Wat koop je bij de tabaccaio?

Het woord tabaccaio of tabaccheria is één van die woorden die je ongetwijfeld meerdere malen te horen zal krijgen tijdens je reis in Italië.

Vraag je aan iemand op straat waar je postzegels kan kopen dan krijg je gegarandeerd te horen dal tabaccaio.

Tabaccaio verwijst in de eerste plaats naar de verkoper van tabak, sigaretten en sigaren. En in de beginperiode ook zout (sali) wanneer dit levensbelangrijke produkt schaars was. Het woord sali is zelfs nog altijd terug te vinden op het uitgangsbord. De tabaccheria zelf is de winkel. Enkel hier en in de supermarkten kun je tabakswaren kopen.

De tabaccheria kun je herkennen aan het zwarte of blauwe bord dat aan de voorgevel hangt waar een witte hoofdletter T op vermeld staat met daaronder het nummer van de vergunning en de woorden Sali e Tabacchi. Zonder vergunning mag je immers geen tabakswaren verkopen.

tabaccaio Italië

Aanvankelijk kon je bij de tabaccaio enkel terecht voor sigaretten, tabak, sigaren en zout maar deze periode is al een tijdje achter de rug, toch zeker wat betreft zout. Tegenwoordig zijn er heel wat andere functies bij gekomen zoals de verkoop van bus- en tramtickets, treintickets over korte afstanden (tot 70 km), tijdschriften, magazines, kranten, postkaarten, loterij biljetten, enz.

 

 

 

tabaccaio Italië

 

Je kunt het je zo raar niet voorstellen wat je in de tabaccheria allemaal vind: zelfs klein speelgoed, schoolgerief, voetbalprentjes van de Italiaanse Serie A. Je kan er zelfs verkeersboetes, electriciteitsrekeningen en allerlei taksen betalen. Iets wat vooral oudere mensen doen die nog niet vertrouwd zijn met het online betalen.

De tabaccheria vind je overal in Italië: in steden en dorpen, aan het begin van de supermercati, in bars, in wegrestaurants, treinstations, …

Het is altijd leuk om eens binnen te gaan bij de tabaccaio om een kijkje te nemen. De kleine ruimte is meestal volgestampt en je vindt er zeker en vast wel iets authentieks dat je naar huis kan nemen. Iets wat je natuurlijk niet nodig hebt maar toch niet kan laten liggen zoals een magazine over de Italiaanse keuken of een spaarpot of pennezak van de locale voetbalclub Fiorentina. Iets wat je zoon of kleinzoon zeker op prijs zal stellen.

In de belangrijkste toeristische trekpleisters kun je zelf een aantal kleine souvenirs alsook gidsen en postkaarten kopen. De laatste jaren duiken ook steeds meer een meer geldautomaten op.

tabaccaio Italië