Wat is er te zien in Bologna?

Bologna is een bruisende studentenstad die je niet wil missen! De stad waar de meest bekende pasta zijn naam aan heeft te danken, jawel de ragù alla bolognese. Maar wat is er eigenlijk allemaal te zien in Bologna? Deze stad is de perfecte bestemming voor fijnproevers en cultuurliefhebbers en een plek waar je je ogen en je smaakpapillen de kost kunt geven. Laat je betoveren door het heerlijke Bologna!

Bekende bouwwerken Bologna

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Bologna is de Piazza Maggiore, een prachtig plein in het hart van de stad. Hier vind je het Palazzo Comunale, het oude stadhuis van de stad en de Basilica di San Petronio, een indrukwekkende kerk met een schat aan kunstwerken en fresco’s. Een andere populaire bezienswaardigheid is de Asinelli-toren. Dit is een van de twee middeleeuwse torens die de skyline van de stad domineren. Je kunt de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Ook moet je zeker de prachtige Portici van Bologna verkennen, de lange overdekte galerijen die de stad zo’n unieke uitstraling geven. Ze bieden niet alleen bescherming tegen de regen en de zon, maar hebben ook een rijke geschiedenis en architecturale schoonheid.

Musea

Voor de kunstliefhebbers onder ons is het Nationaal Museum van de Midden-Eeuwen, ook wel bekend als Museo Civico Medievale een aanrader. Hier vind je een uitgebreide collectie middeleeuwse kunst en voorwerpen, waaronder wapens, meubels en fresco’s. Daarnaast kun je ook een bezoekje brengen aan het archeologisch museum: Museo Civico Archeologico

Universiteit

Bologna heeft een van de oudste universiteiten ter wereld. De Universiteit van Bologna werd opgericht in 1088 en trekt nog steeds veel studenten aan uit binnen- en buitenland. Dit zorgt voor een levendige en bruisende sfeer in de stad, met veel bars, cafés en restaurants waar studenten graag samenkomen.

Basilica di San Domenico

Een andere populaire bezienswaardigheid is de Basilica di San Domenico, een prachtige kerk waar de heilige Dominicus is begraven. De kerk heeft een schat aan kunstwerken en relikwieën, waaronder een kapel versierd met fresco’s van Michelangelo.

Shoppen

Als je van winkelen houdt, dan kun je je hart ophalen in de overdekte markt van Bologna, de Mercato di Mezzo. Hier vind je talloze kraampjes met lokale specialiteiten zoals kaas, vleeswaren, brood en wijn. Als je op zoek bent naar wat meer high-end winkels, dan moet je naar de Via dell’Indipendenza gaan.

Eten en drinken

Bologna staat bekend om zijn heerlijke culinaire tradities, met name de beroemde Bolognese saus die wordt geserveerd met pasta. Andere populaire gerechten zijn onder meer tortellini in brodo, lasagne alla Bolognese en mortadella. De stad staat ook bekend om zijn heerlijke ijs en wijnen, waaronder de Pignoletto en Sangiovese. Een belangrijk onderdeel van de lokale eetcultuur is de aperitivo, waarbij mensen samenkomen om te ontspannen en te genieten van heerlijk eten en drinken. Zeker een aanrader om hier aan mee te doen en je maag te vullen met al dit lekkers.