesloten en tijdelijk gesloten voor bezoekers.

We verlaten even het plein van gli Uffizi en duiken via Lambertesca in om er halt te houden voor het paleis l’accademia dei georgofilli. Hier lieten in de nacht van 26 op 27 mei van 1993, 5 mensen het leven door een aanslag van de Mafia. Bedoeling was de Italiaanse authoriteiten laten zien dat zij op eender welke plaats en ogenblik een aanslag konden plegen. Een bewijs van hun onaantastbaarheid. Na de aanslag werd beslist om het paleis herop te bouwen doch om nadrukkelijk de grens tussen bestaand en heropgebouwd te laten zien (meer info over de aanslag).

 

corridoio Vasariano

Wandelgang Corridoio Vasariano

De oude brug Ponte Vecchio: We keren terug naar het plein van gli Uffizi en draaien naar rechts, richting rivier de Arno. Vanop de oevers van de Arno krijgen we een prachtig zicht op de oude brug Ponte Vecchio, de enige brug ter wereld waarop huisjes staan gebouwd. Dat ook Adolf Hitler onder de indruk was van de schoonheid en het unieke karakter van deze brug bewijst het feit dat de Ponte Vecchio de enige brug in Firenze was die niet vernield werd door het Duitse leger gedurende de 2de wereldoorlog. Om het verkeer over de brug te kunnen controleren werden dan maar de huizen aan het einde van de brug vernield. Deze werden na de oorlog heropgebouwd maar in een moderne stijl wat nog steeds zichtbaar is.

We volgen nu de wandelgang van Vasari tot aan het begin van de Ponte Vecchio. Ooit was dit de brug van de slagers, smeden en leerlooiers. Hun afval gooiden ze simpelweg in de rivier de Arno. Om de stank van onder andere rottend vlees te vermijden besliste Ferdinand I in de 16de eeuw om de grondbelasting op de Ponte Vecchio danig te verhogen dat enkel goudsmeden en juweliers het zich konden veroorloven om een activiteit op deze brug uit te oefenen.  Deze goudsmeden en juweliers zijn tot op heden nog steeds aanwezig. In het midden van de Ponte Vecchio krijg je een prachtig zicht op onder andere gli Uffizi en de andere paleizen die uitgeven op de Arno.

il porcellino

Il Porcellino

Via Roma: Aan het einde van de Ponte Vecchio draaien we 180° en keren terug. In plaats van rechts te draaien wandelen we nu door in de via Por Santa Maria die overgaat in de via Roma, de tweede belangrijke winkelstraat van Firenze. Na een 200tal meter houden we halt aan de loggia van de mercato del porcellino, hier kun je terecht voor lederwaren.

Aan het begin van de loggia valt dadelijk het bronzen beeld van een everzwijn op waarnaar de loggia genoemd is. Volgens traditie moet je een muntstuk plaatsen in de mond van het everzwijn, valt het door het onderliggende rooster dan zal je geluk hebben in de toekomst (meer info over de geschiedenis van il porcellino).

We wandelen verder de via Roma door tot aan Piazza della Repubblica. Neem gerust een drankje in bar le Giubbe Rosso of bar Paszkowski: twee van de meest exclusieve bars van Firenze. Doe het echter wel aan de toonbank omdat je in dit geval de normale prijs betaalt. Wens je neer te zitten houd er dan rekening mee dat je minimum het drievoud betaalt. Vooral in de jaren voor de tweede wereldoorlog kwamen intellectuelen, artiesten en schrijvers hier samen om er hun ideeën over politiek, kunst en literatuur uit te wisselen.

Vanuit het plein zie je tevens het Hard Rock Café van Firenze, geopend in 2011 in de voormalige bioscoop Gambrinus.

We verlaten nu het plein Piazza della Repubblica en wandelen door tot aan ons vertrekpunt Piazza del Duomo. Wie wenst te bekomen van deze wandeling kan genieten van een frisse pint in de Irish pub. Aan de toog natuurlijk!