Firenze-mercato di San Lorenzo

Winkelen in Firenze

Van alle steden in Toscane is Firenze duidelijk deze met het grootste aanbod aan winkels en markten. Van goedkoop tot peperduur. Of je nu een lederen handtas, schoenen, juwelen, designkledij, antiek, … zoekt voor iedereen is er wat wils.

De belangrijkste winkelstraten zijn de Via Roma en de Via dei Calzaiuoli die vertrekken vanuit het Piazza del duomo. Voor wie met de trein Firenze binnenkomt is het aangeraden om langs de Via Panzani naar de Piazza del Duomo te wandelen omdat je dan al meteen een heleboel winkels tegenkomt.

De meeste winkels zijn open van 09.00 tot 20.00 van maandag tot zondag en zijn gesloten op maandagvoormiddag.

 

Mode in Firenze

Wie van designkledij houdt moet ongetwijfeld winkels van bekende modeontwerpers zoals Gucci, Prada, Armani en Valentino binnenstappen.

Niet voor iedereen weggelegd natuurlijk aangezien de meeste artikelen peperduur zijn. Deze winkels bevinden zich hoofdzakelijk in de buurt rond het Palazzo Strozzi en meer bepaald in de Via de’ Tornabuoni en de Via della Vigna Nuova.

Wie toch merkkledij wil van bovenstaande modeontwerpers kan altijd terecht in de Outlets buiten Firenze gelegen waar je kan genieten van kortingen tot wel 70%.

Voor meer info over deze shopping paradijzen kun je terecht op het artikel winkelen in Toscane

Wie betaalbare kledij wil maar toch van goede kwaliteit, is het aangeraden winkels te bezoeken zoals Benetton, Sisley, Stefanel, Zara die te vinden zijn in de Via dei Calzaiuoli, Via Roma en Via Panzani.

Het grootwarenhuis Rinascente in de kerstperiode

Firenze beschikt tevens over 2 grootwarenhuizen, de Coin en de Rinascente, waar je naast modeartikelen zoals kledij, handtassen en zonnebrillen tevens parfum en huishoudelijke artikelen aantreft. De “Coin” bevindt zich in Via Calzaiuoli n° 56 en de “Rinascente” op de Piazza della Repubblica.

 

Lederwaren en souvenirs

IMG_2784Firenze is bekend om zijn lederwaren. Overal in de stad vind je wel winkels terug die leder jassen, handtassen en portefeuilles verkopen. Het grootste aanbod vind je echter terug op de markt San Lorenzo (meer info) en in de “Loggia del Mercato Nuovo” dicht bij de Ponte Vecchio.

Afbieden is hier de boodschap, zoals overal ter wereld worden toeristen nogal graag afgezet.

Naast lederwaren vind je op deze markten tevens een groot aanbod aan souvenirs terug.

Firenze heeft tevens een rijke geschiedenis aan geglazuurde aardewerk artikelen. In een groot aantal winkels, verdeeld over de stad, vind je dan ook een groot aanbod aan handgeschilderde potten, schotels, oliehouders, …

 

Namaak lederwaren en horloges

Op de trappen van de San Lorenzo kerk en in de Via Por Santa Maria, net voor de Ponte Vecchio, kom je meestal (als ze niet tijdelijk verdreven zijn door de politie) Afrikanen tegen die namaak horloges en namaak leder handtassen, schoenen, portefeuilles en dergelijke tegen lage prijzen aanbieden.

De artikelen dragen de namen en symbolen van de bekendste merken zoals Prada, Rolex voor horloges, … en zien er identiek uit als de originele artikelen die wel 20 keer duurder kunnen zijn. Zelfs de experts hebben soms moeite om de namaak van de originele te onderscheiden.

Voor wie het uitzicht en het symbool belangrijker is dan het originele artikel is het dus aangeraden om een namaak artikel te kopen. Afdingen is hier ook de boodschap.

Weet wel dat sedert enkele jaren de aankoop van namaakartikelen in Firenze verboden is en kan bestraft worden met een boete. Voor wie het toch wil doen: snel handelen in alle discretie is de boodschap.

 

Exclusieve schoenen

Voor exclusieve schoenen moet je terecht bij de wereldberoemde schoenenontwerper Ferragamo in Via de’ Tornabuoni of bij Tod’s / Hogan de winkel van Diego della Valle, de voorzitter van voetbalclub Fiorentina.

Exclusieve schoenen van Ferragamo

Wie het minder exclusief en goedkoper wil, kan terecht in Borgo San Lorenzo waar je zowat het grootste aanbod van Firenze aantreft.

 

Antiek en juwelen in Florence

Antieke meubels, schilderijen, prenten en dergelijke meer vind je hoofdzakelijk in de Via dei Fossi en Via Maggio. Natuurlijk kun je ook altijd terecht op de maandelijkse antiekmarkt iedere derde zondag van de maand in de tuin van het fort “fortezza da basso”.

Voor juwelen en sieraden kun je natuurlijk altijd terecht op de Ponte Vecchio, de verzamelplaats van juweliers bij uitstek. je vind er het grootste aanbod van Firenze maar zeker niet het goedkoopste.

Je kunt ook altijd terecht bij Bulgari in Via de’ Tornabuoni 63 maar veel interessanter is een bezoek brengen aan de vele “bigiotterie” of “oreficerie”, overal te vinden in het centrum. Dit zijn kleinere ambachtswinkels waar de juwelen dus op ambachtelijke wijze worden gemaakt en normalere prijzen hanteerbaar zijn.

 

Speciale winkels

Tot slot hieronder enkele speciale winkels die de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen

Bartolucci: Bartolucci is een kleine winkel die enkel houten speelgoed verkoopt, alle artikelen worden handmatig gemaakt sedert 1981 naar voorbeeld van grootvader Matteo Bartolucci. Je vindt er een groot aanbod aan horloges, fotokaders, speelgoed, kapstokken, naambordjes, poortkloppers, pinocchio poppen, … voor 100% ambachterlijk vervaardigd.

Adres: Via Condotta 12R

site: www.bartolucci.com

 

Firenze of papier maché: Vanaf de beginjaren 80′ worden hier op ambachtelijke wijze maskers gemaakt in papier maché. Je kunt er maskers vinden gebaseerd op figuren van Michelangelo en Leonardo da Vinci maar ook traditionele karnavalmaskers. De moeite om een kijkje te komen nemen.

 

Adres: Via Pananti 36

site: www.firenzeofpapiermache.it

 

Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella: Deze historische apotheek werd opgericht in 1612, dus exact 400 jaar geleden. Het interieur is uitgevoerd in een mengeling van Renaissance, barok en neo gotiek.

Er worden nog steeds allerhande parfums, zepen en crèmes gemaakt volgens het oorspronkelijke procédé dat monniken hanteerden. Verder vind je er ook nog verschillende soorten kruidenthee, pot pourri, cosmetica, kaarsen, chocolade, kruidendrankjes, … (meer info)

Adres: Via della Scala 16

 

La Norcineria: In deze historische slagerij vind je een zeer groot aanbod aan gerookte hespen, salami’s en worsten allerlei. De specialiteit is cinghiale (salami op basis van everzwijnenvlees) en finocchiona (salami gekruid met venkel).

Alleen al een bezoek voor het interieur waar allerhande hespen en worsten aan het plafond hangen is al de moeite waard. Merk ook de 4 varkentjes op die aan de ingang lekker aan het tafelen zijn. Sedert kort is er naast de slagerij het restaurant “la padellaccia” waar je de specialiteiten van het huis kunt proeven. (meer info)

Adres: Via S. Antonino 21R

site: www.lanorcineria.firenze.it