Wat te doen op Sardinië: een overzicht van festivals en feesten

Sardinië is een eiland dat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed en levendige festivals en feesten. Het hele jaar door vinden er op het eiland tal van evenementen plaats die bezoekers een kijkje geven in de lokale cultuur en tradities. In deze blog zullen we een overzicht geven van enkele van de meest opvallende Sardijnse festivals en feesten.

Sant’Efisio Processie – 1 mei

De Sant’Efisio Processie is een religieus festival dat elk jaar op 1 mei plaatsvindt. Tijdens dit festival trekken duizenden mensen in traditionele klederdracht door de straten van Cagliari, terwijl ze beelden van heiligen en andere religieuze symbolen dragen. De processie begint en eindigt bij de basiliek van Bonaria en is een spectaculaire gebeurtenis die de geschiedenis en spiritualiteit van Sardinië laat zien.

Sagra di Sant’Antonio Abate – januari/februari

De Sagra di Sant’Antonio Abate is een festival dat op verschillende data in januari en februari wordt gehouden, afhankelijk van de locatie. Tijdens dit festival wordt de beschermheilige van de dieren, Sant’Antonio Abate, geëerd met een reeks evenementen en activiteiten, waaronder markten, concerten, processies en een grote parade van versierde karren. Het hoogtepunt van het festival is het traditionele “vuur maken”, waarbij grote vreugdevuren worden aangestoken om de winter te verdrijven en de komst van de lente te vieren.

Carnaval van Mamoiada – Februari/maart

Het Carnaval van Mamoiada is een kleurrijk en levendig festival dat elk jaar in februari of maart plaatsvindt. Het festival is vooral bekend om zijn traditionele maskers, genaamd “mamuthones” en “issohadores”, die worden gedragen tijdens de parades en optochten. De maskers en kostuums hebben een lange geschiedenis en worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Sardijnse folklore.

Cavalcata Sarda – Mei

Cavalcata Sarda is een jaarlijks paardenfestival dat in mei plaatsvindt in de stad Sassari. Tijdens het festival tonen lokale ruiters hun vaardigheden en er zijn verschillende shows met paarden en andere dieren. Het hoogtepunt van het festival is de parade van de “Sardinische Kostuums”, waarbij duizenden mensen in traditionele klederdracht door de straten trekken.

Autunno in Barbagia – Herfst

Autunno in Barbagia is een herfstfestival dat plaatsvindt in verschillende dorpen en steden in de Barbagia-regio van Sardinië. Tijdens het festival openen de inwoners van de dorpen hun deuren en bieden bezoekers een kijkje in hun lokale ambachten, gastronomie en tradities. Er zijn tal van activiteiten, zoals markten, tentoonstellingen, muziekoptredens en dansvoorstellingen.

Festival della Laguna – Juli

Het Festival della Laguna is een jaarlijks terugkerend festival dat in juli plaatsvindt in de stad Cabras. Tijdens dit festival staat de lokale visserscultuur centraal en worden er verschillende evenementen georganiseerd, zoals vissershutten die open zijn voor bezoekers, ambachtelijke markten en muziekoptredens. Het hoogtepunt van het festival is de historische processie van de boten, waarbij verschillende vissersboten door de lagune varen.

Time in Jazz – Augustus

Time in Jazz is een muziekfestival dat elk jaar in augustus plaatsvindt in de stad Berchidda. Tijdens dit festival komen internationale jazzmuzikanten samen om op te treden op verschillende podia en locaties in de stad. Het festival heeft een ontspannen sfeer en is een geweldige plek om te genieten van goede muziek en lokale gerechten.

Festa di Santa Maria di Betlem – 8 september

De Festa di Santa Maria di Betlem is een religieus festival dat elk jaar op 8 september plaatsvindt in de stad Sassari. Tijdens dit festival wordt de patroonheilige van de stad geëerd met een reeks evenementen, waaronder processies, markten en een grote parade. Het hoogtepunt van het festival is de “Candelieri”, waarbij grote houten kandelaars worden gedragen door groepen mannen in traditionele klederdracht.

Sagra della Zuppa Gallurese – Augustus

De Sagra della Zuppa Gallurese is een gastronomisch festival dat elk jaar in augustus plaatsvindt in de stad Tempio Pausania. Tijdens dit festival draait alles om de traditionele “Zuppa Gallurese”, een heerlijke soep gemaakt van brood, kaas en paddenstoelen. Er zijn tal van kraampjes waar lokale gerechten en ambachten worden verkocht, en er zijn verschillende optredens en shows.

Setmana Santa di Alghero – Pasen

De Setmana Santa di Alghero is een religieus festival dat elk jaar plaatsvindt tijdens de paasweek in de stad Alghero. Tijdens dit festival worden er verschillende processies gehouden waarbij beelden van heiligen door de straten worden gedragen. Het hoogtepunt van het festival is de “Desclavament”, waarbij een beeld van Christus van het kruis wordt gehaald en door de stad wordt gedragen.

Kom je vooral naar Sardinië om te relaxen? Je vindt hier een overzicht van de mooiste stranden van Sardinië.