Chianti wijnroutes rondom Firenze en Siena

Liefhebbers van Chianti wijnen en van de streek moeten ongetwijfeld één van de onderstaande routes verkennen. De routes zijn voorzien van wegaanduidingen en de nodige informatie vind je op de bijhorende website.

Er zijn 4 Chianti wijnroutes te onderscheiden in de regio’s Firenze en Siena, namelijk:

 1. Strada del vino Chianti Rufina e Pomino
 2. Strada del vino di Montespertoli
 3. Strada del vino e dell’olio del Montabano – Le Colline di Leonardo
 4. Strada del vino del Chianti Classico

1. Strade del vino Chianti Rufina e Pomino

Deze route is ontstaan in mei 1997 en was tevens de eerste van de vier. Ze bevat twee nominaties namelijk Chianti DOCG Rufina en DOC Pomino.

De route start in het Noordoosten van Firenze en eindigt in de vallei “Val di Sieve”. Ze doet onder andere volgende steden en gemeenten aan: Pontassieve, Pelago, Rufina en Dicomano. De route, in tegenstelling tot de andere wijnroutes, is gekenmerkt door de ligging op grote hoogte aangezien ze zich uitstrekt op de flanken van de uitlopers van de Appennijnen.

Op de route vallen vooral de aanwezigheid van Romaanse kerkjes, kastelen en prachtige villa’s op. De reden hiervoor is dat tot het einde van de 17de eeuw, de Chianti Rufina streek erg geliefd was bij de Florentijnse adelijke families die hier hun vakanties doorbrachten en er hun eigen luxe wijnboerderijen lieten oprichten onder de vorm van echte villa’s en kastelen. Deze uitzonderlijke gebouwen met prachtige wijnkelders zijn nog te bewonderen bij de 18 wijnproducenten die de streek rijk is.

De echte wijnliefhebber mag zeker het meeting point gevestigd in de villa van Poggio Reale in Rufina niet overslaan. Hier zijn namelijk het Museo della vite de del Vino (Museum over de geschiedenis van de wijn) en de enotheek “enoteca del Chianti Rufina” gevestigd.

Meer info over de streek vind je op www.chiantirufina.com

Voor een lijst van alle wijnproducenten uit de Chianti Rufina en Pomino met bijhorende links kunt u hier terecht > lijst wijnproducenten

2. Strada del Vino di Montespertoli

Deze route is ontstaan in September 1997 en is de kleinste van de vier routes die de regio Firenze rijk is, ze bevat de nominatie DOCG Chianti.

De omgeving waarin deze route zich bevindt is zeer klein in vergelijking met de andere zones. Het is juist daarom dat het landschap en de omgeving nogal uniform is en wordt gekenmerkt door heuvels bedekt met olijfbomen en wijngaarden. Het centrum van de zone is Montespertoli, van oorsprong middeleeuws.

De route wordt gekenmerkt door een prachtige natuur, pittoreske dorpjes, landelijke kerkjes, villa’s en kastelen.

Op de route bevinden er zich 7 wijnproducenten, enkele restaurants en diverse agritoerisme.

Voor een lijst van alle wijnproducenten met bijhorende links kun je hier terecht > lijst wijnproducenten

De echte wijnliefhebber mag zeker het cultureel centrum voor de wijn “I Lecci” niet overslaan. Het centrum is op 1 km van Montespertoli gelegen en huisvest er onder andere het Museo della vite del Vino (Museum over de geschiedenis van de wijn) en een enotheek waar er tevens plaatselijke gerechten kunnen worden geproefd.

Meer info over het cultureel centrum “I Lecci” is terug te vinden op volgende website www.lecciculturadelvino.it
 
Zin in een begeleide tour in de Chianti wijnstreek?


 

3. Strada del vino e dell’olio del Montalbano – Le Colline di Leonardo

De “Strada del vino del Montalbano” is te situeren in het Noordwesten van Firenze en is onder te verdelen in 9 verschillende routes, 4 geografische routes en 5 thematische routes. Deze routes staan niet enkel in het teken van de wijn maar behandelen onder andere geschiedenis, tradities, musea, … voor de echte wijnliefhebber is de route “gusto e tradizione” aangewezen. Iedere route is aangegeven door een verschillende kleur zodat het éénvoudig blijft om niet verloren te rijden.

De 4 geografische routes worden gekarakteriseerd door de namen van de belangrijkste steden en door het landschap dat ze doorkruisen. Iedere route besteedt aandacht aan onder andere de rijkdom van het territorium, geschiedenis, cultuur, economie en productiviteit van wijn en andere regionale producten.

De routes zijn:

 • Il Crinale del Montalbano: de streek rond Mantalbano > map, beschrijving (5 talen)
 • Le Terre di Leonardo: de grond van Leonardo > map, beschrijving (5 talen)
 • Benessere e natura: welzijn en natuur > map, beschrijving (5 talen)
 • Territoria e storia: Omgeving en geschiedenis

De 5 thematische routes worden gekarakteriseerd door zoals de naam het zelf zegt, een bepaald thema en geven een algemenere inhoud dan de geografische routes. De thema’s zijn

 • Dagli Etruschi al Medioevo: van de Etrusken tot aan de Middeleeuwen > beschrijving (5 talen)
 • Rinascimento e Barocco: Renaissance en Barok
 • Tra gusto e tradizione: tussen smaak en traditie > beschrijving (5 talen)
 • I musei: de musea > beschrijving (5 talen)
 • Alla scoperta della natura: exploreren van de natuur > beschrijving (5 talen)

Meer info over de streek rond Montalbano en Le Terre di Leonardo is te vinden op www.stradadileonardo.org (5 talen)

4. Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico

Deze route doet zo’n 200 producenten van wijn en olijfolie aan en passeert voorbij 8 gemeenten en steden gelegen in de regio’s Firenze en Siena. Deze route werd opgericht met de bedoeling om alle producenten in de zone te groeperen onder één unieke merknaam.

Voor een lijst van alle wijnproducenten met bijhorende links kun je hier terecht > lijst wijnproducenten

Je kunt er ondermeer de producenten selecteren die degustaties aanbieden, regionale gerechten, direkte verkoop, enz.

Meer info over de Chianti Classico vind je in het artikel de Chianti Classico streek ontdekken